2016 yılından bu yana sektör krizin içerisinde

Gürdal Yem Sanayi ve Ticaret A.Ş Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Gürdal, tarım ve hayvancılığın 2019 yılını değerlendirirken, kriz sürecinin 2016 yılından beri sektörü zedelediğini söyledi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 10 Ocak 2020 17:18
2016 yılından bu yana sektör krizin içerisinde

2019 YILINI EKONOMİ ANLAMINDA DEĞERLENDİRMEK GEREKİRSE NASIL BİR YIL GEÇTİ?

Tarım ürünlerini işleyen bir firmayız. Ve işlediğimiz ürünlerle yem yapıyoruz. 2016 yılından 2019 yılına kadar Tarım ve Hayvancılık sürekli olarak bir kriz içerisindeydi. Anadolu firmalarını ve bölgesel firmaları büyük ölçekli rakipler sektör içerisinde boğuyorlar. Çünkü bu firmalar 9-10 bölgede fabrikalarını kurdular ve pazarı ellerine aldılar. Hammadde konusunda yurtdışı ile bağlantıları olmasından dolayı kolayca temin ederek yerel ve bölgesel firmaları ciddi anlamda zor durumda bırakıyorlar. Son 2-3 yıldan beri böyle bir sıkıntı oluştu. Tarım ve Hayvancılıkta üreticimiz para kazanamıyor. Çiftçiler ürettiği ürünün karşılığını alamayınca sektörden hızlıca uzaklaşıyor. Tarım ve Hayvancılık meşakkatli bir iştir ve para kazanılmıyorsa bu iş yapılmıyor. Bizde hayvancılık sektörünün içerisindeydik ve biz de üretim kısmından bir kademe çekildik.

YURTDIŞINA İHRACATINIZ VAR MI?

Yurtdışı olarak Irak ve Suriye bölgesine çalışmalarımız var. Bu bölgelere kanatlı ve balık yemi ihracatı yapıyoruz. Ancak bölgedeki kaotik yapı yüzünden şu anda ihracat konusunda zor durumda olduğumuzu söyleyebilirim. Bölgedeki  Terör sorunları yüzünden ihracatımız durma seviyelerine geldi.

TÜRKİYE’DE KAÇ İLE ULAŞIYORSUNUZ?

Akdeniz, İç Anadolu, Güney Doğu Anadolu ve Doğu Anadolu ekseninde müşteri portföyümüz var. Şehir Dışarı da birçok bayilerimiz var. Bölgede yoğunlukla tercih edilen bir firmayız. Bu arada sektörle ilgili önemli bir konu ise; Kahramanmaraş’taki süt üretimi ziyadesiyle azalmış durumda, yazın tarhana ve yoğurt sebebiyle binlerce ton süt üretilirken, üreticilerin maalesef çok azalması, belli başlı büyük birkaç tane firmanın kalması bu söylediklerimizin de biraz daha ispatıdır. Şehrin süt ihtiyacı bu kadar fazlayken biz sütte şehir dışına bugün bağımlı durumdayız.

2020 YILINDAN NELER BEKLİYORSUNUZ? ÖNGÖRÜNÜZ NEDİR?

Biz ülke olarak Tarım ve Hayvancılığı başaramadığımız sürece, ağır sanayide, bilişimde ve teknolojide bir mesafe kat edemeyeceğimizi düşünüyorum. Gelişen ülkelere de baktığımız zaman toprak tarımı ve hayvancılığı bir ivme kazandırdıktan sonra diğer atılımlarını yapmışlardır. 2020 yılından umutluyuz, umutlu olmak zorundayız. Sektörde ki sıkıntılar devlet büyükleri tarafından irdelenip, çözümleneceğine dair umut içerisindeyiz. Sektörle ilgili özellikle Tarım ve Hayvancılıkla ilgili sorunların raporlanıp yukarıya giden evraklar üzerinden değil de Tarım Bakanlığımızın özel bir heyetle şehirde çiftçiyle direkt buluşarak, dinleyerek bir sonuç raporu oluşturulursa daha doğru sonuçlar elde edebilirler. Şehrimiz de geçmiş aylarda, yıllarda tarım çalıştayları yapıldı. Tarım çalıştaylarında, üreticiden ziyade siyasetçi doluyor salona. Üretici derdini anlatmak için bir fırsat bulamıyor. Bulsa dahi arkası gelmiyor, işin özüne inilmiyor. Kahramanmaraş’ta Tarım ve Hayvancılıkla alakalı Kamu kuruluşlarımız var. Kamu kurumlarında çalışan personeller bu işe ne kadar hakim, ne kadar vakıf bunların analizinin de yapılması gerekiyor. Sahada olacağız ki sorunları dinleyip ona göre çözüm önerilmeli ya da hiç bir şey bilmiyorsak gelişmişlik seviyesi yüksek ülkeleri bulup modelleyip onların üzerinden neler yapmış, nasıl başarmışlar bunları araştıracağız.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.