Ticaret Bakanlığı Sipariş İptallerine 78 Milyon Ceza Kesti!

Ticaret Bakanlığı, 2023'te e-ticaret sektöründe mevzuata uymayan 44 firmaya 78.5 milyon TL ceza kesti. Tüketicilerin korunması için sıkı denetimler devam ediyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 29 Eylül 2023 17:12
Ticaret Bakanlığı Sipariş İptallerine 78 Milyon Ceza Kesti!

Ticaret Bakanlığı, 2023 yılında e-ticaret sektöründe gerçekleştirdiği denetimler sonucunda 61 firmadan 44'ünde mevzuata aykırı uygulamalar tespit etti. Bu firmalara toplamda 78 milyon 530 bin 902 lira idari ceza uygulandı. Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, teknolojinin hızlı ilerlemesi, dijitalleşmenin yaygınlaşması ve salgın sonrasında tüketici alışveriş alışkanlıklarının değişmesiyle e-ticaretin genel ticarete oranının arttığı belirtildi. Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) 2022 verilerine göre, Türkiye'de e-ticaretin genel ticarete oranı 2019'da yüzde 9,8 iken, 2022'de yüzde 18,6'ya yükseldi. Aynı dönemde e-ticaret hacminin bir önceki yıla göre yüzde 109 artarak 800,7 milyar lira olduğu ve sipariş adedinin yüzde 43 artışla 4 milyar 787 milyona ulaştığı açıklamada yer aldı.

ticaret-bakanliginca-e-ticaret-sektorundeki-44-firmaya-785-milyon-lira-ceza-kesildi.jpg

Açıklamada, e-ticarette satıcı kimliği ile malın fiziki kontrolünün eksikliğinin tüketicilerin korunması gerekliliğini ortaya çıkardığına vurgu yapılarak, Bakanlık tarafından yapılan çalışmalarla tüketiciler ve firmaların bilgilendirildiği belirtildi. Tüketici şikayet başvuruları ve hakem heyeti verileri üzerinden yapılan analizler sonucunda denetimler gerçekleştirildiği ve firmaların mevzuata uyum süreçlerinin kontrol edilerek tüketici mağduriyetlerinin önlenmeye çalışıldığı ifade edilen açıklamada, özellikle girdi maliyeti ve döviz kuru artışı gibi gerekçelerle yapılan fiyat artışlarından kaynaklanan tüketici mağduriyetlerinin engellenmesi için sıkı denetimler yapıldığı vurgulandı.

İlgili Haberler

KAYNAK: AA

Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.