Olumlu ancak yetersiz

Yeni Yargı Reformunu olumlu karşılamakla birlikte yetersiz bulduğunu belirten Avukat Mustafa Yıldız, reforma ilişkin sorularımıza yanıt verdi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 21 Kasım 2019 13:26
Olumlu ancak yetersiz

YENİ YARGI REFORMUNU NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ? GEREKLİ MİYDİ?

Yargı reformunu olumlu karşılamakla birlikte yetersiz buluyorum. Bugün yargıda şeffaflık, birlik, tarafsızlık, bağımsızlık öncelikli konularımız olmalı. Yargıda bulunması gereken bu hususların sorunlarına kalıcı çözümler getiren bir paket beklentim var. Ancak gündemde ne yazık yeşil pasaport var. İkinci ve üçüncü reformda bu sorunlar yargı paketinde gündeme getirilebilir.

EN ÖNEMLİ GÖRDÜĞÜNÜZ AÇILIM HANGİSİDİR?

Benim en çok dikkatimi çeken seri yargılama usulüdür.  Cumhuriyet savcısı bazı suçlarda; suçun kanuni tanımında öngörülen cezanın alt ve üst sınırı arasındaki bir cezanın yarısını müdafi huzurunda şüpheliye teklif olarak sunacak. Bu Amerikan hukukunda gördüğümüz bir pazarlık usulü. Türk sisteminde alıştığımızdan çok farklı. Savcı bir nevi hakim yerine geçip hüküm verecek.  Burada asıl çıkmaz şu bazı suçlardaki yaptırımların üst sınırı alt sınırının iki katı. Savcı üst sınırın yarısını teklif ederse alt sınırı teklif etmiş olacak. Yani şüpheli kabul ederse eğer hakim tarafından yargılanmadan kanunda belirtilen cezayı alacak.

BAZI BARO BAŞKANLARININ METİN FEYZİOĞLU’NA GÖSTERMİŞ OLDUĞU BİR TEPKİ VAR. BUNU NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?

Feyzioğlu son zamanlarda tutumlarıyla eleştirilerin hedefi olmakta. Bu tutumları; katıldığı törenler ve yaptığı açıklamalar. Ben bu çekişmeleri siyasi buluyorum. Barolar birliği yüz yirmi bin üyesi bulunan ve içinde binlerce fikir farklılığı bulunan büyük bir topluluk. Barolar birliği başkanına muhalefet olması çok normal.  Benim baro başkanından beklentim gündemine güncel gelişmeleri değil avukatların sorunlarını koymasıdır.

REFORMDA AVUKATLARI İLGİLENDİREN EN ÖNEMLİ UNSUR NEDİR?

Hukuk mesleklerine giriş sınavı. Son on yılda avukatlık niceliği oldukça arttırdı. Ne yazık ki nitelik aynı oranda artmadı. Bunu bir sınavla kontrol altına almak istiyorlar. Sorunun köküne inip hukuk fakültelerine alım azaltılmalıdır. Yoksa ‘’atanamayan avukat’’ kavramı literatürümüze girecek.

REFORMUN ÜLKEYE KATTIĞI DEĞER SİZE GÖRE NEDİR?

İlk reform ve ileride yapılacak reformlar bekleneni verirse  eğer toplum tarafından hukuka olan güvenin  artacağına inanıyorum. Maalesef toplumumuz hukuka ve mahkemelere güvenmemeye başladı. Bu güveni tekrar kazanmak bizim asli görevimiz. Adaletli bir yargı gören toplum hukuka güvenmeye başlayacaktır. Son olarak sözlerimi Alexis de Toequville’den alıntı yaparak bitirmek istiyorum. ‘’ Bir evrensel kanun vardır. Bu adalet kanunudur. Adalet bir milletin hukukunun temel taşıdır.’’

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.