Daha ileriye milli tarım, milli ekonomi ile gidebiliriz

Durna Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Seyfullah Durna Gazetemize yaptığı açıklamada yerli tarım vurgulaması yaptı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 17 Nisan 2019 09:43
Daha ileriye milli tarım, milli ekonomi ile gidebiliriz

Tohumdan gübreye kadar yerli ürünlerin tercih edilmesi gerektiğine değinen Durna, tarımın şehir ekonomisine katkısı hakkında emli mesajlar aktardı.

Tarım sektörü içerisinde çiftçilikte yaptıklarını belirten Durna, Kahramanmaraş’ın tarım konusun da ülke ortalamasının gerisinde olduğunu söyledi. Durna; “May Tohum’un ana bayisiyiz. Aynı zamanda yıllardan beri de çiftçilik yapıyoruz. Kahramanmaraş’ta tarım, ülke ortalamamızın biraz daha gerisinde kaldı. Devletimizin tarım politikalarında bir takım sıkıntılar var. Dışa bağımlı bir tarım politikası ile yönetilmek mümkün değil. Bu şekilde ileriye yönelik başarı sağlamamız çok zor görünüyor. Bizim tohumumuzdan ekonomimize kadar yerli olması lazım. Buna bakarak tarım politikalarımız da yerli olmalı ki başarı elde edelim. Sorunlar hem çiftçi hem de yönetim tarafında var. Denetim mekanizmamızın zayıflığı sektör içerisinde birçok sıkıntılara neden oluyor. Çiftçilerimize yanlış bilgilendirmeler yapılıyor. Örneğin; Çiftçilerimiz başkalarına özenerek gidip traktörlerini yeniliyor. Durumu olmayan çiftçi bile kredi borcuna girip traktörünü yenileme çabasına düşüyor. Elindeki ile yetinmeyi bilmeyen çiftçilerimiz var ne yazık ki. Ödeme konusunda da zora girdiğinde ilk satacağı traktörü oluyor traktörü satıp borcunu rahatlattıktan sonra bir traktör daha alıp borcuna borç katıyor. İlerleyen yıllarda daha fazla çıkmaza giriyor. Diğer bir konuda çiftçimiz arazi bakımlarını, ilaçlamalarını doğru şekilde yapamıyor. Özellikle zamanlama konusunda ciddi yanlışlar yapılıyor. Çiftçi destek almadan ‘ben biliyorum’ hesabına gidiyor. En büyük sorunlarımız içerisinde bunlar yer alıyor. Özellikle milli olma konusunda ciddi sıkıntılarımız var. Tarımımız yerli olduğu zaman çiftçimiz de rahat edecek devletimiz de rahat edecek” dedi.

TARIM EKONOMİMİZİN TEMEL TAŞI

Tarımın Kahramanmaraş ekonomisinin temel taşı olduğunu ileten Durna; “Memurların, işçilerin, veya esnafların ekonomileri şehirlere tarım kadar yansımıyor. Özellikle Kahramanmaraş’ta tarım bizim en temel ekonomi kaynaklarımızdan bir tanesi. Kahramanmaraş’ta tarımız gelişmesi demek ekonomimizin gelişmesi demektir. Çiftçinin cebine giren para sonradan gelen artı para gibi bütün şehre dağılıyor. Çiftçinin eline geçen para sonrası özellikle tarım piyasalarında olumlu bir rahatlama oluşuyor. Tarım özellikle Kahramanmaraş’ımızın temel ekonomisi” ifadelerini kullandı.

YETKİLİLER ÇİFTÇİLERİMİZİ DAHA FAZLA BİLİNÇLENDİRMELİ

Yetkililerin Çiftçileri bilinçlendirme konusunda daha fazla çalışma yapmaları gerektiğini vurgulayan Durna, devam eden açıklamasında şu sözlere yer verdi; “Çiftçilerimizde bilinçlenme konusunda bir takım sıkıntılar var. Çiftçiliği ne kadar iyi bilsek te işin mühendislik kısmını asla bilemeyiz. Bu konuda gerekirse eğitim almamız gerekiyor. Tarımda bilinçlenme adına yetkililerimiz yerinde programlar düzenleyerek çiftçilerimizi bilinçlendirmelidirler. Mühendis arkadaşlarımızın dediklerine kulak vermek lazım. Özellikle tarımda millileşme konusunda yetkililerimizin yerli tohumlarımızı, yerli gübrelerimizi çiftçilerimize anlatması lazım. Siyasetçilerimizin de yerli ürünlerimizi hem maddi hem de manevi anlamda desteklemesini bekliyoruz”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.