Milli Mücadele kahramanlarından Sütçü İmam

Gazi. Milli Mücadele Kahramanı. Türkün nâmûsuna tecavüz hadisesinde gösterdiği cesaret ve tavırdan mütevellid simge kahraman. Maraşın Bektutiye (Fevzi Paşa) mahallesinden. Babası Kireçci zade Ömer Efendi, annesi Tiyeklioğullarından Emine hanımdır.

Yayınlanma:
Güncelleme: 12 Şubat 2020 16:39
Milli Mücadele kahramanlarından Sütçü İmam

Gazi. Milli Mücadele Kahramanı. Türkün nâmûsuna tecavüz hadisesinde gösterdiği cesaret ve tavırdan mütevellid simge kahraman. Maraşın Bektutiye (Fevzi Paşa) mahallesinden. Babası Kireçci zade Ömer Efendi, annesi Tiyeklioğullarından Emine hanımdır. 1878’de doğdu. Asıl adı İmam’dı. Hacı İmam diye tanındı. Uzunoluk da küçük bir dükkanda süt satarak geçimini sağladığı için Sütçü İmam diye de bilindi.

31 Ekim 1919 günü Uzunoluk Hamamından çıkan çarşaflı Müslüman Türk kadınına el uzatan düşmanı tabancasından çıkan kurşunlarla durdurarak adını tarihe altın harflerle yazdırdı.

Fransızlara karşı gösterdiği bu mukavemetten sonra Bertiz’e gitti. Yolda Fransız müfrezeleri ile karşılaştı. Hadiseden habersiz müfreze geçişini engellemedi.

Harp sonrası belediyeye odacı olarak girdi. Abdülmecit Efendinin halife olduğu gün 101 pare top atışı yaparken topun ısınıp patlaması neticesi yaralandı. Kaldırıldığı hastanede vefat etti. Vefat tarihi 25 Kasım 1922’dir. Cenazesi Çınarlı Camii mezarlığına defnedildi.

 Uzunoluk hadisesinin gerçekleştiği yere 1936’da bir anıt çeşme yaptırılırken şehrin merkezi konumunda olan Kıbrıs Meydanı’na da 1977’de Kurtuluş Anıtı yaptırıldı.

Çınarlı Camiindeki mezarı ise 1980 sonrası Sıkıyönetim Komutanlığınca anıt mezar haline getirildi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.