Kahramanmaraş, Hatay, Malatya ve Adıyaman'da İşsizlik Ödeneği Başvurularında Rekor Artış!

Deprem bölgesinde işsizlik alarm veriyor. TEPAV raporuna göre başvurular yüzde 28.5 arttı. İmalat ve ticaret sektöründe gerileme, inşaatta ise artış yaşandı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 02 Ekim 2023 14:41
Kahramanmaraş, Hatay, Malatya ve Adıyaman'da İşsizlik Ödeneği Başvurularında Rekor Artış!

Deprem bölgesinde işsizlik başvurularında ciddi bir artış yaşandı. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından haziran ayına dair yapılan istihdam izleme raporu, deprem bölgesinde yıllık bazda istihdamda azalma yaşandığını, ancak aylık bazda bazı düzelmelerin gözlendiğini gösterdi.

TEPAV'ın raporuna göre, deprem bölgesinde işsizlik ödeneği başvuruları ortalama yüzde 28.5 arttı. Özellikle en fazla etkilenen iller olan Kahramanmaraş, Hatay, Malatya ve Adıyaman'da ise başvurular iki katına çıktı.

Haziran ayında Türkiye genelinde toplam sigortalı sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 785 bin kişi azaldı (%1.8 düşüş). Ancak önceki aya göre 260 bin kişi artış yaşandı ve toplam sigortalı sayısı 22 milyon 819 bin kişiye ulaştı.

Deprem sonrasında imalat ve toptan perakende ticaret sektörlerinde belirgin bir gerileme gözlendi. İmalatta %7.9, toptan ve perakende ticarette ise %4.2'lik bir düşüş yaşandı. İnşaat sektöründe ise %3.5'lik bir artış görüldü. Ayrıca, sigortalı ücretli çalışanların %8.8'ini oluşturan idari ve destek faaliyetler sektöründe %1.8'lik bir istihdam artışı yaşandı.

Haziran ayında, deprem bölgesinde yer alan 11 ilin sigortalı ücretli istihdam içindeki payı %9.3 olarak hesaplandı. Bölgede çalışan sayısı yıllık bazda 126 bin kişi azaldı, ancak aylık bazda 203 bin 33 kişi istihdam edildi.

İşsizlik ödeneği başvuru sayısı haziranda 826 bin 588 iken, temmuzda bu sayı 986 bin 760'a yükseldi. Aynı dönemde faydalanan kişi sayısı da 362 bin 100'den 429 bin 619'a yükseldi.

İlgili Haberler

KAYNAK: Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.