Şifalı bitkilerden Darı, Darı nedir

Şifalı bitkilerden Darı, Darı nasıl kullanılmalı,Darı faydaları, Darı şifası, Darı nedir

Yayınlanma:
Güncelleme: 12 Eylül 2019 09:52
Şifalı bitkilerden Darı, Darı nedir

Diğer isimleri: saçak darı, kum darı, boza darısı, dağdağan.

Hasat zamanı ve şekli: daneler olgunlaşınca biçilerek hasat edilip harmanlanır.

Kurutma Usulü: güneşte.

Kullanma Usulü: un haline getirilen darı bulamaç, ekmek, lapa ve boza halinde kullanılır.

Kullanılan Kısımlar: daneler.

Şifası: ateş düşürücü, göğüs rahatsızlıklarını giderici, ishal kesici, idrar arttırıcı ve boza ham maddesi olarak kullanılır. Diğer darı çeşitleri ise kuş ve hayvan yemi olarak kullanılır. Taze ekmeği lezzetli ve biraz acımsıdır. Alkol ham maddesidir.

Zehirlilik durumu: zehirli değildir.

Çeşitler: ak darı, süpürge darısı, kuş yemi gibi sorghum türleri vardır.

Yetişme Ortamı: ülkemizin her yerinde bilhassa ılıman terlerde iyi yetişir.

Uyarılar: bazı darı çeşitleri kartlaştıklarında ve taze iken hayvanlarda ağız yaralarına ve zehirlenmelere sebep olabilmektedirler.

Muhteviyatı: nişasta, şeker, yağ, posalı maddeler, Na, K, Ca, Mğ, P, Fe, Cu, Ni, Mn, Zn, karotin, B1-B2 vitaminleri, polivitamin.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.