Son dakika | YSK'dan İstanbul kararı

AK Parti Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Temsilcisi Recep Özel, Kurul tarafından İstanbul'da 51 sandığın tekrar sayılmasına karar verildiğini, 31 ilçede yeniden sayım talebinin kısmen reddedildiğini...

Yayınlanma:
Güncelleme: 09 Nisan 2019 10:31
Son dakika | YSK'dan İstanbul kararı

Özel, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri sonrasında İstanbul'da  yapılan itirazlara ilişkin YSK binası önünde açıklamalarda bulundu.

 

İstanbul'da 10 milyon 560 bin 963 seçmen bulunduğunu belirten Özel, AK  Parti ve CHP'nin büyükşehir belediye başkan adayları arasında 15 bin civarında oy  farkı olduğunu söyledi.

Özel, İstanbul'daki 15 bin oy farkının Anadolu'nun Karabük-Ovacık,  Çankırı-Bayramören, Kırklareli-Kofçaz, Kilis-Mustafabeyli, Kırşehir-Akçakent,  Kilis-Polatlı, Bingöl-Yayladere, Bilecik-Yenipazar, Kastamonu-Doğanyurt  ilçelerindeki bir oya tekabül ettiğini ifade ederek, "Yani İstanbul'da bir oyun  peşindeyiz. O ilçelerde bir oy ne ise İstanbul'da da bir oy odur." diye konuştu.

 

Oyların tamamının sayılmasına yönelik taleplerini YSK'ya taşıdıklarını  anlatan Özel, "32 ilçeden 31'ini karara bağladı Yüksek Seçim Kurulu biraz önce.  Bir tanesini, Büyükçekmece'yi erteledik. Yarından sonra görüşülecek Büyükçekmece.  Çünkü, başka olaylar da var. Büyükçekmece hem ilçe belediyesiyle ilgili olaylar  var hem de büyükşehire etkisiyle ilgili olaylar var. Onun için onu erteledik."  bilgisini verdi.

 

Özel, 31 ilçedeki sandıkların tamamındaki oyların yeniden sayılmasını  istediklerini dile getirerek, "Şimdi biliyorsunuz geçersiz oyların sayılması...  Altı ilçedeki tüm oyların sayılması toplam seçmenin yüzde 6'sına tekabül etti  İstanbul'da. 29 bin oy farkı, bu sayılan yüzde 6 ile bugün itibarıyla biraz  önceki son rakama göre, 14 bin 604'e geriledi. Şu anda sayım devam etse, yüzde  6'sını saydık, 14 bin 604'e düştü." ifadelerine yer verdi.

 

"CHP şiddetle korktu"

 

Kendilerinin sandıkların tamamının sayılmasını talep ettiklerini  yineleyen Özel, şöyle devam etti:

 

"CHP şiddetle korktu. Niye? Fark giderek kapanmaktaydı. Tabii Seçim  Kurulunun bugüne kadar yerleşmiş içtihatları var. Sandıkların tekrar sayılması  konusunda yerleşmiş bu içtihatlarına bağlı kalarak bizim çok haklı taleplerimizi  ve çok gerekçelendirerek ileri sürmüş olduğumuz yeniden sayım talebini çok  kısmen, biz spesifik olarak bazı sandık numaralarını vererek şu sandıklarda  usulsüzlük var dedik. Bakın, 31 ilçenin kararı çıktı, bunun 21 ilçesinde biz  sondajlamayla şu sandıklarda problem var, sandık sonuç tutanaklarıyla, sayım  döküm cetvellerinde eksikler var dediğimiz hususları haklı buldu, 51 sandıkta  sayım kararı aldı.

 

Daha bizim sondajlamamız parti olarak devam ediyor. Onu da inşallah  önümüzdeki süreçte itiraz yolu daha kapanmadı, onu da getireceğiz ve ne derece bu  seçimlerin usulsüz, şaibe altında yapıldığını bir kez daha ispat edeceğiz."

 

Recep Özel, bir gazetecinin, "31 ilçe kararı ne oldu?" şeklindeki  sorusu üzerine, "31 ilçede bizim sondajlama olarak yapmış olduğumuz bu sandıkların tek tek çeteleleri, sayım döküm cetveli kontrol etti, bizim haklı  olduğumuz çıktı. Bütün diğer taleplerimizin sayım kararlarına yönelik daha önceki  içtihatlarına uygun olarak kabul edilmedi ama bu sürecin bittiği anlamına da  gelmiyor." şeklinde konuştu.

 

Bir başka gazetecinin sorusunu yanıtlayan Özel, şunları söyledi:

 

"31 ilçedeki tamamına dönük talebimizin bir sondajlama, örnekleme  olarak bazı sandık numaraları vermiştik, buralarda eksikler var demiştik, onları  haklı buldu, onların sayımına karar verdi. Diğerleri yönünden talebimiz evet  reddoldu ama bu sürecin bittiği anlamına da gelmiyor. 298 sayılı yasanın 130.  maddesine göre itiraz süreci devam ediyor, o sayımla ilgili sonuçlar da buraya  gelecek. Bizim daha başka taşıma seçmenden tutun, usulsüz sandık kurulu  başkanlarına kadar 130. maddeye göre süreci buraya yine taşıyacağız, süreç devam  ediyor."

 

Özel, "51 sandığın biz numaralarını verdik sondajlama usulüyle. 31 bin  sandıktan sondajlama usulü aldık ve dilekçelerimizde örnekleme yöntemiyle bakın  buralarda problem var dedik. Kurul da bizim o problem gördüklerimizi haklı buldu  ve onların sayımına karar verdi. Bu tespitlerimiz devam ediyor. Bakın biz 51  sandığı buraya getirdik, tespit edildi. Diğer sandıklarla ilgili tespitlerimiz de  devam ediyor, onları da 298 sayılı yasanın 130. maddesi kapsamında yine  getireceğiz buraya." dedi.

 

"Olağanüstü itiraz yoluyla geleceğiz"

 

"Bundan sonraki itiraz usulü tam kanunsuzluk başvurusu mu olacak?"  şeklindeki bir soruya Özel, "Olağanüstü itiraz yoluyla geleceğiz. Sürecimiz devam  ediyor, hayırlı olsun diyorum ben herkese." karşılığını verdi.

 

Özel, "Bundan sonraki süreçle ilgili, mazbatanın alınmasıyla ilgili  herhangi bir sıkıntı var mı?" sorusu üzerine, "Mazbataya İl Seçim Kurulu karar  verecek. İl Seçim Kurulu da bu kararı verirken il birleştirme tutanağı tutması  lazım. Tüm sandıklardaki bu geçerli geçersiz, şu anda, şu saatte hala bazı  yerlerde sayımlar devam ediyor ve şu anda karar verilenler de sayılacak. Ondan  sonra olağanüstü yolu bekler beklemez, o İl Seçim Kurulunun vereceği bir  karardır. Süreç devam ediyor, ona bizim karışmamız mümkün değil." diye  konuştu.

 

Bir gazetecinin, "Buradan çıkacak karar bekleniyor İl Seçim Kurulu  tarafından" şeklindeki ifadelerine karşılık Özel, şunları kaydetti:

 

"Yok, il birleştirme tutanakları şu anda tutulmadığı için şu anda  verilmesi zaten hukuken de mümkün değil. Buna o kadar acele etmesine de gerek  yok. Sonuçta sandıkların tamamı açılmış olma kararı çıksaydı bekleyecekti. Ben  bir kez daha söylediğimi söyleyim, bakın yüzde 6'lık bir kısım sandıklar açıldı  fark 29 binden 14 bin 600'e düştü. Yüzde 94'ü bunun eğer açılsaydı, tam sayımı  sağlayabilmiş olsaydı biz inanıyoruz ki Binali Yıldırım İstanbul Büyükşehir  Belediye Başkanıydı. Tabii Yüksek Seçim Kurulu bugüne kadarki yerleşmiş  içtihatlarına, kararlarına göre bu tümünü sayma noktasına sıcak bakmadılar. Çok  haklı gerekçeler sunduk, çok haklı taleplerimiz vardı, çok hukuki metinlerle  önlerine gittik ama böyle bir ret kararı çıktı. Yüksek Seçim Kurulu burada bir  tarihi karar altına imza atacaktı. Fark binde birlere, bir ilçedeki 1 oy değil  mesela 0,70 oya tekabül eden bir oranda seçimin neticesi, dünyada böyle bir  seçim, böyle bir arada fark yok."

 

Özel, bir başka soru üzerine ise 51 sandıkta tüm oyların sayılacağını,  her bir sandıkta 350 seçmenin bulunduğunu, bunun da yaklaşık 17-18 bin seçmene  tekabül edeceğini sözlerine ekledi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.