Önce MHP, son olarak CHP, konu; AKEDAŞ

Türkiye gündemi son zamanlarda yerel seçimler ile meşgulken, ülkenin de ekonomi anlamında spekülasyonlara maruz kaldığı bu dönemde Kahramanmaraş gündeminde en çok yer alan konulardan bir tanesi AKEDAŞ tarife değişikliği oldu.

Yayınlanma:
Güncelleme: 09 Ekim 2018 15:07
Önce MHP, son olarak CHP, konu; AKEDAŞ

Türkiye gündemi son zamanlarda yerel seçimler ile meşgulken, ülkenin de ekonomi anlamında spekülasyonlara maruz kaldığı bu dönemde Kahramanmaraş gündeminde en çok yer alan konulardan bir tanesi AKEDAŞ tarife değişikliği oldu. Bu durum ile ilgili CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç’un yaptığı açıklama sonrasında vatandaşlar ‘nasıl bir algı oluşturulmaya çalışılıyor’ sorusunu sormaya başladı. Aynı zamanda MHP Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan’ın kendisine AKEDAŞ’tan gönderilen cevap metninin neden açıklanmadığı da merak konusu.

Kahramanmaraş merkezinde 13-15 bin arası tüketicinin sözleşmesinin yenilenmesi için en yakın AKEDAŞ yetkili bayisine başvurmaları davetinde bulunuldu. AKEDAŞ, 1 Eylül tarihinde yayınladığı bildiride tarife değişikliğini açıklamıştı. 30 Mayıs 2018 tarihinde tüketicilerin haklarının korunmasına ilişkin EPDK’dan SMS zorunluluğu getirmesinin ardından AKEDAŞ bu tarife değişikliğini tüketicilerine bildirdi.

Bu tarife değişikliği AKEDAŞ’ın Kahramanmaraş ve Adıyaman’daki toplam abone sayısı olan 700 bin kişinin yüzde 3’üne tekabül ediyor. Yani yaklaşık 21 bin kişi bu tarife değişikliğini yapacak. AKEDAŞ Elektrik Perakende Satış A.Ş’nin yaptığı tarife değişikliği sonrasında sosyal medyada bir tepki süreci başladı. Sosyal medyada ortaya çıkan tepkiler sonrasında AKEDAŞ Elektrik Perakende Satış A.Ş tarife değişikliği ile ilgili ayrıntılı bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada Türkiye’nin içerisinde bulunduğu ekonomik durum ve döviz kurundaki artışlar Elektrik Piyasasını da önemli ölçüde etkilediği belirtildi. Açıklamanın devamında; “Tarifelerde değişimler ortaya çıkmış ve Tüketicilerimiz Serbest Tüketici Sözleşmesini imzalamak yoluyla indirimli elektrik kullanmaktayken, Enerji Piyasasında gerçekleşen maliyetlerin artışından dolayı, Ulusal Tarifenin Serbest Tüketici tarifesine göre daha avantajlı hale gelmiştir. Bu nedenle tarafımızdan, tüketicilerimize SMS, Sözleşmeye Davet, E-mail yolları ile bildirim yapılarak aboneliklerinin daha avantajlı olan Ulusal Tarife portföyüne geçişleri sağlanmaktadır” denildi.

BU DURUM ASLINDA TÜKETİCİNİN AVANTAJINA

AKEDAŞ’ın açıklamasının devamında bu tarife değişikliğinin aslında tüketicinin avantajına olduğunu belirtti. Açıklamada; “AKEDAŞ olarak misyonumuz her zaman müşterilerimizin ihtiyaçlarına odaklanarak, onlara en güvenli hizmeti sunmak ve çocuklarımızın geleceğine sürdürülebilir bir değer katmaktır. Bu noktada tüketicilerimizin avantajlarını düşünmek tabi bizim için son derece önemli” denildi. AKEDAŞ tarafından yapılan açıklamanın bir kısmında da bu tarife değişikliğinin sadece AKEDAŞ tarafından yapılmadığı, Türkiye genelinde firmalar tarafından da yapıldığı belirtildi. 

MHP MİLLETVEKİLİ SEFER AYCAN MEKTUP GÖNDERDİ

Sürecin devamında MHP Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan 8 Eylül tarihinde AKEDAŞ’a bir mektup ile soru iletti. Sefer Aycan’ın AKEDAŞ’a gönderdiği mektupta; , “Son zamanlarda Kahramanmaraşlı hemşerilerimiz tarafından AKEDAŞ’ın uygulamaları ile ilgili bir takım şikâyetler iletilmektedir. Bu şikâyetler AKEDAŞ yetkililerine iletip kendilerinden bilgi istedik. Verilen cevapları kamuoyuyla paylaşacağız” ifadeleri yer alıyordu. Ancak MHP Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan, AKEDAŞ tarafından geri iletilen cevabı kamuoyuna sunmadı. Aycan’ın AKEDAŞ tarafından iletilen cevabı kamuoyuna açıklamaması da merak konusu haline geldi.

AK PARTİ MİLLETVEKİLLERİ DEVREYE GİRDİ

Kahramanmaraşlıların bu süreç ile ilgili akıllarındaki soru işaretleri halen cevap bulamazken sosyal medyada vatandaşlar AK Parti Kahramanmaraş Milletvekillerinden tarife değişikliği konusunu incelenmesini istedi. AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri bir araya gelerek sorunun ne olduğunu anlamak adına AKEDAŞ’tan bilgi alıp 11 Eylül’de kamuoyu ile paylaştılar. Bu süreçte EPDK Başkanı ve Enerji Bakanı ile de bilgi alışverişinde bulunan AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri Topluma sağlıklı bilgi ulaştırmak amacıyla bir araya geldi. AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri İletişim Ofisi’nden bir açıklama yaptılar. Yapılan açıklamanın satır başları şu şekilde; “Bir süredir sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlarla, AKEDAŞ Şirketinin vatandaşımızın güvence bedeli adı altında bedel talep ettiği ve bu kapsamda tüm aboneleri sözleşmeye davet ettiği ve buna ilişkin süre belirlediğine dair haber ayılmıştır” bu açıklamanın arkasından AK Parti Kahramanmaraş İletişim Ofisinden, AKEDAŞ tarafından verilen cevap yayımlandı.

