Türkiye pazarında yerimiz artmalı

Ferah Dondurmaları Yönetim Kurulu Üyesi Faik Çağatay İnalbars, yaptığı açıklamada dondurma festivalinin şehir ekonomisine olan katkısı hakkında önemli değerlendirmeler yaptı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 29 Ekim 2019 09:47
Türkiye pazarında yerimiz artmalı

İnalbars, Maraş Dondurmasının Türkiye pazarında yerinin artmasına yönelik mesajlar aktardı.

KAHRAMANMARAŞ’TA DONDURMA FESTİVALİ YAPILMALI MI?

Bu konu Kahramanmaraş’ımız için gerçekten çok önemli. Kahramanmaraş’a dondurma festivali yapılmalı, ama hakkıyla yapılmalı. Biz burada sanatçılara konserler verdirerek dondurma festivali yapmamalıyız. Dondurma festivali dediğiniz zaman, belli başlı gurmeler var. Bu gurmeleri şehrimize davet ederek bir yarış oluşturmalıyız. Firma isimleri ön plana çıkmamalı. Bütün meslektaşlarımızın da platformu olmalı. Bunu sadece bir güne has değil, birkaç gün düzenli şekilde yapmak gerekir. Gaziantep’in yaptığı gibi sadece dondurma ile sınırlı kalmayıp, tarhana, biber ve diğer değerlerimiz gibi gastronomi tanıtımı olmalı. Dünyada ses getirecek bir proje hayata geçirilmeli. Yıllardan beri keşke Kahramanmaraş Gaziantep’e bağlı olsaydı gibi söylemler duyarız. Hep konuşuluyor ama ne yazık ki yapamıyoruz. Neden yapamadığımızı da kimseler bilmiyor. Dondurma Festivali Kahramanmaraş’ta yapılmalı. İnsanları buraya getirmemiz gerek. Geçtiğimiz yıllarda yapılan festivallerdeki gibi şehir şehir dolaşmaya gerek yok. Kahramanmaraş’ımıza dışarıdan gelen insan kafasındaki ile gördüğünün çok farklı olduğunu söylüyor. İşte bu yüzden insanları buraya çekmemiz gerekiyor. Dondurmanın yanında Kahramanmaraş’ımızın tamamını tanıtmamız gerekiyor. Eskiden otelimiz yok derdik şimdi otellerimiz kapanmak üzere. Bunun nedeni insanları buraya getiremeyişimizdir. Nerede eksik yapıyoruz? Ne yapmamız gerek? Profesyonellerimiz bu işin özünü araştırmalı. Kahramanmaraş’ımızda dondurma festivali yapılmalı ve bu festival sezon açılışında yapılmalı.

faik-cagatay-inalbars1.jpg

Dondurma festivaline kimler dahil olmalı?

Kahramanmaraş dediğiniz zaman insanların aklına dondurma geliyor. Dondurma dediğiniz zaman da Kahramanmaraş geliyor. Bu bağlamda baktığımız zaman bu festivale Kahramanmaraş içerisindeki bütün kurum ve kuruluşların katılması gerekiyor. Valilik, Belediyeler ve bütün sivil toplum kuruluşlarının bu işe katkı vermesi gerekiyor. Devletimizin tanıtım fonlarındaki ayrılan bütçenin de kullanılması gerek. Ama bunu profesyonel bir firmaya verip, onunla beraber yapılması lazım.

DONDURMA FESTİVALİ ŞEHRİN EKONOMİSİNE KATKI SAĞLAYACAK MIDIR?

Kahramanmaraş dondurması adına yıllarca tescil çalışması yapıldı. İstediğimiz hedeflere ulaşamadık. Coğrafi işarette bizim istediğimiz, Maraş dondurmasının Kahramanmaraş’ta üretilmesi gerekiyordu. Biz bu hedefe ulaşamadık. Şu anda alınan tescil ile başka yerlerde de üretim yapılabiliyor. Bunun şehrimiz için bir kayıp olduğunu düşünüyorum. Coğrafi işaretin alınması güzel bir durum ama eksik kaldı. Sektörün şehir dışında hatta ülke dışındaki firmalar bu işteki kazancı gördükleri için buna karşı çıktılar. Dondurmamızı özel bir ürün olarak görmediler. Sonuç olarak tescili tam anlamı ile alamadık. Bu durum toparlanırsa, festivaller de iyi bir şekilde yapılırsa şehir ekonomisine ciddi anlamda katkı sağlar.

faik-cagatay-inalbars2.jpg

KAHRAMANMARAŞ DONDURMASININ TÜRKİYE’DEKİ PAYI İLE İLGİLİ BİLGİ VEREBİLİR MİSİNİZ?

Maraş Dondurmasının eskiye göre tüketim oranları arttı. Bu durum dondurma satış noktaları ile alakalı. Bizim yerel firmalarımızın ekonomileri çok güçlü olmadığı için satış noktası konusunda sıkıntılar yaşıyoruz. Bugün global firmaların Türkiye genelinde 800 bin satış noktaları var. Her satış noktası günde bir kilo dondurma satsa, günlük 800 ton yapar. Bizim Kahramanmaraş’ın toplam satış noktası 15 bin civarındadır. Bu pay ne kadar artarsa şehrimizin ekonomisine o kadar katkı sağlanacaktır. Bunun için de yerel firmalarımızın ekonomilerinin çok güçlü olması gerekiyor. Bu konuya sektör özel bir teşvik beklentisi içerisinde. Maraş Dondurması için büyük teşviklere ihtiyaç var.

KAHRAMANMARAŞ’IN SÜT ÜRETİMİNİN TÜKETİME YETERLİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?

Kahramanmaraş’taki süt üretimi ne yazık ki yetersiz. Aynı zamanda kalite konusunda da sıkıntılar yaşanıyor. Durum böyle olunca da çevre illerden süt tedarik ediliyor. Nevşehir’den, Kayseri’den, Kilis’ten ve benzeri illerden süt alımı yapılıyor. Şehirde yaz sonunda tarhana sezonu da açıldığı için dışarıdan süt ve yoğurt girişi yoğunlaşıyor. Bu şehrimiz için bir zarardır, çünkü dışarıya çıkan bir para var. çiftlikler kurulsa, teşvikler geliştirilse her şey çok daha iyi olur. Süt, dondurma ile alakalı olduğu için ikisine de özel teşvikler açılmalı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.