TKDK Başkanı Hakan Kalender Kahramanmaraş’ta

TKDK Başkanı Hakan Kalender, KSÜ Ziraat Fakültesi ve Doğu Akdeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü işbirliğiyle gerçekleştirilen Uluslararası Katılımlı XIII. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi’ne katılmak üzere Kahramanmaraş’a geldi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 14 Eylül 2018 10:28
TKDK Başkanı Hakan Kalender Kahramanmaraş’ta

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Avşar Yerleşkesi Ziraat Fakültesi Konferans Salonunda saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan kongre açılış konuşmalarıyla devam etti. Kongrenin açılışında konuşan Başkan Kalender, kongrenin hem tarım sektörüne hem de akademik camiaya önemli katkılar sağlayacağını düşündüğünü ifade etti. Son yüzyılda tarımın küresel ticarete konu olmasının tarım ekonomisi eğitimini daha önemli kıldığını vurgulayan TKDK Başkanı Hakan Kalender, kongrenin, konulara bakıldığında kırsal kalkınma, sürdürülebilirlik, tarım-sanayi entegrasyonu gibi Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun ana faaliyet alanlarını içerdiğini ve bu nedenle de Kahramanmaraş İl Koordinatörlüğü olarak kongreyi yakından takip ettiklerini ve sonuçlarını da değerlendireceklerini söyledi. Kongrenin hayırlı olması temennisinde bulunan Başkan Kalender, organizasyonun düzenlenmesine katkı sağlayan herkese teşekkürlerini sundu.

Açılış konuşmalarının ardından düzenlenen panelde Başkan Hakan Kalender, katılımcılara Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun faaliyetleri, uygulanan program kapsamında tarımsal işletmelere tahsis edilen hibeler ve işletmelerin rekabet edebilirliklerine ilişkin bilgiler verdi. Her projeye ve her yatırıma destek vermediklerini belirten Kalender, şöyle konuştu: “Ayakları yere basan, sağlam, sürdürülebilir, teknoloji kullanımını özendiren, AB standartlarına ulaşmayı hedefleyen, rekabetçi projeleri destekliyoruz. Bunlarla ilgili kriterlerimizi yayınlıyoruz. Bu kriterlerin mantığı hem IPARD Programı’nda hem de TKDK’nın prosedürlerinde yer alıyor. Yatırımcılar da bu çerçevede projelerini hazırlayıp bize sunuyorlar.”

TKDK’nın IPARD hibelerini kullandırdığı ilk yıllarda yatırımcıların uygun proje sunma noktasında istenilen seviyede olamadıklarını ve böyle bir proje mantığının Türkiye’de yeni yeni oturmaya başladığı için insanların kafasında soru işaretleri oluşturduğuna değinen Kalender, ilk proje çağrısında 4 başvuru alındığını anımsatarak IPARD II’nin 1. çağrısına gelindiğinde 9 bin projeye ulaştıklarını ifade etti. “4 projeden 9 bin projeye uzanan süreçte yapılan ciddi tanıtım ve eğitim faaliyetlerinin olduğunu belirten Başkan Kalender, “Hala, bugün bile proje hazırlama aşamasında eleştiriler geliyor, ama yatırımcı üretime geçip kar etmeye başlayınca, danışman firma daha çok müşteri kazanıp kendini geliştirince, yatırımın yapıldığı köy ve ilçe ekonomik anlamda kalkınınca, kırsaldaki işletmelerin sürdürülebilirliği ve rekabetçiliği artınca aslında aşağıdan yukarıya herkesi mutlu eden, güzel sonuçları barındıran bir yapıya kavuşmuş oluyoruz.” ifadelerini kullandı.

Açılış panelinin ardından kentte temaslarını sürdüren TKDK Başkanı Hakan Kalender, TKDK hibeleriyle hayata geçirilen 3 işletmede incelemelerde bulundu. Öncelikle kent merkezinde bulunan ve geçtiğimiz yıl görkemli bir açılış töreniyle faaliyetlerine başlayan AKDO Dondurma Yapı Gıda Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’ne ait dondurma üretim tesisini ziyaret eden Başkan Kalender, Şirket sahibi Ahmet Davarcıoğlu’ndan faaliyetlere ilişkin bilgi aldı. Küçük bir imalathaneden büyük ve standartları olan üretim tesisine uzanan girişimcilik hikâyesini bizzat yatırımcıdan dinleyen Kalender, TKDK olarak böyle girişimcileri desteklemeye devam edeceklerini ifade etti.

kk-083.jpg

Başkan Kalender, daha sonra Menzelet Baraj Gölünde bulunan ve Türkiye’nin ilk yayın balığı üretim çiftliği olan Tuğçe İnşaat Yakıt Taşımacılık Madencilik Gıda Hayvancılık Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’ne ait işletmeyi ziyaret etti ve burada işletme sahibi Hamit Kocabaş’tan çalışmalara ilişkin bilgi aldı. Su ürünleri potansiyeli yüksek olan ülkemizde bir ilki desteklemiş olmanın ayrıca memnuniyet verici olduğunu ifade eden Başkan Hakan Kalender, başarılı girişimcilerin sektörde karşılaştıkları sorunları çözmek adına mevzuat çerçevesinde her türlü gayreti göstermekten çekinmeyeceklerini vurgulayarak ülkemize kazandırmış olduğu bu tesisten dolayı başarılı yatırımcıyı tebrik etti.

Kahramanmaraş ziyaretinin son bölümünde ise Türkoğlu ilçesinde bulunan Alaybeyoğlu Saanen Keçi Çiftliği’ni ziyaret eden Başkan Kalender’i, Şirket Yetkilisi Ömer Alaybeyoğlu karşıladı. TKDK desteğiyle kurulan ve daha sonra modernizasyon projesi kapsamında kapasitesi artırılan çiftlikte yürütülen çalışmaları genç girişimciden dinleyen TKDK Başkanı Hakan Kalender, süt sektörünün mevcut durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Başkan Kalender’in program kapsamında gerçekleştirdiği ziyaretler esnasında Kahramanmaraş İl Koordinatörü Ahmet Cemil Ceyhan ve Birim Amirleri de hazır bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.