Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa ve Adıyaman: 53 Yıl Sonra Sıcaklık Rekoru!

Türkiye genelinde Aralık 2023, son 53 yılın en sıcak Aralık ayı olarak kayıtlara geçti. Bölgelere göre sıcaklık artışları ve rekorlar.

Yayınlanma:
Güncelleme: 18 Ocak 2024 11:45
Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa ve Adıyaman: 53 Yıl Sonra Sıcaklık Rekoru!

Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa ve Adıyaman bölgelerine özel bir uyarı: Tam 53 yıl sonra görülen bir olay kayıtlara geçti! Türkiye, uzun bir süredir tanık olmadığı kadar sıcak bir yaz ve kış başlangıcı yaşadı...

1991-2020 yılları arasında Türkiye genelinde Aralık ayı ortalama sıcaklığı 4,8 derece olarak ölçülürken, geçen ay bu değer normallerin 3,5 derece üzerinde, yani 8,3 derece olarak kaydedildi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, geçen ayın ortalama sıcaklıkları Batman çevresinde mevsim normallerine yakınken, diğer bölgelerde normallerin üzerinde seyretti.

Bölge bazında sıcaklık analizine göre, 1971'den bu yana yapılan karşılaştırmalara göre, 2023 Aralık ayı, son 53 yılın en sıcak Aralık ayı olarak kaydedildi.

Geçen ayın en düşük sıcaklığı Van'ın Özalp ilçesinde sıfırın altında 21,3 dereceyken, en yüksek sıcaklık Sinop'ta 27,4 derece olarak ölçüldü.

Marmara Bölgesi'nde ortalama sıcaklıklar genel olarak mevsim normallerinin üzerinde seyretti. Bölgenin uzun yıllar ortalama Aralık sıcaklığı 7 derece iken, 2023 Aralık ayında bu değer 10,3 derece olarak ölçüldü. En düşük sıcaklık sıfırın altında 2,4 derece ile Balıkesir'de, en yüksek sıcaklık ise 25 derece ile Bursa'da gerçekleşti.

Ege Bölgesi'nde ise ortalama sıcaklıklar genel olarak mevsim normallerinin üzerinde kaydedildi. Bölgenin uzun yıllar ortalama Aralık sıcaklığı 7,9 derece iken, geçen ay bu değer 11,2 derece olarak belirlendi. En düşük sıcaklık sıfırın altında 4 derece ile Kütahya'da, en yüksek sıcaklık ise 24 derece ile Salihli'de ölçüldü.

Akdeniz Bölgesi'nde ortalama sıcaklıklar genel olarak mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşti. Bölgenin uzun yıllar ortalama Aralık sıcaklığı 9,1 derece iken, geçen ay bu değer 12 derece olarak kaydedildi. En düşük sıcaklık sıfırın altında 6 derece ile Göksun'da, en yüksek sıcaklık ise 25,9 derece ile Kale (Demre)'de ölçüldü.

İç Anadolu Bölgesi'nde de ortalama sıcaklıklar genel olarak mevsim normallerinin üzerinde görüldü. Bölgenin uzun yıllar ortalama Aralık sıcaklığı 1,4 derece iken, geçen ay bu değer 5,5 derece olarak kayda geçti. En düşük sıcaklık sıfırın altında 10,9 derece ile Kangal'da, en yüksek sıcaklık ise 19,5 derece ile Çumra'da ölçüldü.

Karadeniz Bölgesi'nde ortalama sıcaklıklar genel olarak mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşti. Bölgenin uzun yıllar ortalama Aralık sıcaklığı 4,8 derece iken, 2023 Aralık ayında bu değer 8,4 derece olarak kaydedildi. En düşük sıcaklık sıfırın altında 11,8 derece ile Bayburt'ta, en yüksek sıcaklık ise 27,4 derece ile Sinop'ta ölçüldü.

Doğu Anadolu Bölgesi'nde ortalama sıcaklıklar genel olarak mevsim normallerinin üzerinde ölçüldü. Bölgenin uzun yıllar ortalama Aralık sıcaklığı sıfırın altında 1,6 derece iken geçen ay bu değer 2,5 derece olarak belirlendi. En düşük sıcaklık sıfırın altında 21,3 derece ile Özalp'te, en yüksek sıcaklık ise 16,3 derece ile Ergani'de ölçüldü.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ortalama sıcaklıklar Batman çevresinde mevsim normallerine yakınken, bölgenin diğer kesimlerinde normallerin üzerinde gerçekleşti. Bölgenin uzun yıllar ortalama Aralık sıcaklığı 6,4 derece iken, 2023 Aralık ayında 9,3 derece olarak kaydedildi. En düşük sıcaklık sıfırın altında 5,2 derece ile Ceylanpınar'da, en yüksek sıcaklık ise 22,5 derece ile Cizre'de tespit edildi.

İlgili Haberler

KAYNAK: Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.