YEREL EKONOMİNİN ANA MUHATABI KİM?

2018 yılı 10 Ağustos döviz saldırılarıyla başlayan bir sürecin sancılarını yaşadığımız bir yıl oldu 2019 yılı. Banka faizlerinin son yılların üst sevilerini gördüğü, yılsonuna doğru tekrar yüzde 10’lara, 12’lere indiği,  son 20 yılı da siyasete ve ekonomiye güven duygusunun en çok zedelendiği bir yıl oldu 2019 yılı.

Önceki yıllardan gelen  ekonominin  hareketliliği sebebiyle, herkesin kendi bütçesi doğrultusunda oluşturduğu yaşam standartlarının bozulduğu, insanların sıkıntıya girdiği, . Alım gücünün düştüğü bir yıl oldu 2019 yılı,  her ne kadar yıl sonuna doğru piyasalar biraz rahatlamış gibi gözükse de, yapılan  zamların hiçbirinin geri çekilmemesi sebebiyle millete pozitif yansıyan bir durum pek olmadı. Özellikle enerjiye yapılan zamlar orta ölçekli bir çok firmayı zor durumda bıraktı, hem KOBİ'lerin işleri yavaşlamıştı, hem maliyetleri ciddi oranda arttı. En çok etkilenen inşaat sektörü ve 300 kaleme yakın olan, sektörün yan dalları oldu. Ülkede inşaat sektöründe çalışan binlerce insan piyasaların açılmasını bekledi.   Bir kesim 2019 yılı ekonomide, dengeleme, disiplin ve değişim rüzgarlarının estiği bir yıl oldu. Dese de bence insanların birikimlerini değerlendirerek ayakta kaldıkları bir yıl oldu.

Bu kriz net bir şekilde gösterdi ki; dünya ölçeğinde krizlerden ülke ziyadesiyle etkileniyor, ülkenin etkilendiği süreç ise her şehri kendi dinamikleri doğrultusunda etkiliyor, ve olan her defasında olduğu gibi yine vatandaşa oluyor. Bu durumda; hükümetin yaptığı ekonomi politikalarının yanında her şehrin yerel dinamiklerinin aldığı tedbirler, alması gereken tedbirler, ve güçlü bir yerel ekonomi oluşturmak adına neler yapılması geliyor akıllara, ama önce bu işin ana muhataplarının kim yada kimler olduğunun bilinmesi  lazım. Sizce yerel ekonominin gelişmesi için bu konuda şehre sahip çıkması gerekenler kimler? KMTSO MU? KAHRAMANMARAŞ TİCARET BORSASI MI?, KMSOB MU? ŞEHRİN ÖNDE GELEN STK’LARI MI? KAHRAMANMARAŞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Mİ? MİLLETVEKİLLERİMİ?

Şehir ekonomisinin ana muhatabı, şehrin tamamını etkilediği için, şehir halkının tamamının katılımının sağlanmasıyla görevinin başına gelen kim ise ANA muhatabın o seçilmiş olması gerekmez mi? Sonrası için diğer kuruluşları sıralayabiliriz. Ama bu şehirde gelişme adına kim ne yapacaksa yolu bir şekilde KAHRAMANMARAŞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNE düşüyor. Hayrettin Güngör  Henüz yeni geldi ekibini düzenliyor, projelerini hazırlıyor diyebilirsiniz. O zaman adaylık döneminde geçen 4-5 aylık süre çöp mü oldu? Bir önceki dönem içinde daha yeni büyükşehir olduk bu işlerin kuruluş aşaması var denmişti 3,5 yıl çöp olmuştu. Burada hep kayıp eden şehir oldu. Sahi kazanan kimdi? Şehirdeki büyük projelere bakıldığında neredeyse hepsi merkezi hükümetin yapmış olduğu projeler, bu işin yerel dinamikleri bu zamana kadar şehre ne kattı? Yada bundan sonra ne katacak?  Yıllardan beri denir ki şehir ekonomisinin gelişmesi için şehre turist gelmesi gerekir. CUMHURBAŞKANLIĞI himayelerinde yapılacak olan 100. Yıl etkinlikleri dünyada eşi benzeri olmayan kahramanlığı, ülkeye anlatmak insanları buraya getirmek için yeterli bir sebep değilmi? Evet hayrettin güngör’ün ilk halka anlattığı açtığı projesinden bahsediyorum ve merak ediyorum bırakın ülke insanına bu kahramanlığı anlatmayı acaba yapılacak projelere şehir halkının katılımı ne kadar olacak.  Konuyu dağıtmak istemiyorum ama 100. Yıl etkinliklerinin şehre katacağı mutlak ekonomi değerleri var iken açıklanan projeyle bunların kaçırıldığını düşündüğümden demeden geçemedim.

Şehirlerin ekonomideki sıralaması ülke genelinde değerlendirildiğinde Kahramanmaraş ekonomisi ortalama 15’nci sıralarda seyrederken büyük oranda istihdamın dışında halka pek bir şey yansımadığını düşünerek, daha güçlü bir şehir ekonomisi için  gelirin tabana yayılmaması Şehirdeki KOBİ’lerin büyümesi, kurumsallaşması adına adına bir şeyler yapılması gerektiğine inananlardanım., belki bu tür konularda kimileri tarafından bir gayret sergileniyor ama yıllardan beri dillenmeyen bu sorunların bugün sonuçsuz olarak devam ediyor olması sanırım gayretleri de boşa çıkartıyor. 2019 yılı böyle geçmişken bundan sonraki sürecin Yerel ekonomi ve yerel kalkınma planlarının öncelik olduğu bir yıl olması gerekir. Yerel kalkınma konusunda kim elini taşın altına koyarsa ziyadesiyle karşılık bulacaktır. AMA ÖNCE DERTLENİLMESİ GEREKİR…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.