Hüseyin Yılmaz

Hüseyin Yılmaz

Allahım,bizi helal rızıkla yetindir

Numan ibni Beşîr (Allah Onlardan razı olsun) Rasulullah (sallallahu aleyhi vesellem)’i şöyle buyururken dinledim dedi:

“Helal olan şeyler bellidir, haram olan şeyler de bellidir. Bu ikisinin arasında halkın bir çoğunun helal mi haram mı olduğunu bilmediği şüpheli konular vardır.

Şüpheli işlerden sakınanlar dinlerini ve ırzlarını korumuş olurlar. Şüpheli şeylerden sakınmayanlar ise zamanla harama dalıp giderler. Aynen sürüsünü başkasına ait bir arazinin etrafında otlatan çoban gibi ki onların o araziye girmesi mümkündür ve tehlikelidir.

Dikkat edin her hükümdarın girilmesi yasaklanmış bir arazisi vardır. Unutmayın Allah’ın yasak arazisi de haram kıldığı şeylerdir. Şunu iyi bilin ki insan vücudunda bir et parçası vardır. Eğer bu et parçası iyi olursa bütün vücut iyi olur. Eğer o bozulursa bütün vücut bozulur. İşte bu et parçası kalbdir.” (Buhari, iman 39, Müslim Müsakat 109)

 

Hz. Ali (Allah Ondan razı olsun)'dan rivayet edildiğine göre sözleşmeli bir köle kendisine başvurarak:

"Borcumu ödeyecek gücüm yok, bana yardım et" dedi. O da Rasûlullah (sallallahu aleyhi vesellem)'in bana öğrettiği duayı ben de sana öğreteyim mi? Bunu okuduğun müddetçe üzerinde dağ gibi borç olsa bile Allah ödemeni kolaylaştırır. Allahummekfini bihalâlike an haramike ve ağninî bifadlike ammen sivâke = Allahım, beni helal rızıklarla yetindirerek haramlardan koru. Beni lütfunla zengin kılarak başkalarına muhtaç etme. (Tirmizi, Deavat, 111)

 

HİKMETLİ SÖZLER

         O, (Allah) hikmeti dilediğine verir. Kime de hikmet nasip etmişse, muhakkak   ona   çok hayır verilmiştir. (Bu âyet ve öğütleri) olgun akıl sahiplerinden başkası düşünemez.  Bakara/269

YUSUF-İ HEMEDÂNİ  (K.S.)  BUYURDULAR Kİ:

   

            “Hayat, teselli olmaktır. Herkesin tesellisi ve huzuru farklı şekilde ve farklı şeylerdedir. Hayatın en alt rütbesi ve en aşağı derecesi dünya ile teselli olup, oyalanmaktır. Bu hayvanların hayatına ve yaşayışına benzer. İnsanoğlu dünya malı toplamaktan kaçınmalı, perhizkâr olmalıdır. Hak Tealaya kavuşmak için mücahede etmeli, nefsiyle savaşmalıdır. Maddi hayatta yeteri kadarı ile yetinmek, insanı Hakka yönelişe hazırlayan sebeplerdendir. Bu, ilk adımdır”

                        *****************

“Zamanın akışı, kainatın dönüşüyle birlikte kendini, özünü ve yokluğunu tanımayan, kainatın sırrına vakıf olamayan kişiye “gören” denemez. Gören insan şeriat mülkünü tümüyle gören insandır. Çünkü şeriat, nefsin ve kainatın hakimidir”

                       *****************

Yine Yusuf-i Hemedani Kaddesallahu sırrahul aziz şunları  buyurmuştur:

“Basiret ehli demişlerdir ki “insanda imani düşünce doğunca, İslami davranışlar da onun ardından gelir. Bu ikisinin yani amel ve tefekkürü bir araya getirmek ne şekilde mümkünse o yolla bunları bir araya getirmek gerekir. Tıpkı oruç ve tefekkür, itikad ve tefekkür gibi. “

SÖZLERİN BÜYÜKLERİ BÜYÜKLERİN SÖZLERİDİR

 

 

GÜLLERİN EFENDİSİ GÜNLERİN EFENDİSİ HAKKINDA ŞÖYLE BUYURDULAR

 

 

Ebu Bürde b. Ebi Musa el-Eş'ari'den rivayet edilmiştir: “Abdullah İbn Ömer, bana:

“Baban Ebu Musa'nın Cuma saati hakkında Resulullah (s.a.v.)'den hadis ri­vayet ettiğini işittin mi?” diye sordu.

 Ben de:“Evet! Babamı şöyle derken işittim: Resulullah (s.a.v.)'i:

“İcabet saati, duaların kabul edildiği vakit, imamın minber üzerinde oturması ile Cuma namazının eda edilmesi arasındaki zamandadır” buyururken işittim” dedi.” (Ebu Dâvud, İbn Huzeyme)

        HADİS-İ ŞERİFLERLE HAFTANIN DUASI

Allahım! Senden hidayet, takva, iffet ve gönül zenginliği istiyorum. ( Müslim, Tirmizi,İbn Mace, Ahmed b Hanbel

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum