Yürürdurmaz, Süt üretimini ve festivali değerlendirdi

Lord dondurma olarak 11 yıldan beri dondurma sektörü içerisinde olduklarını söyleyen Yönetim Kurulu Başkanı Alirıza Yürürdurmaz, süt üretimi, dondurma festivali ve festivale Sivil Toplum Kuruluşlarından beklentilerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Yayınlanma:
Güncelleme: 29 Ekim 2019 09:54
Yürürdurmaz, Süt üretimini ve festivali değerlendirdi

LORD DONDURMA’YI BİZE ANLATIR MISINIZ?

Lord markası olarak 11 yıldan beri dondurma sektörünün içerisindeyiz. Ancak süt sektörünün içerisinde 1941 yılından bu yana aktif bir şekilde faaliyet gösteriyoruz. Ortalama 15 ile dondurmamızı gönderiyoruz, hedeflerimizi daha da genişleterek bu sayıyı Türkiye geneline çıkarmayı düşünüyoruz. Uluslararası bazda bir firma haline gelmek için altyapı çalışmalarımız devam ediyor. 5 bin metrekarelik kapalı alanda üretim yapıyoruz.

KAHRAMANMARAŞ’TA SÜT ÜRETİMİ, TÜKETİMİ KARŞILAYABİLECEK DÜZEYDE Mİ? BU KONUDA GÖRÜŞLERİNİZ NELERDİR?

Kahramanmaraş’ta süt tüketimi yılın bazı aylarında çok fazla değişkenlik gösterir. Ortalama 4 aylık bir süreçte tarhana ve dondurma sezonunun girmesi ile birlikte Kahramanmaraş’ın süt ihtiyacı 10 katına kadar yükselir. Bu durumda şehir dışından takviyeler olur. Bu döneme rağmen süt üretimi ile ilgili sorunumuz olduğunu düşünmüyorum. 6 aylık bir dondurma üretimi söz konusu. Bu sezon dışında süt tüketimi yoğun olmaz.

KAHRAMANMARAŞ’TA SÜT ÜRETİMİ ADINA TEŞVİKLER VERİLMELİ Mİ? ŞEHİR EKONOMİSİNİN GELİŞMESİ ADINA BU BİR ÇIKIŞ NOKTASI OLABİLİR Mİ?

Şu anda Türkiye’nin küçükbaş hayvancılığa desteğe ihtiyacı var. Bizim yaylalarımız şu anda boş. Geçmişimize baktığımız zaman Kahramanmaraş’ın küçükbaş hayvancılık konusunda büyük bir pasta dilimine sahip olduğunu görüyoruz. Şu anda bu durumun aynısından bahsedemeyiz ama bunu geliştirebiliriz. Günlük 5 tona yakın süt aldığımız yerlerde şu anda bir tonun altına düştük. İlk olarak küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi, sonrasında büyükbaşa yönelmesi görüşündeyim.

DONDURMANIN ŞEHİR EKONOMİSİNE SAĞLADIĞI KATKI ADINA NELER SÖYLERSİNİZ?

Dondurma bizim milli ürünümüzdür. Tekstil ve çelik sektörünün etkisi asla inkar edilemez ama dondurmanın da Kahramanmaraş’ımıza çok büyük katkıları var. Dondurmanın teşvik edilmesi ve kalitesinin artırılması yönünde çalışmalara ihtiyacımız var. Geliştirmeler Kahramanmaraş’ımıza yatırım ve istihdam olarak geri dönecektir. Bu anlamda dondurmanın geliştirilmesi lazım. Türkiye genelinde yüzde 13’lük bir üretimimiz var. Şu anda Türkiye’nin en çok dondurma üreten firmasının bırakın şehri, Türkiye ile bir alakası yok. Bizim milli değerlerimizden uzak bir firma. Bu yüzden Maraş Dondurmasının üretimini yapan firmaların arkasında durulmalı ve önü açılmalı.

KAHRAMANMARAŞ’TA DONDURMA FESTİVALİ YAPILMALI MI?

Başta Kahramanmaraş’ımızın ve dondurmamızın tanıtımı için festivalin yapılması gerekiyor. Bununla birlikte Kahramanmaraş’ta bir dondurma fuarı olması yönündeyim. Festivalin çok güzel katkıları var. Ama fuarımız olsa, bunun da çok büyük katkısı olacaktır. Dondurma adına Kahramanmaraş’taki firmalarımız makine araştırması için İtalya’ya gidiyor. Dondurma bu kadar meşhurken, bu kadar lezzetliyken, bizim yüzlerce firmamız olması gerekiyor. Bu pastanın en büyük dilimini bizim almamız gerekiyor. Rekabet geliştiği zaman işler de gelişecektir. Kahramanmaraş dondurmasını diğer illerde satan arkadaşlarımız var. Bunların genel manada baktığımızda belirli bir kültür seviyeleri var. Eğitim konusunda sektörümüzün eksikleri var. Meslek liselerimizde dondurmaya yönelik bir bölüm açılması gerekiyor. Gerekli eğitimi alan öğrenciler şehir dışında çalıştıklarında dondurmamızı daha iyi temsil edeceklerdir.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, KÜLTÜR TURİZM İL MÜDÜRLÜĞÜ VE TİCARET SANAYİ ODASININ FESTİVALE KATILMASI GEREKİR Mİ?

Kahramanmaraş’ımızın yönlendirici kurum ve kuruluşlarından bahsediyoruz. Onlar maddi manevi her türlü destekçilerdir. Bize fikir verecekler, sektörlerin ve Kahramanmaraş’ımızın gelişimi adına önümüzü açacaklar.  Kahramanmaraş’ın gelişimi ve büyümesi hep birlikte olur.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.