ODANIN ŞEHRE KATTIĞI DEĞERE NOTU SİZ VERİN

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Şehir Ekonomisinin dışa açılan yüzü dersek yanlış olmaz.

KMTSO Son zamanların en önemli projelerinden biri diyeceğimiz ‘İş Dışı Buluşmaları’ adı altında düzenlenen program ile gündeme geldi. Öncelikle geç kaldığını düşündüğüm, Genç girişimciler kurulunun fikriyle yola çıkılan, Kadın girişimciler kurulu ile beraber organize edilen, oda yönetim kurulunun destekleri ile hazırlanan programın içeriğini dinlediğimizde kısmen de olsa hedefine ulaştığını gördüm. Birlik beraberliğin artması, odaya kayıtlı üyelerin birbirleri ile tanışma, kaynaşma, işadamlarının kendi sektörleri içerisinde iletişimin güçlenmesi, ticaretin gelişmesi için hedeflenen bir programdı. Davet edilenler arasında üyelerin yanı sıra siyaset, bürokrasi ve STK'ların olması farklı bir renk kattı. Emeği geçen insanlara teşekkür etmek isterim. Katılımcıların net sayısını bilmemekle beraber yaklaşık 500 kişinin katıldığı programın kazanımlarını ve güzelliklerini kamuoyuna anlatmak üzere yaklaşık 50 işadamının programla ilgili görüşlerini alıp paylaşmak adına,  Süper Medya Yayın organlarından olan MARAŞTAN gazetesi olarak yayın politikamızın temelinde yatan GÜÇLÜ ŞEHİR EKONOMİSİ nasıl oluşur penceresinden bakarak bir çalışma hazırladık.

10 bin 200 üyesi bulunan ve şehirdeki ekonominin zirvesi olan KMTSO'nun hazırladığı böyle önemli bir programa katılımın çok daha fazla olması gerekirdi. Yıllardan beri oda ile üyeler arasındaki iletişimi geliştirme adına neler yapıldığını dinlediğimde anlam veremediğim bir kopukluk var. Odanın aşması gereken en önemli sorun diyebilirim. Son zamanlarda üyelerin bilgilerini güncelleme adına yapılan çalışmalar karşılık bulmasaydı, belki de katılımcı sayısını net bilmediğimiz işadamlarının katılımı çok daha az olacaktı. Burada dikkat çekmek istediğim davetin muhatabına ulaşmış olması değil, üyelerle diyaloga geçilerek, oda-üye arasındaki bağı güçlendirme adına yapılan çalışma.

Üzücü olan, Birlik beraberliğin ZİRVE yapması gereken KMTSO'nun bu programına iktidar ve muhalefet partilerinin teşkilat ve belediye başkanlarının Hanefi Mahçiçek dışında katılmaması, meslek komite Başkanlarının ve Başkan yardımcılarının tamamının katılmaması, Sanayicilerin büyük çoğunluğunun katılmaması, STK’ların bazıları vardı ama çoğunluğu yoktu. Davet edilmediyse odanın ayıbıdır, böyle önemli bir programa davet edilip mazeretsiz gelmediyse yada temsilen birilerini göndermediyse gelmeyenin ayıbıdır.

Uzun zamandan beri yayına hazırladığımız çalışmalar esnasında ziyaret ettiğimiz işadamlarından konu dışı sohbetlerde dinlediğimiz KMTSO ile ilgili beklenti ve görüşleri doğrultusundaki söylemlerin pek az bir kısmını bu yayınla beraber dillendirmek istedim.

10 Ağustos 2018 de başlayan ekonomideki dalgalanmalardan ülkemiz ve şehrimiz ziyadesiyle etkilendi. Bu süreçle ilgili odadan beklenti; kayıtlı üyeler arasında bir çalışma yaparak bu tür krizlerde neler yapılabilir, karşılaşılan sorunlar ve çözümleri için neler yapılabilir çalışması, üyeler üzerinden bir çalışma ile raporlanabilir. Ve üyelerin ticaretlerine bir katkı sağlayabilirdi. Bu türden çalışmaların yapılması Ülke ve Şehir Ekonomine katkı sağladığı gibi  kayıtlı üyeler arasında odaya yönelik memnuniyeti arttıracaktır.

