Sanayi değil, Yavuz Selim mahallesi

TMT Makine Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Çobanoğlu, gazetemize yaptığı değerlendirmede cep odaklı çalışan esnaflar olduğunu ve bunların sanayi geneline zarar verdiğini söyledi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 16 Eylül 2019 10:49
Sanayi değil, Yavuz Selim mahallesi

Sanayi esnaflarının işlerini sahiplendiği taktirde kazançlarının da iyi olacağını söyleyen Çobanoğlu; “Tekstil fabrikalarındaki makinelerin yedek parça üretimini yapıyoruz. Ve işimizi yaparken arkamızdan kötü söz söyletmemek için ne gerekirse yapıyoruz. Bütün esnaflarımızın da böyle olmasını istiyoruz. Esnaflarımızın çoğu müşteri odaklı çalışmaktan çıktı. Artık cep odaklı çalışan esnaflarımız var. Müşteri bir daha gelmez gözü ile bakılıyor. Ama sanayimize mühendislerimizin de ufaktan girmesiyle bu durum artık bitmeye başladı. Sanayi esnaflarımız işi sahiplenirse gerçek manada güzel paralar kazanacaktır. Bizim Türkiye genelinde bir tane rakibimiz var o da Kahramanmaraş’ta. İkimiz de işi layığı ile yapma derdindeyiz. Piyasalardaki durgunluk bize de yansıdı. Ödemelerde bir takım aksamalar oldu. Ama bu iş yapmadığımız anlamına gelmiyor. Gelen müşterilerimi<in hiç birini boş çevirmiyoruz. Kahramanmaraş’tan yurtdışına makine üretilip çıkıyor. Türkiye’de ilk bilgisayar kontrollü balata test cihazını biz yaptık. Buna benzer birçok makine ürettik ve çalışmaya devam ediyor” dedi.

TEKSTİL FUARIMIZ YETERSİZ

Tekstil fuarının Kahramanmaraş’a yetersiz geldiğini belirten Çobanoğlu; “Kahramanmaraş’ımızda tekstil fuarımız çok yetersiz. Birçok yerde dile getiriyoruz. Tekstil memleketinde tekstil bölümleri kapatılıyor. Makine bölümleri kapanıyor. Tekstil konusunda acınacak halimize gülüyoruz. Fuarlarımızın bize çok etkisi oluyor ancak onu da yetersiz yapıyoruz. Eğitim bu işlin temellerinde yer alıyor ancak biz bunu bir türlü uygulamaya da koyamıyoruz. Eğitimini doğru tamamlayamayanlar iş yapmaya çalışıyorlar. Durum böyle olunca da kalitesi düşük üretim ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı.

SANAYİ DEĞİL, YAVUZ SELİM MAHALLESİ

Sanayi sitesinin resmiyette yavuz selim mahallesi olarak geçtiğini söyleyen Çobanoğlu, bu durumun düzeltilmesi için çok çaba sarf ettiklerini ancak bir sonuç alamadıklarını söyledi. Çobanoğlu, açıklamalarının devamında sanayinin problemlerini dillendirirken şu ifadeleri kaydetti; “Sanayimizin en büyük eksiklerinden bir tanesi esnaflarımızın sanayicilik yapısına bürünememiş olması. İşyerini açarken ‘ben sanayiciyim’ zihniyetinde olması lazım. Giyim kuşamlarına ve müşterilere karşı olan tavırlarına çok özen göstermeleri gerekiyor. Sanayimizin gelişmesinde temel kurallardan bir tanesi de budur. Bunun haricinde kendilerini teknoloji ile birlikte yenilemeliler ve geliştirmeliler. Daha sonra da çevre düzenine dikkat etmeleri gerekiyor. Aynı köyden 20 araba ile gelen de var, aynı köyden servisle gelen de var. Çevredeki araç yoğunluğu insanları sanayiden uzaklaştırıyor. Toplu taşımayı da kullanmayı bilmemiz gerekiyor. Eski hurda araçları ortadan kaldırmamız gerekiyor. Sanayinin otopark yoğunluğunun büyük kısmını hurda araçlar kaplamış durumda. Aynı zamanda tır parklarından da şikayetçiyiz. Olur olmadık yere park edilen tırlar kazalara davetiye çıkarıyor. Gözümüzün önünde defalarca kaza oldu. Diğer büyük bir sorunumuz da adres problemi. Ne yazık ki Kahramanmaraş’ın en büyük paralarının döndüğü, bizim de sanayi sitesi dediğimiz yer halen yavuz selim mahallesi olarak geçiyor. Dışarıdan gelen müşterilerimize adres tarif ettiğimiz zaman işyerimizin sanayide olduğunu biliyorlar ama resmi adresler verdiğimizde yavuz selim mahallesi diyoruz. İşyerimizi kurduğumuzda fatura için maliyeye gittiğimizde buraya sanayi sitesi diyemeyeceğimizi anladık. Faturalarımızda yavuz selim mahallesi olarak geçiyor. Bunu değiştirebilmek için gerek bağlı olduğumuz sivil toplum kuruluşlarına gerekse diğer yetkililerimize defalarca gittik ancak herhangi bir sonuç alamadık. Tabelada küçük sanayi sitesi yazmasa adres veremeyeceğiz. Resmi olarak yavuz selim mahallesi değil, sanayi sitesi olarak geçmesi gerekiyor. Aynı zamanda yeni dükkanların da bir an önce faaliyete geçmesi gerekiyor. Çok büyük paralar harcandı. Diğer bir sıkıntı da sanayi artık bir rant sahasına dönüştü. Sanayici olmayan birçok yatırımcı burada. Başka sektörler içerisinde olanlar buradan dükkan almışlar yüksek fiyatlardan esnaflara veriyor. Esnaflar şu anda kiraya çalışıyorlar. Bu konudan kirada olan esnaflarımız çok mustaripler”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.