YEREL EKONOMİ KİMLERİN UMURUNDA OLACAK

Hangi parti olursa olsun hedefleri ve idealleri doğrultusunda, sıradan günlerde çalışmalar yürütürken her seçim döneminde halkın beklentileri doğrultusunda bir politika geliştirir. Sahaya inerek anlatmaya başlar. Bu beklentileri öğrenmek içinde onlarca defa kamuoyu araştırması yapar. Ülkenin gündeminden hiç düşmeyen Ekonomi bu zamana kadarki süreçte hep ulusal ölçekte seçim planları arasında olmuştur. Evet doğru bir politikadır. Ama kaçırdığımız o ki YEREL EKONOMİ, GÜÇLÜ ŞEHİR EKONOMİSİ çoğu kimsenin arzulayıp dillendirmediği, birçok insanın bilip gündeme taşımadığı, seçmenin bam telleri arasında olup tetiklenmediği, seçim sonrası yerel siyasetçiye bıraktığı ana konular arasındadır. Ama biz bunu hak etmedik diye bir süre sonra serzenişler başlar.

Ağustos ayında yaşadığımız dolar spekülasyonu net bir şekilde gösterdi ki; Ulusal ölçekte yapılan ekonomi saldırılarında Ülkenin geneli etkileniyor bu etkileşim her şehirde, kendi ekonomisine göre sonuçlar doğuruyor. Ekonomisi güçlü ve zayıf şehirlerde yaşayan insanların aynı oranda etkilendiğini söyleyemeyiz. Önemli olan; Bu tür durumlarda, göstereceğimiz dirençten önce, gelişen ve değişen dünya düzenine ayak uydurmak adına şehirlerin kendi değerleri doğrultusunda DAHA GÜÇLÜ ŞEHİR EKONOMİLERİ olması gerektiğini düşünenlerdenim.

Ülkemizde ekonomi ile siyaset eşdeğer gidiyor. Güç hangisinde siyasette mi? Şehirde ekonomiyi yönetenlerde mi? Bu soruların cevapları iki tarafın söylemlerine göre farklı şekiller alabilir. İki grupta benden geçiyor diyebilir. Bence bu işin aslı toplumsal menfaattarı ön planda tutan insanlardan geçiyor. Siyasetçi kendi işini yapıyor, işadamı da kendi işini yapıyor. Ama hem değişen dünya düzenine hem ülkenin içinde bulunduğu duruma bakıldığında bu işin farklı bir hal almasının gerekliliği her geçen gün daha da artıyor. Artık daha GÜÇLÜ ŞEHİR EKONOMİLERİNİN oluşması adına beraber hareket edilmesi gerekiyor. Bu duruma Kahramanmaraş'ın penceresinden baktığımızda bizi yürüten büyüten hareketlendiren başta Tekstil, arkasından Belki de sırayla Çelik mutfak eşyası gıda, gıdanın içinde dondurma biber vs. gibi hareketli sektörlerin olduğunu görüyoruz. Ama bunların yanında, Kurumsallaşmaya ihtiyacı olan, hareketliliğini hissettirmeye başlamış, şehrin farklı bölgelerindeki işletmelerde imalat yaparak şehir ekonomisine katkıda bulunan sektörlerin önünün açılması ve büyümeleri için mücadeleyi yerel dinamiklerden başka kim verebilir. Yani gelirin tabana yayılması adına, orta ölçekli Kobilerin büyümesi adına, Turizmin ne olduğunun, şehirdeki varlıklarla nasıl faydalanılacağı, neler yapılacağı gibi ŞEHİR EKONOMİSİNİ tetikleyecek     yol gösterici yön verici şekillendirici hareketlendirici kurumsallaşma adına ne derseniz deyin bu işe öncülük yapacak insanlara ihtiyacımız var. Beklentiler belki ekonomiye yön veren STK’ların önderliğinde ama, bu insanlardan  dinlediğimizde istedikleri sonuca ulaşamadıkları aşikar ortada, siyasetçinin gündeminde yerel ekonomi bu zamana kadar oldu mu?  ya da bundan sonra ne kadar olacak bilemiyoruz. Biz Şehir olarak sadece hükümetin genel anlamda ekonomiyi geliştirmek için yaptığı projelerden mi faydalanacağız, yoksa kendimiz bir şeyler üretme adına adımlar mı atacağız bugün adımlar atılmaya başlansa Belki de gözüken 3- 5 yıl yada 10 yıl sürecek.  zaman geçti de, geldi de geçiyor bile, artık DAHA GÜÇLÜ ŞEHİR EKONOMİSİ oluşması için ülkenin büyümesinde ve güçlenmesinde tam istikrarın yakalandığı Bu dönemlerde Elimizi Şehir olarak, şirketler olarak, esnaflar olarak, Odalar olarak, STK’lar olarak, siyasiler olarak tam da elini taşın altına koyma zamanı değil mi projeleri üretip destekleyip ortak aklı oluşturma zamanı değil mi?  Şehir ekonomideki kahramanını arıyor, yön verecek, milleti birleştirecek, toplayacak, bir araya getirecek, her sektörün sorunlarını ayrı ayrı belirleyip yol haritası çizecek, Kahramanını arıyor. Belki de Türkiye'ye örnek olacak bir proje çıkacak ortaya, Belki bir siyasetçi olacak, Belki bir iş adamı olacak, Ama kim olursa olsun, Birileri bir gün çıkacak, çıkmalı,  anlatmalı, söylemeli, Benim şehrim, Benim milletim, Benim şehrimin ekonomisi demeli.

Kalın sağlıcakla

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.