Hüseyin Yılmaz

Hüseyin Yılmaz

ALLAH’TAN ANCAK ALİMLER/BİLGİNLER KORKAR

ALLAH’TAN ANCAK ALİMLER/BİLGİNLER KORKAR

“Ey Oğulcuğum! Namazı dosdoğru/gereğine uygun olarak kıl, iyiliği emret, kötülüğü engelle. (Bu esnada) başına gelecek (musibet)lere sabret. Çünkü bunlar (Allah’ın emrettiği) kesinlikle (ve kararlılıkla) yapılacak işlerdir.” Lokman / 17

Rahman ve Rahim Allah’ın Adıyla

* Yoksa o (sadece sıkıntıda iken dua eden kimse) hiç âhiret(in dehşetin)den korkan ve Rabbinin rahmetini uman, gece saatlerinde secde edip ayakta durarak taat ve ibadet eden kimse (gibi) midir? De ki: Bilenlerle bilmeyenler hiç bir olur mu? Ancak (bunları), temiz akıl sahipleri düşünürler. (Zümer/9)

* İnsanlardan, yerdeki canlılardan, davar (ve sığır gibi)lerden de yine böyle türlü renklerde olanlar vardır. Kulları içinde, Allah’tan ancak âlimler/bilginler korkar. Şüphesiz Allah mutlak galiptir, çok bağışlayıcıdır. Fatır/28

* Sana Kitab’ı (Kur’an’ı) indiren O’dur. Onun bir kısmı muhkem (açık ve kesin) âyetlerdir ki onlar Kitab’ın anası (temeli)dir, bir kısmı da müteşâbih âyetlerdir. İşte kalplerinde eğrilik olanlar, fitne çıkarmak ve (kendi arzularına göre) yorum yapmak isteyerek, onun müteşâbih olanlarına uyarlar. Halbuki onun yorumunu ancak Allah bilir. İlimde derinleşmiş olanlar da: “Ona inandık, hepsi Rabbimiz katındandır.” derler. (Bunu) akl-ı selîm sahiplerinden başkası düşünemez. Al-i İmran/7

 

SON PEYGAMBER (SAV)

(Ey Resûlüm!) De ki: “Allah’ı seviyorsanız bana uyun ki Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın. Çünkü Allah çok bağışlayan ve merhamet edendir.”

(3/ Al-i İmran Suresi: 31)

 

SÜNNETİN İHYASI - SALVELE

Salvele: Yüce Rasul’e salat ve selam…

Abdullah bin Mesud’dan rivayet edildiğine göre, Rasulullah (s.a.v.) bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmuştur; “Kıyamet günü insanların bana en yakını, bana en çok salavat getirendir.”

Dua, rahmet ve mağfiret anlamına gelen “salat” ile esenlik ve barış anlamındaki “selam” kelimelerinden oluşan “salat ü selam”, “salavat getirme” yahut kısaca “salvele” tabiriyle ifade edilir. Değişik lafız ve manalarla gelen salavat çeşitleri içerisinde, kültürümüzde en yaygın olanları “aleyhi’s-selam”, “aleyhi’s-salatü ve’s-selam” veya “sallallahu aleyhi ve sellem” cümleleridir. Peygamber Efendimiz’e bu tür ifadelerle salavat getirmek, O’na olan bağlılığı teyit etme, O’na karşı en derin sevgi ve hürmeti arz etme anlamına gelir.

Ali b. Ebu Tâlib’in naklettiğine göre, Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur;

“Cimri, yanında anıldığım halde bana salavat getirmeyen kimsedir.”

 

Müslim, Salat, 70 , Tirmizi, Deavat, 100

Diyanet İşleri Başkanlığı, Hadislerle İslam Külliyatı

KÖLESİYİZ, RAZI OLSUN ALEMLERİN EFENDİSİ BİZDEN

HİKMETLİ SÖZLER

O, (Allah) hikmeti dilediğine verir. Kime de hikmet nasip etmişse, muhakkak ona çok hayır verilmiştir. (Bu âyet ve öğütleri) olgun akıl sahiplerinden başkası düşünemez. Bakara/269

LOKMAN HAKÎM (R.A.) BUYURDULAR Kİ:

 

“İnsanların en kötüsü İnsanların kendisini görmesine aldırış etmeyerek, kötülük yapmaya devam edendir”

“Arkadaşlarına yapmış olduğun iyilikleri unut. Onlardan teşekkür bekleme, Mükâfatı Allah’tan bekle. Emellerini O’nun ihsanına bağla. Başkalarının sana yaptıkları fenalıkları unut ama senin onlara yaptığın fenalıkları asla unutma. Onu tekrar iyilik yapmakla bertaraf etmeye çalış”

************

“Dostunu iyilik veya kötülük zamanında sına, ahmak ve cahil kimseden uzak dur, Aklı başında bilgin dostu tercih et. Delil ve ispatını hazırladıktan sonra söz söyle, Yarım kalmış birisi olmuş sayma. Senden büyüklerle şakalaşma. Sana ihtiyaç arz eden kimseyi kırma. Susmak selamet kapısını açan tek anahtardır. Güzellik, huy fenalığını ve cehaletini gidermez. Cömert ol ki, itibarın artsın. İnsanı yükselten akıldır. İdaresi az mal israf edilen maldan iyidir; çünkü idare edilen mal çoğalır, israf edilen mal azalır. Olgun insanın miheng taşı akıl danışmak, güler yüz, nefse hâkimiyet, acıya katlanmaktır.”

 

O’NUN (sav) AHLAKI KUR’AN’DI

 

 

ALİMLER PEYGAMBERLERİN VARİSLERİDİR

Ebu'd-Derda (ra) şöyle demiştir:

Rasûlullah (sallallahu aleyhi vesellem)'i şöyle buyururken işittim:

"Her kim ilim tahsili için bir yola girerse Allah ona cennetin yolunu kolaylaştırır. Şüphesiz melekler de ilim yoluna girenin yaptığından memnun oldukları için onun üzerine kanat gererler. Göklerde ve yerde bulunan varlıklar hatta suyun içindeki balıklar bile, ilim adamları için Allah'tan bağışlanmasını dilerler. Alim bir kimsenin bilgisizce ibadet eden bir kimseye üstünlüğü, ayın diğer yıldızlara üstünlüğü gibidir. Alimler peygamberlerin varisleridir. Peygamberler altın ve gümüşü miras olarak bırakmazlar, onlar sadece ilmi miras bırakmışlardır. İşte o mirasa konan kimse de bol nasib ve kısmet almış olur." (Ebu Davud, İlim, 1; Tirmizi, İlim, 19)

* Ebû Ümâme radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

"Âlimin âbide üstünlüğü, benim sizin en aşağı derecede olanınıza üstünlüğüm gibidir." Sonra Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

"Şüphesiz ki Allah, melekleri, gök ve yer ehli, hatta yuvasındaki karınca ve balıklar bile insanlara hayrı öğretenlere dua ederler." (Tirmizî, İlim 19)

Bu köşenin içeriği SON PEYGAMBER PLATFORMU’ nun katkılarıyla, KUR’AN’IN ANLAMIYLA BULUŞMAK PLATFORMU tarafından hazırlanmıştır. Ayet mealleri Hasan

Tahsin Feyizli'nin Hazırladığı Feyzü'l Furkan Açıklamalı Kur'an-ı Kerim Meali’nden alınmıştır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.