BLD.BŞK. KÜÇÜK: ÜÇ YILLIK GÖREV SÜREMİZDE BÜTÇEMİZİ 3 KATINA ÇIKARDIK

2009 yılında Elbistan Belediye Başkanlığı’na seçilen Durmuş Küçük, geçen süre zarfındaki hizmetlerini ve büyük şehirle ilgili düşüncelerini bizimle paylaştı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 14 Temmuz 2020 12:51
BLD.BŞK. KÜÇÜK: ÜÇ YILLIK GÖREV SÜREMİZDE BÜTÇEMİZİ 3 KATINA ÇIKARDIK

Durmuş Küçük kimdir?

1963 doğumluyum. İlk orta ve liseyi Kahramanmaraş Merkez’de okudum. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni 1989’da bitirdim. 1991’den itibaren Elbistan’dayım. 2001 yılında Ak Parti’yi Elbistan’da  üç yüz arkadaşımla birlikte kurdum. Kurucu başkan olarak teşkilatlandırma yaptık. 2009’da belediye başkan adayı olarak gösterildim. %52’lik bir oy oranıyla  seçildim. Tüm arkadaşlarımla gece gündüz çalışıyoruz. Evli ve 5 çocuk babasıyım.

Neden Ak Parti?

Ak Parti’de belediye başkanlığı yapmak bir şereftir. Kurucu ilçe başkanı olarak sahip olduğumuz heyecanımızın devam etmesini istiyoruz.  Başbakanımızın kurduğu bu parti vesilesiyle hizmet etmek çok güzeldir ve sevinçliyiz. Diğerlerine göre artıları olan bir parti.

Elbistan’dan bahseder misiniz?

Elbistan’ımız, Türkiye’nin 4. büyük ovası üzerinde kurulu ve Ceyhan Nehrinin,  Pınarbaşı Mahallemizde çıktığı bir yer. Tarım ve hayvancılığa elverişli ve Türkiye kömür rezervinin %50’sinin bulunduğu bir yer. Yurt dışında epeyce Elbistanlı var. Evliya Çelebi, Elbistan halkı için şöyle der: ‘Elbistan, Maraş’ın kuzeyinde bir sahra. Buranın halkı, tamamen Buharalıdır.’ Tarihi misyonun farkında olan, Anadolu’nun orta şehirlerinden bir yer.

Geldiğinizde belediye nasıldı? Bugün nasıl?

Bizden önceki dönemde, Elbistan Belediyesi’nin, gerçekleşen 2008 bütçesi, 16 milyon TL idi. Bizim dönemimizde, 2011 yılı  gerçekleşen bütçemiz, 44 milyon TL oldu.  Hükümetten ve hiçbir yerden destek almadan, gerçekleşen bütçemizi 3 katına yükselttik. Bu bir rekordur.

Göreve geldiğimizde, 185 km çoğunluğu sıcak olmaz üzere, şehir içi asfalt, 100 km temiz su yer altı şebekesi ve halk ekmek fabrikası yaptık. 3 km’ye yakın Ceyhan Irmağının restorasyonu çalışması, 3 bin aydınlatma lambası, 3 bin ağaç, 70 dükkanlı hal inşaatı, köy garajları gibi bir çok hizmeti tamamladık.

Araç parkımıza, hiçbir yerden yardım almadan, 38 araç aldık.  Bunların 7’si kamyon. En modern karla mücadele araçları bizde mevcut.

Göreve geldiğimizde tüm personel sayısı 300 civarındaydı. Şimdi 750 civarı. Çünkü bütçemizi arttırdık.

Halk ekmek fabrikası kurduk.

Sosyal belediyecilik alanında, halkla ilişkiler müdürlüğü ve iştirakler müdürlüğümüzü kurduk. 14 bin insanımıza, günlük olarak, Ramazan’da yardım ediyoruz. Aş evini genişlettik.

Kent konseyini kurduk. ‘Uzat Elini’ kampanyası başlattık.

İşkur İl Müdürlüğü ile birlikte  Belediye-İşkur adı altında birim oluşturduk. İşsizleri kayıt altına aldık. Bu birimimiz Türkiye çapında çalışıyor. Baş vuruları tasnif ettik. Bu, Türkiye’de örnek bir çalışmadır. Bu şekilde 1500 kişinin istihdamını sağladık. Cezayir’e, Bahreyn’e, Rusya’ya ve daha birçok ülkeye işçi gönderiyoruz.  Çünkü nitelikli işçi bilgileri bizde mevcut. Firmalar da nitelikli işçiye ulaşmayınca, bizden talep ediyorlar. İşsizlikle mücadelede özel sektörü teşvik ediyoruz. Bu konuda çok başarılıyız.

Parkmatikle park sorunumuz bitti. İlçemizi harabe görünümünden kurtardık. Nüfusumuz, giderek artıyor. 24 civarında park yaptık. 25.sini yapıyoruz. Bölgesel bir parktır bu.

Bir de katı atık ayrıştırma ve dönüştürme tesisi için, 9 milyon Avro’luk hibe aldık. Bu, büyük bir kaynak. Belediyemizin başvurusuyla aldık. Valilik, kuzey ilçeleri için katı atık birliği kurunca, buraya devrettik. Bu kaynağımızla 4 ilçenin katı atık meselesi halloldu.

Sıvı atık tesisi ile ilgili olarak, hibe için teklifimiz var. 6 milyon avroluk. Alırız inşallah.

Ayrıca ilçemize doğalgaz, 2011 programına alındı. İnşallah doğalgaz gelecek, hava kirliliği de bitecek. Başkan vekilimiz Sayın Mahir Ünal Bey, sağ olsun, yakından ilgileniyor.

Büyükşehir olursak, dağınık yapıdaki ilimizin her tarafına hizmet gidebilecek mi?

Büyükşehir, hükümetimizin kararı. Ne getirir ne götürür, bunları değerlendirmek lazım. Büyükşehir olursak 150 bin nüfuslu, 70 mahalleli güzel bir ilçe oluruz. Nurhak, Ekinözü, Afşin de dahil olsa, nüfusumuz  250 bin olur.

Tek sorunumuz coğrafi uzaklık sorunu. Bu da tüm sorunların anası durumunda. Bundan dolayı sosyal ve idari sorunlarımız var. Büyükşehir olursak, ulaşımı minimize etmemiz lazım.

Coğrafi uzaklık sorununu çözmenin tek yolu, iyi bir ulaşım sağlamaktır. Bunda, hem Kahramanmaraş, hem de Elbistan kazançlı çıkar. Ulaşım ağı mükemmel olmalı. Elbistan-Göksun arası duble yol, ya da tren hattı olmalı. Ucuz ve hızlı bir ulaşım lazım. Kısıklı Yolu’nun da açılması lazım. Darendeliler büyük oranda Elbistan’a ticaret yapmaya geliyor. Bölgesel düşünmek lazım. Kaldı ki burası en önemli enerji havzası. Başka iş kolları oluşabilir. 10 yıl önce belki burada düzgün lokanta ve otel yoktu. Ama şimdi barınma ve yemek sorunu yok. Elbistan mamur bir hale geldi. İşadamlarımızı bekliyoruz.

Büyükşehir bir kazanım olur mu?

Zamanla belli olur. Mücavir alanı olacağımız için emlak gelirimiz artar. Fakat ne götürür? Örneğin, ilk göreve geldiğimde, 11 vatandaşımız, Kahramanmaraş’a SGK’da işlemlerini yapmak üzere giderlerken trafik kazasından öldü. Yani Kahramanmaraş, büyükşehir olunca vatandaşlar buradan, resmi işleri için, her seferinde 340 km’lik yol kat ederek Kahramanmaraş’a gidip gelmek zorunda  kalacak. Kaza riski çıkıyor ortaya. Coğrafi uzaklık minimize edilmeli.  Bazı kurum birimlerinin buralarda kurulması gerekir. 

Hizmet devam mı başkanım?

Başkanlık dönemimde hayat standardımda gerileme oldu. İnşallah hayır dua alıyoruz. Aşırı hırslı değilim. Ama devam etmeyeceğiz diye bir  şey de yok. Aday adaylığı süreciyle başlayacağı için, o zaman belli olur.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.