Adı Küçük Sanayi, şehir ekonomisinin değer kazandığı en büyük sanayi

*Kahramanmaraş olarak Büyükşehiriz ama küçük sanayi sitemiz var. Aslında adı küçükte işlevi büyük, ilk kuruluşu 1966 yılında başlayan ve şehrin dışında olan bir alan, her yıl bir aşama kayıt ederek 1973 yılında ihalelere başlayarak 1980’lerde biten ve devlet kredisiyle yapılan, o zamanın şehir merkezindeki esnafların 33 metrekare bize büyük geliyor dediği ama o dönemin aydınları demek istiyorum, o dönemin ileri görüşlü insanlarının gayret ve çabalarıyla 49 metrekare ile 700 metrekare arasında dükkanların yapıldığı bir sanayi bölgesi,  aradan geçen 53 yılda şehre sığmayan içinden cevherlerin çıktığı bir sanayi sitesi. Emeği geçenleri rahmetle anıyoruz.

Süper Medya'nın yayınları arasında yer alan Diriliş Haber Gazetesi Ekibi olarak yaklaşık 3 haftadan bu yana sanayi sitesindeki yaklaşık 500 esnafı ziyaret ederek hem sektörünün hem de sanayi sitesinin sorunlarını dillendirmek adına bir çalışma hazırladık.

**Kimi görüşmeler kayıtlara yansıdı ve yayınlandı, kimi görüşmeler sadece sohbet olarak kaldı.

**Kimisi yıllardır konuşuyoruz ama ortada tutarlı sonuçlar yok diyerek serzenişte bulundu.

Özellikle belirtmek isterim ki; şehir ve şehir ekonomisinin güçlenmesi adına ne yapabiliriz ana fikriyle çıktığımız yolda işimizi daha iyi yapma gayreti içindeyiz.  Bu çalışmanın sonucunda sanayi esnafının büyük çoğunluğunun dillendirdiği sorunlar çıktı karşımıza. Eksikler olsa da ulaşabildiğimiz kadarıyla konunun muhataplarından açıklamalar alarak yayına hazırladık.

Sanayi kooperatifine ve Teknik Makina Odasına kayıtlı esnaf sayısı 4700, çalışan sayısı kayıtlı-kayıtsız 30 000 kişi civarında birde buraya günlük giriş çıkışlar eklendiğinde ortalama 50 bin insanın günlük sirkülasyonu olan 1970’lerde planlanmış bir sanayi sitesinde bazı sorunların olması çok doğal.

Öncelikle dillendirmek istediğim bir konu; mevcut sanayinin üst kısmında iki farklı inşaat alanı var. birincisi 1966 yılında kurulan sanayi kooperatifinin başlatmış olduğu süreci, bugün kooperatif Başkanlığını yürüten Müjdat BAYAZIT ve yönetim kurulu takip ediyor. Daha önceki süreçte birkaç defa tevafuk olup karşılaştığım kadarıyla inşaatların bitmesi için bir gayret gösteriliyor. Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Kahramanmaraş Milletvekili Mahir ÜNAL ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Av. Ahmet ÖZDEMİR'in desteği ile ekonominin bu zor günlerinde konuyla ilgili bakanlıktan ödenek almak için bir çaba içerisindeydi, sanıyorum ki milletvekillerinin desteği ile ödenekte çıkarıldı.

Diğer yapı kooperatifinin inşaatı ise Teknik Makine Kooperatifinin yapmış olduğu bir inşaattır ve Teknik Makine Odası oda ile hiçbir alakası yoktur. 

Teknik Makine Odasının Başkanı Muzaffer ÇİL’in yapmış olduğu açıklamalar doğrultusunda bakıldığında emsalindeki odaların üstünde sıra dışı bir çalışma yaptığını söylemeden edemedim.

Kahramanmaraş sanayi sitesindeki işletmelere genel olarak bakıldığında tamircisinden, alanında lider olan firmalardan, ihracaat yapan firmalardan, yer bulamadığı için sanayiden çıkamayan orta ölçekli fabrikalardan, savunma sanayine iş yapan işletmelerden, gıda üretimi yapan firmaya kadar birçok sektörü bulmak mümkün. Sanayinin ekonomisine baktığımızda burada dönen sermayenin hacmi küçümsenmeyecek kadar büyük, en önemlisi ise buranın ekonomisi direk şehir halkına yansıyor olması. Şehir ekonomisi deyince ilk aklımıza gelen tekstil oluyor ama adı küçük sanayi olduğu için burada milyonlarca lira dönen paranın direk şehir ekonomisini canlı tuttuğu belki biraz gözümüzden kaçıyor. Büyük bir ticari hacmi olan sanayi sitesinin sorun olarak gördüğü, çözümleri çokta zor olmayan işlerin kısa vadede konunun muhatapları özellikle Dulkadiroğlu ve Büyükşehir belediyesi tarafından çözüme kavuşturulması hem şehir ekonomisine pozitif olarak yansıyacaktır. Hem de ortalama 50 bin insan sirkülasyonunun yaşandığı bir bölgede memnuniyet oluşacaktır. Sorunların tespiti için ise seçim döneminde 8 ekiple bir hafta sanayide seçim çalışmasının yapıldığındaki notlara bakmak yeterli olur düşüncesindeyim.

Sağlıcakla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.