2. Dünya Savaşını Hitler çıkarmıştı, 3. Dünya Savaşını da Trump çıkaracak

İnşaatçı İlhan Dedeoğlu ülkemizde yaşanan döviz krizi, stokçuluk ve zamlar hakkında gazetemize önemli bilgiler verdi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 10 Eylül 2018 14:21
2. Dünya Savaşını Hitler çıkarmıştı, 3. Dünya Savaşını da Trump çıkaracak

HABER: ABDULLAH YILDIZ

Dedeoğlu aldatıcı ticari hamle yapanları ‘ahlaksız’ olarak değerlendirirken tüm dünyanın ekonomik bir savaşı yaşadığını belirterek birlik ve beraberlik çağrısında bulundu.

Konu hakkında gazetemize yaptığı açıklamalarda stokçuluğu inşaat sektöründe ki son durumu ve ekonomik daralmanın ne kadar süreceğine değinen Dedeoğlu şunları söyledi:

mm-045.jpg

“Stokçuluk Türkiye’nin eski dönemlerinde sıkça karşılaştığımız, bir malın piyasadan toplanarak belirli kişi ve grupların elinde depolanıp saklanması ve zamlı fiyattan tekrar piyasaya sürülme işlemine denir. Yani bu işlem hala günümüzde de yapılmaya devam ediyor. Daha geçtiğimiz aylarda şehrimizde yetişen Antepfıstığını Antepli tüccarlar gelip tarladayken aldılar. Toplayıp sakladılar ve 160 lira olan antep fıstığı 260 liraya kadar çıkmıştı. Bahsettiğimiz kişiler sermaye sahibi güçlü insanlar yada onların oluşturduğu birlikler. Ülke çapında ticareti tıkayacak etkiye ulaşabiliyorlar.”

STOKÇULUK AHLAKSIZCA BİR DAVRANIŞ

İnşaat sektörünün geldiği nokta hakkında da önemli bilgilendirmelerde bulunan Dedeoğlu, sat-yap usulü ile çalışanların zor durumda olduğunu hatırlatarak krizde ayakta kalmak için başvurdukları yöntemler hakkında bilgi verdi:

“Şuanda her sektörde olduğu gibi inşaat sektöründe de döviz bahane edilerek bazı ürünlerin satılmayıp stoklandığını bazı ürünlerin ise hak etmediği şekilde alakasız zamlarla satıldığı bir gerçek. Bu ahlaksızca bir davranıştır. Nitekim ticaretinde kendi içinde bazı ahlak kuralları vardır. Dinimizde stokçuluk ve aldatıcı her türlü ticari faaliyeti yasaklamıştır. Müslüman bir ülkede yaşıyoruz fakat dinimiz emrine ters iş yapıyoruz.

Şuan sektörde firmalar fiyat vermekten ısrarla kaçıyorlar. Dolar kurunun aşırı hareketli oluşu nedeniyle üretici, aracı, toptancı ve müşteri dahil herkes alışverişten kaçıyor. Tüm bu bahsettiğimiz nedenlerden ötürü şuan krizin etkisi bu kişilerin fırsatçılığı yüzünden tamamen piyasayı tıkıyor. Zaten inşaat piyasasında yap-sat usülü bizim şehrimizde sat-yap şeklinde işlemekteydi. Zaten sermayesi olmayan kişiler  daha kuru araziyken daire satıp ondan sonra yapmaya başlıyorlardı. Bu kişiler artık daire satamayınca piyasada tamamen durma noktasına geldi. Bu noktada dairelerin fiyatlarında düşüş beklenebilir ancak öyle olmayacaktır. Nakit problemi yaşayan firmalar bir takım kişilere ki bunlar özel spekülatörlerdir. Bu daireleri satarlar. Halka satmazlar çünkü o zaman piyasa düşer. Bu şekilde ayakta kalmaya çalışırlar.”

Krizin hafiflemesi için Türkiye’ye yapılan baskıların hafiflemesi gerektiğini ifade eden Dedeoğlu, “2 dünya savaşını Hitler çıkarmıştı. 3. Dünya savaşını da Trump çıkaracak” dedi. Dedeoğlu konuşmasına şöyle devam etti:

“Trump’ın tüm dünyada sıkıntı çıkarmadığı ülke sayısı çok az. Zaten üçüncü bir dünya savaşının ekonomik topla tüfekle olmayacağı tahmin ediliyordu. Nitekim şuan ki savaş tamamen ekonomik. Şuan Türkiye’ye doğuda Kürt devleti batıda Akdeniz olmak üzere ağır bir baskı yapılıyor. Ne zamanki bu baskılar durmaz ama hafiflerse yada bu baskılara karşı durmanın bir yolu çaresi bulunursa o zaman bu krizler hafifleyecek.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.