Üretimde yerlileşme adında yapılacak bir proje ile şehirde üretim yapan firmaları inovasyon ile tanıştırma ve kurumsallaşmasına katkı sağlamak adına yapılacak bir proje nasıl olur, karşılık bulur mu? konuyla ilgili firmaların kendi imkanları ile yapacağı araştırma ile odadan alacağı konusuyla ilgili danışmanlık desteği ile kıyaslandığında daha hızlı bir ilerleme kaydeder mi? meslek komitelerinin konuyla ilgili çalışmaları odaya yönelik memnuniyeti arttıracaktır.

Meslek komite başkanları ne kadar aktifler, genelde yapılan toplantı çağrılarına katılımların yetersiz olduğu söylemleri mevcut. Üyeleri toplantılara çağrıldığında katılım az ise sebeplerine bakıldığında en çok karşılaşılan sorun nedir? Güven mi? sonuçsuz kalacağına inanmaları mı? meslek komite başkanlarının talepleri yönetimde karşılık bulur, konuyla ilgili sorun, sonuç raporu TOBB' a gider mi? konuyla ilgili bilgi döner mi? Hanifi Öksüz'ün söylediği programlara katılımların zayıf olması BİZİM KÜLTÜRÜMÜZÜN ZAYIF NOKTASI MI? cevabın hangisi olduğu bilmiyorum ama odaya yönelik memnuniyetin artması birlik ve beraberliği daha da etkinleştirdiği gibi, daha güçlü kılar.

Havaalanı meselesi yıllardan beri hep sorun olarak karşımıza çıkar ve çözümler hep siyasilerden beklenir, terminal binasının genişlemesi veya pistin büyümesi ne kadar önemli bilmiyorum ama asıl önemli olan sefer sayılarının düzenli olması, seyahatlerinde uçağı tercih eden odanın üyeleri Zorunluluktan dolayı Gaziantep ve Adana'yı tercih ettiği sürece Kahramanmaraş havaalanı isterse dünyanın en büyük havaalanı olsun ne fark eder ki bu konuyla ilgili KMTSO’nun çok daha etkili olacağı izlenimi vardır. 10 bin 200 üye gerekçe gösterilerek çözüme yönelik bir çalışma, iş dünyasında odaya yönelik memnuniyeti arttıracaktır.

30 EKİM 2017 Pazartesi günü 51. meclis toplantısında savunma sanayii Müsteşarlığı Sanayileşme Daire Başkanı Bilal Aktaş'ın katılımı sağlanarak Ülke ve şehir için çok önemli bir toplantı olmuştu. Tekstil, Metal, Makine, Elektronik alanlarında şehrin altyapısının hazır olduğu ve 2018 Ocak-Şubat aylarında konuyla ilgili bir toplantı yapılacağı Roketsan, Havelsan,  Aselsan gibi kuruluşlarla bir araya gelme hedefleri olduğu kamuoyuna açıklanmış ama sonucu merak konusu olarak kalmıştı. Bu tür çalışmaların sonuçları kamuoyu ile paylaşılırsa hem iş dünyasının, hem konu ile ilgili bütün kobilerin ilgisini çekecek  ve odaya karşı olan memnuniyetleri ziyadesiyle artacaktır.

EXPO 2023 şehir için çok önemli bir proje olarak adlandırılıyor, yapılan açıklamalar doğrultusunda 6 aylık sürede 2 milyon ziyaretçi öngörülüyor,  beklentiler doğrultusunda bir sonuç ile karşılaşılırsa turizm geliri ve şehrin tanıtımı açısından büyük önem arz ediyor. Konuyla ilgili KMTSO'nun bir hazırlık, çalışması var mı? gelmesi beklenen ziyaretçilere farklı bir diyaloga girerek şehrin ekonomisine katkı sağlayacak bir çalışma içerisine girilmeli mi? Dünyanın birçok ülkesinden gelecek ziyaretçiler daha arttırılma adına, diyalogda olunan ülkelerin KMTSO'nun eşdeğer kurumlarıyla irtibata geçip şehrin önemli sektörleriyle Tekstil, Gıda, Çelik, Altın, Bakır işleri, gibi EXPO 2023'ü birleştirip birçok program tertip edilebilir mi? Bu ve benzeri çalışmalar beklentiler arasında olduğundan memnuniyeti ziyadesi ile arttıracaktır.

Her başarının altında mutlaka bir emek vardır. Başarmak için mutlaka dertlenmek gerekir. Herkes dertlendiği konu kadar kıymetlidir. Kalın sağlıcakla.

İŞ DIŞI BULUŞMALARDA KİM NE SÖYLEDİ, OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.