Dünyanın Yakıtı “Veri”, Motoru “Yapay Zeka”, Yolları “Mobil İletişim Şebekeleri” Olacak

Bakan Uraloğlu, yerli ve milli teknolojilerle siber güvenliği sağladıklarını, yapay zeka ile yol aldıklarını, Türkiye'nin bu alanda ilerlediğini vurguluyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 16 Ocak 2024 16:39
Dünyanın Yakıtı “Veri”, Motoru “Yapay Zeka”, Yolları “Mobil İletişim Şebekeleri” Olacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Avcı, Azad, Kasırga, Atmaca ve Kule" gibi yerli ve milli uygulamalarla siber güvenliği sağladıklarını belirterek, Ankara'da düzenlenen BTK Akademi Yapay Zekâ Zirvesi ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile yapılan İmza Töreni'ne katıldı. Programda, Pençe Kilit Harekât Bölgesinde şehit düşen askerlere rahmet ve ailelerine başsağlığı dileklerinde bulundu.

Şehitlere olan minnet borcumuzu daha fazla çalışarak ödemeliyiz diyen Uraloğlu, güvenlik güçlerinin mücadelesiyle ülkenin savunma sanayi, teknoloji, bilişim ve akademideki çalışmalarını önemsediğini vurguladı. Yapay zeka teknolojilerinin ekonomik büyüklüğünün 250 milyar doları aştığını ifade eden Uraloğlu, bu teknolojilerin birçok sektörde kullanıldığını belirtti.

Yapay zeka projelerinin beraberinde getirdiği risklere dikkat çeken Uraloğlu, güçlü bir siber güvenlik altyapısının önemine vurgu yaptı. Yerli ve milli yazılımların kullanılmasıyla sayısız siber saldırının engellendiğini belirten Uraloğlu, üçüncü sanayi devrimini kaçırdıklarını, ancak dördüncüsünü kaçırmama niyetinde olduklarını söyledi.

Türkiye'nin yapay zeka konusundaki hazır bulunuşluk açısından dünya sıralamasında 47. sırada olduğunu ifade eden Uraloğlu, Türkiye'deki girişimlerin yapay zekâ kullanım oranının hızla arttığını belirtti. Veri hacminin büyük bir hızla arttığını ve yapay zeka ekosisteminin 2028'e kadar 69 milyar dolar büyüklüğe ulaşmasının beklendiğini açıkladı.

Bakan Uraloğlu, konuşmasının ardından Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ile birlikte iki kurum arasında iş birliği protokolü imzaladı. Tören sonrasında öğrencilerle bir araya gelerek yapay zeka teknolojileri hakkında sohbet etti ve hatıra fotoğrafı çektirdi.

İlgili Haberler

KAYNAK: Haber Merkezi

İmtiyaz sahibi
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.