Siber tehdit herkesi tehdit ediyor

Bilişim Uzmanı Murat Hacıdervişoğlu son dönemde artan siber saldırılar hakkında gazetemize açıklamalarda bulundu.

Yayınlanma:
Güncelleme: 04 Eylül 2018 11:20
Siber tehdit herkesi tehdit ediyor

HABER: ABDULLAH YILDIZ

Türkiye’nin dünyada en çok siber saldırıya maruz kalan ülkeler arasında olduğunu hatırlatan Hacıdervişoğlu, Kahramanmaraş’ın da bu saldırılardan fazlasıyla payını aldığını ifade etti.

Perspektif Yazılım yöneticisi ve Bilişim Uzmanı Murat Hacıdervişoğlu 2016 yılında kurulan firma yazılım ve web teknolojileri alanında Kahramanmaraş’ta ki firmalara hizmet veriyor. Konu hakkında önemli açıklamalarda bulunan Hacıdervişoğlu, tehdidin boyutları hakkında şunları söyledi:

mm-040.jpg

“İnternet hayatımıza girdiği günden beri tüm dünyada var olan ve gittikçe büyüyen bir tehditten söz ediyoruz. Nitekim ülkemiz de dünyada en fazla siber saldırıya uğrayan ülkelerden birisi. Bununla birlikte Kahramanmaraş’ta en çok saldırıya maruz kalan illerimizden bir tanesi.

Elbette saldırıların amacı işletmeden maddi kazanç elde etmek ancak işletmeleri yıpratan sadece paralarını kaptırmak değil, kişisel, müşteri ve personel bilgilerini de kaybediyorlar. Bu durum da ticari işletmelerin itibarını büyük oranda etkiliyor. Bu anlamda siber saldırıya uğrayan işletme sayısını oranlasak her 10 işletmeden 5’i böylesi bir saldırıyla karşılaşıyordur. Saldırganın başarıya ulaştığı işletmelerinde oranı 10 işletmeden 1’ine tekamül eder.”

TAMAMEN GÜVENLİ KALMAK MÜMKÜN DEĞİL ANCAK…

Saldırı gerçekleştirme yöntemleri hakkında bilgiler veren Hacıdervişoğlu genelde ithalat ihracat yapan firmaların hedeflendiğini ifade ederek bireyin ve işletmelerin güncel önlemleri almaları gerektiğini ifade etti. Hacıdervişoğlu şöyle konuştu:

“Saldırı gerçekleştirme yöntemleri de elbette birbirinden farklı. Şirketlerin veri tabanlarının yer aldığı ana bilgisayarlar ve programları ele geçirmeyi başaran bir saldırgan firmayı çok zor durumda bırakabilir. Öyle ki çok kısa bir süreliğine bile o veriler ortadan kaybolsa firma ne yapacağını bilemez.

Bir diğer yöntem mail trafiğine sızmaktır. Bir saldırgan mail sistemine sızdığında direk zarar vermekten ziyade beklemeyi tercih eder. Yine ithalat ihracat yapan firmaları düşündüğünüzde mail trafiği çok önemlidir. Bu trafiği izlemeye başlayan bir saldırgan ödeme yapmaya gelinceye kadar bekler ve ödeme yapılacak hesap bilgileri kısmında devreye girerek kendi kontrolündeki banka hesaplarına taraflara vererek tüm parayı hesabına geçirir.”

Güvenlik sistemlerinin gelişerek varlıklarını sürdürmeye devam ettiklerini ifade eden Hacıdervişoğlu, ‘sanal alemde tamamen güvenli kalmak pek mümkün değil’ dedi ve şöyle konuştu:

“Dünya üzerinde var olan güvenlik sistemleri değişerek ve gelişerek daha güvenli hale geliyor. Bu anlamda sistemlerde ki açıklar bir saldırı gerçekleşene kadar bu açık fark edilemiyor. Dolayısıyla sanal alemde tamamen güvenli kalmak pek mümkün değil ancak güncel tedbirler alındığı sürece korkulacak bir şey yok.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.