AKEDAŞ’TAN AK PARTİ KAHRAMANMARAŞ MİLLETVEKİLLERİNE VERİLEN GERİ BİLDİRİM

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekillerinin şirket yetkilileri ile yaptıkları görüşmeler sonrasında aldıkları cevaplar şu şekilde; Adıyaman ve Kahramanmaraş’ta elektrik dağıtım işinin yüklenicisi, AKEDAŞ Şirketidir. Ancak bazı özel aracı şirketler abonelere akedaştan daha uvuz elektrik sağlama vaadinde bulunmuşlar ve bazı abonelerde daha ucuz olduğu gerekçesi ile AKEDAŞ ile aboneliklerini sonlandırmış ve bu şirketler ile abonelik sözleşmesi yapmışlardır. Son iki aydır bu şirketten elektrik alan abonelerin ucuz aldığı elektrik AKEDAŞ şirketinin sağladığı elektrik hizmetinden daha pahalı olmaya başlamış ve bu XXX şirketinin bu hizmeti vermeyecek duruma gelmesinden dolayı bu abonelere AKEDAŞ şirketi kendileri ile yeni abonelik sözleşmeleri yapmaya davet etmiş ve güvence bedeli istemiştir” Bu açıklamaya bakıldığında, aslında AKEDAŞ’ın kendi abonelerinden ekstra para talep etmesi gibi bir durum söz konusu değil.

AKEDAŞ’ın AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri İletişim Ofisine verdiği cevapta verilen bir örnekte şu şekilde; “Örnek : 110000298390 tesisat numaralı abone 2013 yılında abonelik almış şu anda herhangi bir nedenle aboneliği sona erse ve yeniden abonelik yapacak olsa o tarihte yatırdığı güvence bedeli 169,56 KRŞ bu bedelin bugüne uyarlanmış haliyle ödenmesi gerekir . Uyarlanmış haliyle kişiye 277,00 TL iade yapılacak yeni abonelik içinde 245 TL bedel alınacaktır .Bu durumda vatandaş şayet başka borcu yok ise 277 TL alıp 245 TL yatıracaktır . 32 TL de kendi cebinde kalacaktır.”

BAŞINDAN BERİ AKEDAŞ ABONESİ OLANLARDAN HERHANGİ BİR ÜCRET TALEBİ SÖZ KONUSU OLAMAZ

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekillerine verilen cevabın devamında ise şu ifadelere yer verildi; “Başından beri AKEDAŞ’dan hizmet alan vatandaşlarımızdan -YENİ ABONELİK SÖZLEŞMESİ VE GÜVENCE BEDELİ TALEP EDİLMESİ- mümkün değildir. Yukarıda izah ettiğimiz duruma göre sosyal medyada tüm vatandaşlarımızın aboneliğinin yenilenmesine zorlanıldığı ve haksız bir bedel talep edildiği yönündeki sansasyonel haberlerin gerçeği yansıtmadığı görülmektedir” 

CHP’NİN AÇIKLAMASI HALKTA KARŞILIK BULMADI

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, yaşanan bu süreçte son açıklamayı yapan oldu. Öztunç yaptığı açıklama bir anda sürecin gündemine oturdu.

Öztunç, AKEDAŞ tarafından cevaplanması için bazı sorular yöneltti. Bu soruların içerisinde en çok dikkat çekeni ise; “serbest tüketici sözleşmesi tek taraflı nasıl fes edildi?” sorusu oldu. Buna karşı AKEDAŞ’ın açıklamaları incelendiğine herhangi bir sözleşme feshi olmadığının da bildirildiği görüldü. AKEDAŞ’ın tarife değişikliği öncesinde vatandaşları bilgilendirmek amacı ile yayımladığı bildiride, Öztunç’un ‘fes’ dediği olayın ‘davet’ olduğu bildiride görünüyor. AKEDAŞ bildiride; “bu işlemlerin hepsi siz değerli tüketicilerimizin daha avantajlı tarifeden faydalanması için gerçekleştirilmektedir” notunu da ekledi. Öztunç, ikinci sorusunda; “vatandaşın rızası alınmadan elektriğinizi keseriz tehdidi ile tarife değişikliğine nasıl gidilir? benim tarifemi değiştiriyorsun, benim rızam yok, benim haberim yok” dedi. AKEDAŞ yaptığı bütün çalışmaların EPDK’nın hazırladığı mevzuata göre yaptığını bütün açıklamalarında bildirdi. AKEDAŞ bu bildiriyi tüketicilerine SMS, sözleşmeye davet, E-Mail yolu ile bildirim yaparak ortada herhangi bir rıza olmaması ya da habersizlik olayının önlemini önceden aldı. Öztunç, yaptığı açıklamada damga vergisinin AKEDAŞ tarafından ödenmesi gerektiğini, AKEDAŞ ödemediği için 100 liralık faturanın 300 lira olduğunu söyledi. Ancak perakende elektrik satış sözleşmelerinde damga vergisi oranı binde 9.48 olarak yasalarda yer alıyor. Bu durumda 100 liralık bir faturanın 300 liraya çıkması binde 9.48 oran ile matematiksel olarak imkansız görünüyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum