Tel tedavisi hakkında bilinmesi gerekenler

Maraş Ortodonti Kliniği Yrd. Doç. Dr. Erdem Hatunoğlu, tel tedavisi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Yrd. Doç. Dr. Hatunoğlu; “Tedavi Süresi hastanın diş ve çene bozukluğuna göre değişkenlik gösterebilir” dedi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 28 Ekim 2019 11:26
Tel tedavisi hakkında bilinmesi gerekenler

Dişlerin kemik içerisinde nasıl yer değiştirdiği ve çapraşıklıkların oluşmasının nedenlerini açıklayan Yrd. Doç. Dr. Erdem Hatunoğlu; “Tedavide kullanılan teller ile dişlere hafif kuvvetler verilmektedir. Hafif fakat devamlı uygulanan kuvvet dişlerin kemik içerisinde hareket etmesini sağlıyor. Kemik diş hareketiyle birlikte şekil değiştiriyor. Toplumumuzda en sık neden erken süt dişi çekilmesi ve buna bağlı oluşan çapraşıklıklardır. Süt dişleri kendinden sonra çıkacak daimi dişlerin yerini muhafaza etmektedir. Erken çekim bu yerlerin kapanmasına ve daimi dişlerin çapraşık çıkmasına neden olmaktadır” dedi.

tel-tedavisi-hakkinda-bilinmesi-gerekenler1.jpg

Tel tedavisinin her yaşta uygulanabildiği, randevuların ne sıklıkla olduğu ve tedavi yöntemlerine değinen Yrd. Doç. Dr. Hatunoğlu; “Tel tedavisi için genellikle daimi dişlerin çıkması beklenmektedir (genellikle 10-11 yaşları) ve bu dönemden sonra her yaşta uygulanabilmektedir. Fakat olası çene bozukluğu veya büyüme gelişimi olumsuz etkileyecek durumların önlenmesi için daha erken yaşlarda (7-8 yaşından itibaren) bireylerin muayene edilmesi gerekmektedir. Çeşitli tel tedavisi yöntemleri vardır. Metal ve estetik (şeffaf-diş renginde) teller haricinde son dönemlerde dişlerin iç tarafından takılan ve dışardan görünmeyen teller ve şeffaf plaklarla uygulanan tedaviler popülerdir. Hangi yöntemin uygulanacağı, hastanın diş-çene yapısına ve isteğine bağlı olarak değişmektedir. Tellerin takılma süresi vakaya bağlı olarak 30-45 dakika arasında değişir. İşlem sırasında herhangi bir ağrı olmaz ve iğne yapma gereksinimi yoktur. Rahatsız olabileceğiniz tek konu işlem sırasında ağzınızın açık kalmasıdır. Tedavi süresi tabiki hastanın diş-çene bozukluğuna göre değişmektedir, fakat ortalama 1,5-2 yıl kadar sürmektedir. Randevular ortalama 3-4 haftada bir olmakta ve braket kopması veya tel kırılması olmadığı sürece 15 dakika ile yarım saat arasında sürmektedir” ifadelerini kullandı.

Diş tellerinin sosyal yaşantıya negatif bir etkisi olmadığını belirten, kullanılan metale karşı bir alerji yoksa endişelenecek bir durumun kesinlikle söz konusu olmadığının altını çizen Yrd. Doç. Dr. Hatunoğlu; “Teller takılırken herhangi bir ağrı hissetmezsiniz ve dolayısıyla iğne bile yapılmamaktadır. Teller takıldıktan sonraki gün ve takip eden 3-5 gün hafif rahatsızlık verebilir. Bu süre sonrasında dişleriniz, dudaklarınız ve diliniz mevcut duruma alışacak ve rahatsızlıklarınız geçmiş olacaktır. Boks gibi direk ağız çevresine darbe gelecek sporlar olmadığı sürece engel değildir. Ancak, hastaların spor faaliyetinde bulunacakları zaman dişlerini ve tellerini bir ağız koruyucusu ile korumaları önerilir. Engel değildir ancak oluşabilecek rahatsızlıkları önlemek için, braketleri kaplayan koruyucu materyaller yani braket kaplayıcı kullanılması önerilir. Kullanılan metale karşı alerjiniz yoksa endişelenmenizi gerektirecek bir durum yoktur. Eğer ki kullanılan materyale karşı alerji varsa başka bir materyal kullanılarak bu durumun üstesinden gelinebilmektedir” diyerek sözlerini sonlandırdı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.