Şifalı bitkilerden Çıprıka, Çıprıka nedir

Şifalı bitkilerden Çıprıka, Çıprıka nasıl kullanılmalı, Çıprıka faydaları, Çıprıka şifası, Çıprıka nedir

Yayınlanma:
Güncelleme: 10 Eylül 2019 09:58
Şifalı bitkilerden Çıprıka, Çıprıka nedir

Diğer isimleri: çubrika, zahter, sater, geyik otu, kekik otu, dağ kekiği.

Hasat zamanı ve şekli: çiçeklenme döneminde toprak üstü kısımları yüksekten biçilir.

Kurutma Usulü: gölgede.

Kullanma Usulü: baharat olarak veya 100 cc suda 3 gr kuru bitki haşlanıp demlenir. Ilık olarak günde 3 bardak içilir. Ekmek üzeri salça ile salata, cacıklara serpilerek tüketilir.

Kullanılan Kısımlar: toprak üstü kısımlarda.

Şifası: ateş düşürücü, ishal kesici, kabız yapıcı, haricen mikrop öldürücü olarak göz hastalıklarında, yanık ve cerahatli yaralarda banyo olarak yararlanılır. Ayrıca diş ağrısında gargara, sara hastalığında, saçlarda, idrar söktürücü olarak kullanılır. Yapraklar kitre ile kaynatılıp mürekkep yapılır.

Zehirlilik durumu: yoktur.

Çeşitler: doğu-batı-akçaağaç yapraklı çeşitleri vardır. 4000 yıl yaşayanları vardır.

Yetişme Ortamı: park, bahçe ve yol kenarları.

Uyarılar: çınar yetiştiriniz.

Muhteviyatı: tanen, sepi maddesi ksantofil, A vitamini, yağ, şeker, nooxantin vs.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.