TUFAN: KMTSO, KAHRAMANMARAŞ’IN DIŞA AÇILAN YÜZÜDÜR

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’na (KMTSO) kayıtlı FSM Mühendislik Yapı Market’in sahibi M. Sami Tufan, KMTSO’yu Kahramanmaraş’ın dışa açılan yüzü olarak değerlendirirken, “KMTSO’dan çok ciddi aktiviteler bekliyoruz” dedi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 14 Temmuz 2020 12:51
TUFAN: KMTSO, KAHRAMANMARAŞ’IN DIŞA AÇILAN YÜZÜDÜR

FSM Mühendislik, 2007’de kurulan bir şirket. Bu firmayı iki ortak; Mehmet Fatih Tekiş ve M. Sami Tufan birlikte kurdu. İlk zamanlar doğalgaz ile işe koyuldular. M. Sami Tufan “Bizim mühendisliğe başlarken doğalgazın Kahramanmaraş’a yeni geldiği dönemlerdi. Doğalgaz sektörüyle başlayan ve daha sonra diğer sektörlerle de ilgilenen, gelişen bir firmayız. İlk 2-3 yıl, biz sadece doğalgazla ilgilendik. Başka bölümle uğraşmadık ve bu işlerde yeni olduğumuz için pişmemiz gerekiyordu. Gerekli olgunluğa ulaştığımızı hissettiğimiz anda zaten atılımımızı yaptık” dedi.

Son bir yıldır FSM Mühendislik Doğalgaz iken, FSM Mühendislik ve Yapı Marketi’ne dönüştü. Yapı marketin içerisinde bir inşaatın kabası hariç aklınıza gelecek bütün kalemlerin satışı ve uygulaması yapılıyor. Seramikten fayansına, alçıpandan boyasına, penceresinden çelik kapısına, içyapı boyasından yalıtımına kadar her şeyini rahatlıkla yapabilecek ekip ve ve potansiyeli bulunuyor. Tufan, şunları anlattı:

“Bu noktada da yaptığımız işler hakikaten referanslarımızdır. Eskiden yaptığımız doğru işler bizi bu noktaya getirdi. Birkaç tane referans örneği vermek gerekirse; Kahramanmaraş’a dışarıdan gelen firmaların tercihi olduk. İşi burada ihaleyle alıp da merkezde bu işi yaptırmak zorunda kalan firmaların tercihi olduk. Karacasu Kampüsü, üniversite gibi buna benzer çok önemli olan kuruluşların ısıtma sistemini biz yaptık. Belediyenin toplu konutlarının ısıtma işlerini komple biz yaptık. Tabi geçmişten gelen bizdeki o ticari birikim bizi bu noktalara taşıdı. Bizim ana işimiz yine doğalgaz üzerine kuruludur.

Bunun yanında yine iklimlendirme soğutmaya da çok ciddi önem veriyoruz. Vrp sistemlerden tutun da klimalara kadar soğutmada da hakikaten hem projelendirip hem de uygulamasını çok güzel yapabiliyoruz. Biz sadece satış yapan bir firma değiliz. Biz aynı zamanda uygulama yapan bir firmayız. Bu noktada müşterilerimiz hem tedarikçi olup hem uygulayıcı olunca da biz bir noktada işe 1-0 önde başlıyoruz. Şimdi öyle bir hale geldi ki hem bilinçli tüketici, hem de müteahhitler olarak insanlar artık bir işi, ‘Birine vereyim, kafam rahat olsun ve bir kişiyle muhatap olayım.’ düşüncesi içerisindedir”

Eskiden müteahhitlerin ve özellikle daire sahiplerinin ‘işi biraz ucuza getireyim’ diye her işle kendi uğraştıklarına dikkat çeken Sami Tufan, “Artık zaman çok kıymetli bir hale geldi ve böyle olunca da işi bize veriyorlar” diyerek, sorularımızı cevaplandırdı:

KMTSO’ya kayıtlı bir şirket olarak, odanın faaliyetlerinden genel olarak memnun musunuz? Odadan beklentileriniz nelerdir?

Biz Kahramanmaraş’ı çok seviyoruz. Özellikle ben yurt dışına çok fazla açılmama rağmen kendi şehrimde çalışmayı düşünen ve uygulayan biriyim. Böyle olunca da Kahramanmaraş’ı kim daha iyi yapacaksa biz hakikaten onun bizim başımızda olmasını çok istiyoruz. Şimdiki yönetimden hakikaten beklentilerimiz çok yüksek, özellikle Kemal Bey’in duruşu, ağırlığı ve vizyonu benim çok takdir ettiğim ve örnek aldığım birisidir. Tabi geçmişten gelen bir gelenek var. Orada kalıplaşmış bir yapı var ve onu kırmak hemen olmuyor. Eskiden gelen gelenekleri bozmak çok kolay değildir. Bu, süreç isteyen bir zamandır. KMTSO, zamanla çok ciddi şeyler yapacaktır. Bu noktada Kahramanmaraş’ın dışa açılan yüzü ticaret sanayi odasıdır. KMTSO’dan çok ciddi aktiviteler bekliyoruz ve daha da aktif olmasını istiyoruz.

KMTSO’ya, bizi dışarıda yeterince temsil ettiğine inanıyor musunuz?

Bugüne kadar yeterince temsil ettiğine inanmıyordum. Ama bugünden sonra ileriki zamanlarda bizi yeterince temsil edeceğine inanıyorum. Olması gereken de bu zaten ve olmasını istiyoruz. Bunun örneklerini diğer şehirlerde sıkça görüyoruz. Bizim için de bundan sonrası daha iyi olacak diye düşünüyorum. Kahramanmaraş’ın en büyük sıkıntısı coğrafi konum olarak, biraz içerde kalmasıdır. Ne doğuya açılan bir kapı, ne de İç Anadolu’ya açılan bir kapı. Tam ortada bir yerdir. Bu dezavantajı avantaja çevirmek bizim büyüklerimizin elinde olan bir şeydir. Bugün Germenicia bulundu ve bunun çok ciddi bir şekilde yeryüzüne çıkartılıp mükemmel bir reklam çalışmasıyla turizm şehri olabiliriz.

KMTSO’nun aktif işlerinden Tomsuklu’nun ıslah organize sanayi statüsüne alınması adına bir çalışma olmuştu. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

- Ben bu projeyi çok takip etme fırsatı bulamadım ve dışarıdan duyumlarla haberimiz oldu. Eğer yüzde yüz bitirilirse müthiş bir proje olacaktır. Kahramanmaraş adına ciddi bir kazanım olacaktır. KMTSO’nun, şu an görünen en ciddi başarılarından birisidir.

KMTSO, siyasetçilerimizle barışık mı? Olması gerekir mi?

- Siyaset hayatımızda olmazsa olmazlardan biri haline geldi. Hayatımızın her yerinde siyaset var. Siyasetçiler odayla barışık olmak zorundadır. Sonuçta her şey odanın elindedir. Şehrin ekonomisi onların elinden dönüyor ve onlarla barışık olmamaları siyasetçiler açısından çok ciddi kayıp demektir. Siyasetçi herkesi sevmek zorundadır.

Odada size göre, KOBİ’lere yönelik çalışma yapılmalı mı?

Muhakkak olmalıdır. Şehrin o makroekonomisini belirleyen, bir elin beş parmağını geçmeyecek büyük firmalardır. Şehrin içerisinde şehrin ekonomisini değiştirenler de bizleriz. KOBİ’lere destek verilmelidir. Bize destek verilmezse, biz ayakta kalmazsak bu kadar insan nasıl ekmek yiyecek? Ticaret ve Sanayi Odası muhakkak KOBİ’lere destek vermeli ve projeleri hazırlamalıdır. Bankalarla arası iyi olmalı ve bankalarla çok ciddi projeler hazırlamalıdır. KMTSO yetkilileri, banka görevlilerini çağırıp kredi işini konuşabilir ve değerlendirebilir.

KMTSO’nun AR-GE’si var mı yoksa olması gerekir mi?

Orta ölçekli bir firma olarak kendi bütçemin %30’unu AR-GE’ye ayırıyorsam, KMTSO gibi bir yapının bunu yapmaması zaten söz konusu olamaz. Ben %30 ayırıyorsam, onun en az %50 ayırması gerekir.  Benim varsa odanın havada karada olması gerekir. Ben bunu düşünüyorsam yapıyorsam, büyüklerimizin de bunu düşünüp yapmaları gerekir. Sadece bir AR-GE birimi oluşturup onun üzerine çalışması gerekir.

Önümüzdeki oda seçimiyle ilgili beklentileriniz nelerdir ve nasıl bir yapı oluşmalı?

Yenilikte bereket vardır ve bazı şeyleri yenilemek gerekir. Gençlerin ve genç kuşakların daha da aktif olması gerekir. Sonuçta şu anda hepimiz internet çağındayız. Bunları alttan gelen nesil yapmalı ve araştırarak büyümelidir. KMTSO bu konuyla ilgili çok yer ve koltuk istiyoruz.  

Odanın aktiviteleri içerisinde bulunmak istiyor musunuz?

Bunu tabi ki de istiyoruz ve görev verildiği zaman elimizden gelenin en iyisini yapacağımıza inanıyorum. Kahramanmaraş’ı çok seviyoruz ve iyi bir iş yapılacaksa bu işte bizim de tuzumuz olsun isteriz.

Son bir cümle?

Sivil toplum örgütlerinin desteklenmesi çok önemlidir. Dışarıdaki özel sivil toplum örgütlerinin ve derneklerin Kahramanmaraş’ın gelişiminde ciddi katkıları var. KMTSO’nun bu kuruluşlarla birlikte çalışması çok önemlidir. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.