MESUT GÜNDEŞLİ: OSB DE DOĞALGAZ OLMADIĞINDAN YATIRIM YAPAMIYORUZ

Karbak Metal San. Tic. Ltd. Şti. kimdir? Biraz bilgi verir misiniz?

Yayınlanma:
Güncelleme: 14 Temmuz 2020 12:51
MESUT GÜNDEŞLİ: OSB DE DOĞALGAZ OLMADIĞINDAN YATIRIM YAPAMIYORUZ

Karbak Metal, temelleri 1970 yılında babamız Lütfi Gündeşli tarafından atılan, bakır sektörü ile başlayan bir firmadır. 2000 yılında alüminyum sektörüne geçerek bugüne kadar gelmiş köklü bir firmadır. Şu anda işletmemiz Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB), burada yaklaşık 40 kişi istihdam ediyoruz. Çelik tencere çelik çaydanlık ve yanmaz yapışmaz mutfak eşya sektörüne yardımcı malzeme (alüminyum) üretiyoruz. Daha önce işletmemiz, Sanayi Sitesi'nde 1000 m2 kapalı alandaydı. Şu anda buraya taşındık ve 5000 m2 kapalı alanımız var. Yeni yatırımlarla işletmemizin önünü açıp daha farklı sektörlere girmemiz gerekiyordu. Buranın kuruluş amacı endüstriyel alüminyum üretmektir. Bunu da önümüzdeki yıllarda hayata geçirmeye çalışacağız.

OSB YATIRIM İMKÂNI SUNUYOR

Organize Sanayi Bölgesi(OSB) kesinlikle gereklidir ve çok önemlidir. Çünkü bütün yatırımcılar buradadır. OSB'de, Sanayi Sitesine göre elektrikte bir indirim alıyoruz. Yatırım ve teşviklerde OSB daha fazla yararlanıyor. Burada çok sayıda büyük yatırımcı var. Burada alan geniş olduğu için yerinizi büyütebilirsiniz. Ama Sanayi Sitesinde böyle bir imkânımız yoktu.

HADEFİMİZ 5000 TON / YIL       

Şu anki üretim hattımız mutfak eşyası sektörüne hitap ediyor. K.Maraş, mutfak eşyası sektörünün yaklaşık %70'ini üretmektedir. Bu bağlamda üretimimizin büyük bir bölümünü ilimizde satışa sunuyoruz. İstanbul başda olmak üzere ülkemizin birçok ilinede satışlarımız devam etmektedir. Üretim hattımız 500 ton/yıl olarak gerçekleşmekte olup hedefimiz 5000 ton/yıl olacak şekilde yatırımlarımıza devem etmekteyiz.

K.MARAŞ 'TA 5 – 6 TANE OSB OLMALI

K.Maraş'ta mevcut bir tane OSB kesinlikle yetmiyor. Aslında en azından 5–6 tane olmalı. Fakat organize mantığı ve çalışmaları insanımızda mevcut değil. Organize mantığı ve fikri yaygınlaşmadığı için, insanlar nerede arazi bulduysa oraya iş yeri yapmış durumdadır. Türkoğlu'na yapılacak olan ikinci organize sanayinin alanı 800 m2'dir ki, çok küçük olduğunu düşünüyorum. Umarım Tomsuklu bir an önce hayata geçer. Tomsuklu'nun daha geniş bir arazisi var ve bunlar yapıldıkça K.Maraş ve Türkiye için birer kazanım olacaktır.

EN BÜYÜK SORUNUZ DOĞALGAZ

OSB'de bir takım sorunlar var. Biraz şehre uzağız. Ulaşım sorunlarımız var. Ama taşıma ile bu problemi ortadan kaldırıyoruz. Metal sektörünü ilgilendiren en büyük problem doğalgazdır. Çok pahalı ücretler ödeyerek taşıma ile çok uzak yerlerden tam iki katına doğalgaz kullanıyoruz. Ayrıca tapu problemimiz var. Yakın bir zamanda da çözülecek gibi görünmüyor. Buradaki tapular, verildiği takdirde önümüzün daha açılacağını düşünüyorum. Doğalgaz şu anda çoğunlukla metal sektörüne gereklidir. Burada doğalgaz kullanan yaklaşık 10–12 tane firma var. Yatırımcılar doğalgaz geldiğinde başka hatları ve yatırımları da devreye alacaktır. Şu anda bu sorun dökme gaz ile ve elektrikle giderilmeye çalışılıyor. Hattan gelebilecek gazla elektrikle çalışan bazı yerlerde doğal gaza dönecektir. Buraya doğal gaz geldiğinde çok sayıda yatırımcı kullanacaktır.

TÜKETİMİMİZ YARIYA DÜŞER

Aylık tüketimimiz yaklaşık 50 bin TL'dir. Gazımız hattan gelmiş olsa 25 bin TL ödemiş oluruz. Karbak Metal'in şu anda yılda 300 bin TL'si havaya uçuyor. Öngörülen gaz hattan geldiği zaman aylık tüketim 50 Bin TL den 150 bin TL ye çıkacaktır.

DOĞAL GAZ MUTLAKA OSB'YE GELECEK

Bu sorunun bir tek bacağı yok. Mevzunun temellerine inildikçe problemler göz ününde olacaktır. Doğalgazın, OSB'ye gelmemesinde Armadaş sorumlu olduğu kadar bir yatırımcı ve iş adamları, OSB yönetimi ve Karayolları Genel Müdürlüğü'nün  de sorumlu olduğunu düşünüyorum. Ben 2009 yılında OSB'deki bu alanı almadan önce kendi işletme müdürüm ve mühendisimle beraber Armadaş'tan da bir toplantı talep ettik. Bölge Müdürü Sayn Uğur DİLİPAK ile bir toplantı gerçekleştirdik. En geç 2011 yılına kadar kesinlikle OSB'ye gazın geleceğini bize taahhüt ettiler ama biz bunu yazılı bir belge olacak almadık. Sözlerine güvendiğimiz için, ben OSB'de bu araziyi satın aldım ve yatırımımı buraya yaptım. Eğer bu gazın buraya gelmeyeceğini bilseydim kesinlikle buraya yatırım yapmazdım. Armadaş buraya gazı getirmek istemiyor. Ama bu işin takipçisi olacağız ve bu işi çözmeye çalışacağız. Birlikte hareket ederek bu yatırımları düzgün bir şekilde yönlendirmek hepimiz için çok önemlidir. Teşvik bitiği için SSK giderlerimizde ciddi artışlar meydana geldi. Bu durum biz yatırımcılar için bir başka ciddi sorun olarak karşımızda duruyor. Bu sorunları giderebildiğimiz takdirde firmamız, şehrimiz ve en önemlisi ülkemiz adına ciddi kazanımlar olacağını düşünüyorum.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.