Erken Mazot ve Gübre Desteği: Hububat Üreticileri İçin Yeni Dönem!

2023'te hububat üreticileri için mazot ve gübre desteği erken ödeniyor! Tarımı desteklemek için yeni karar yürürlükte. Detaylar haberimizde!

Yayınlanma:
Güncelleme: 03 Ekim 2023 12:08
Erken Mazot ve Gübre Desteği: Hububat Üreticileri İçin Yeni Dönem!

Yeni bir Cumhurbaşkanı Kararı, hububat üreticilerini sevindirecek gelişmelere kapı aralıyor. Artık, 2023 üretim yılı için mazot ve gübre destekleri, üreticilere daha erken ödenebilecek. Resmi Gazete'de yayımlanan "Hububatta 2023 Üretim Yılı Mazot ve Gübre Desteklerinin 2023 Yılında Ödenebilmesine ve Bu Ödemelere İlişkin Finansman Maliyetlerinin Karşılanmasına İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı" ile hububat üreticileri için önemli değişiklikler getirildi.

Bu kapsamda, buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale ve çeltik üreticileri, 2023 üretim yılında mazot ve gübre desteği alabilecekler. Üreticiler, hak ettikleri destek miktarını talep etmeleri halinde, Ziraat Bankası tarafından destek amaçlarına uygun şekilde kullanılmak üzere 29 Mart 2024 vadeli kredi olarak ödeme alabilecekler.

hububatta-mazot-ve-gubre-destekleri-erken-odenecek.jpg

Destek ödemeleri banka tarafından kredi olarak sağlanacak olup, bu durumda oluşacak faiz tutarı Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılanacak, anapara ödemeleri ise Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından üreticilerin adına bankaya yatırılacak.

Üreticilerin hak edişleri için listeler ve destekleme ödeme takvimi, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenip, 2024 yılında bankaya iletilmiş olacak.

Ancak, kredi tahsisinin gerçekleşmesi, hak edişin belirlenmesi ve üreticinin bankaya başvurması şartına bağlı olacak. Kredi tahsisine ilişkin kriterler, borçlandırma, kullandırma, takip ve tahsil gibi işlemler ise bankanın kendi yönergeleri doğrultusunda yürütülecek.

Bu karar çerçevesinde, vadesinden önce kredi kapatılması durumunda ek bir ödeme yapılmasına gerek olmayacak. Bu şekilde oluşan gelir kaybı ödemeleri, kredi kapatılma tarihindeki cari faiz oranları esas alınarak hesaplanacak ve Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılanacak.

Yapılan bu düzenlemeler 15 Eylül 2023 tarihinden itibaren yürürlükte olacak ve hububat üreticilerine daha hızlı ve etkili bir destek sağlanmasını amaçlıyor.

İlgili Haberler

KAYNAK: AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.