Stokçulara cezai işlem ne gibi durumlarda uygulanır!

Avukat Ali Akbaba stokçulara karşı getirilen cezai yükümlülükler hakkında gazetemize açıklamalarda bulundu.

Yayınlanma:
Güncelleme: 11 Eylül 2018 16:07
Stokçulara cezai işlem ne gibi durumlarda uygulanır!

HABER: ABDULLAH YILDIZ

Zaten sermaye bakımında güçlü olan bu kişi ve kurumlara karşı maddi yaptırımların yeterli olmayacağını savunan Akbaba, süreli işletme kapatma cezası verilmesi gerektiğini belirtti.

avu.jpg

Konuyla gazetemize önemli açıklamalarda bulunan tecrübeli Avukat Ali Akbaba, stokçulara karşı alınan önlemler, artan icra dosyaları ve tahsil edilemeyen alacaklar ve işçi hakları gibi konularda Diriliş Haber Gazetesine aydınlatıcı açıklamalarda bulundu. Stokçulara karşı alınan önlemleri değerlendiren Akbaba, maddi yaptırımların caydırıcı olmadığını ifade ederek, işletme kapatma cezası getirilebileceğini savundu. Akbaba şöyle konuştu:

“Stokçular, maddi gücü yüksek ticaret grupları veya kişilerin piyasadaki ürünü toplayıp saklaması ve enflasyon kur gibi bahanelerle ürünü normal fiyatından daha fazlaya satmaya çalışan odaklardır. Bunlar sermaye gücü yüksek ve ülke çapında piyasayı etkileyebilme gücüne sahip kişilerden söz ediyoruz. Ticaret bakanlığı 81 ilde bu kişilere karşı aldığı önlemlerle denetimleri sıklaştırdı ve aldatıcı ticari yöntemler adı altında bir düzenleme getirdi. Bu çalışmalar kapsamında bazı büyük firmalara maddi cezalar kesildiğini gördük.

Ticaret bakanlığı almış olduğu bu önlemleri disiplin içinde uygularsa eğer sözünü ettiğimiz bu odaklar planladıkları kar marjını devlete para cezası olarak ödeyecekleri için stokçuluktan vazgeçeceklerdir. Fakat bizim nazarımızda devletin bu kişi ve işletmelere karşı alacağı en büyük caydırıcı önlem süreli olarak kapatma cezasıdır. Onlar için en büyük ceza budur. Bu cezanın yanı sıra denetlemeler de disiplin içinde devam ettikçe piyasayı manipüle etme ve stokçuluk önlenecektir.”

Piyasadan hızla nakit paranın çekildiğini ve dolayısıyla icra yoluyla tahsilat yapabilmenin zorlaştığını ifade eden Akbaba, artan icra dosyalarına dikkat çekti.

“Davalarımız arasında özellikle icra davalarımızda artış söz konusu. Hem tüketici hem üretici alacağını alamamakta veya da borç erteleme yöntemine gitmekteler. Fakat giderek büyüyen bir sorun olarak şuna dikkat çekmeliyiz ki dava ve icra mahkemelerinde tahsilat yapılamamakta. Çünkü piyasada nakit para neredeyse tükenmiş durumda.  Bu durumda herkes mağduriyet yaşamakta.”

İŞTEN ÇIKARILANLAR HAKLARINI ARASIN

Kriz ve enflasyon dönemlerinde işletmelerin sıklıkla personellerini işten çıkarma yöntemine başvurduğunu ifade eden Akbaba işten çıkarılan vatandaşlara haklarını aramaları çağrısında bulundu:

“İşletmeler için her zaman en büyük gider kalemi personeldir. Böyle zamanlarda ayakta kalabilmek için ticari kurumlar işçi çıkarma yöntemine başvururlar. İşçilerimiz ortada geçerli bir neden yokken iş akitlerine son verilirse haklarını arayabilirler. Bu şartlarda işten çıkarılan vatandaşlarımız avukatlara gelsinler her türlü hakkı alırız.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.