Zeytinyağı alırken dikkat edin

Bayram Hoca Zeytinyağı Üretim Tesisi Yöneticilerinden Hüseyin Zor, zeytinyağı alırken dikkat edilmesi gerekenler ile ilgili gazetemize önemli bilgiler aktardı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 03 Şubat 2021 14:38
Zeytinyağı alırken dikkat edin

Türkoğlu’nda 2011 yılında kurulan Bayram Hoca Zeytinyağı Fabrikası Türkoğlu’na ekonomi anlamında önemli katkı sağladı. Gazetemize özel açıklamalar yapan Hüseyin Zor, zeytinyağı alırken dikkat edilmesi gerekenler hakkında önemli mesajlar aktardı; “Bu yıl normalde zeytin rekoltesinde düşüş bekliyorduk. Çünkü zeytin 2 yılda bir rekoltesini yükselten bir ürün. Ama yine de rekolteler beklentilerin üzerinde geldi. Ancak bölgemizde zeytinlerde kurtlanmalar oldu. Bu sıkıntılar bölgemizdeki ürünlerin çoğunda yaşandı. Bu da yağ verimini olumsuz anlamda etkiledi. Kahramanmaraş’ta normalde her yıl yağ kalitesi yüksek çıkıyordu. Ama bu kurtlanmanın da etkisiyle bu yıl yağ kalitelerinde bir kısım düşüşler yaşandı. Bu durum haliyle fiyatlara da yansıdı. Zeytinin asit oranı yükselince kalitesinde düşüş yaşandı. Piyasada kaliteli ürün de azalında fiyatlarda yükseliş yaşandı. Zeytinyağında kaliteyi asit oranları belirliyor. Vatandaşlarımız zeytinyağı alırken öncelikle ürünün etiketine baksınlar. Naturel sızma ise herhangi bir sıkıntı yok demektir. Zeytinyağında en kalitelisi natürel sızmadır. Vatandaşlarımız yağlarını kesinlikle güvendikleri yerden alsınlar. Rafine ve riviera yağı kesinlikle tercih etmemeleri gerekiyor. Rafine yağ ısı işlem görmüş bir yağdır. Türkiye’nin zeytin üretiminin çoğu Hatay’da. Dolayısıyla hileli ürünün çoğu da Hatay’da. Bu nedenle Hatay’dan Kahramanmaraş’a rafine yağ girişi oldukça fazla. Bu konuda dikkatli olmak gerekiyor. Isıl işlem görmüş bir yağın sağlık açısından hiçbir faydası olmayacaktır”

img_5373.jpg

FİYATLAR GEÇEN YILA GÖRE ARTIŞ GÖSTERDİ

Zeytinyağı fiyatlarında geçen yıla göre yüzde 25 artış olduğunu söyleyen Zor; “Bu yıl zeytinyağı fiyatlarında hem enflasyondan kaynaklı bir yükselme var hem de zeytinlerdeki bozulmadan dolayı bir artış var. Üreticilerin maliyetlerinde ciddi anlamda artış oldu, bu artış da haliyle vatandaşlara yansıdı. Düşük asitli ürün bulmak da zorlaştı, haliyle bu da fiyatlara yansıdı. Şu anki fiyatlarda geçtiğimiz sezona göre yüzde 25 artış oldu. Zeytinyağı aslında meyve suyu gibidir. Zeytinin suyu sıkılarak yağ elde ediliyor. Zeytin son sistem makinaların bir ucundan girer, diğer ucundan el değmeden çıkar” ifadelerini kullandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.