Merkel: Türkiye önemli bir ortak ve müttefiktir

Merkel: Türkiye önemli bir ortak ve müttefiktir

Yayınlanma:
Güncelleme: 03 Mayıs 2017 15:01
Merkel: Türkiye önemli bir ortak ve müttefiktir

Merkel, Türkiye'nin önemli konularda bir ortak ve müttefik olduğunu belirterek, "Türkiye, teröre karşı mücadelede, Suriye ve Irak'taki sorunların çözümünde müttefiktir" dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, "Kölner Stadtanzeiger" gazetesine verdiği röportajda, Türkiye'nin 3 milyon Suriyeli sığınmacıyı kabul ettiğini söyleyerek "AB-Türkiye anlaşmasının öngördüğü gibi AB'nin bu konuda mali yardımda bulunması çok doğrudur. Anlaşmanın amacı, çok sayıda kişinin ölümüne sebep olan ve artık eskisi gibi rahat hareket edemeyen kaçakçılık çetelerine karşı mücadeledir. AB-Türkiye anlaşması sığınmacıların da çıkarınadır. Başka ülkelerle de bu tür çözümlere ihtiyacımız var." diye konuştu.

Türkiye'nin önemli konularda bir ortak ve müttefik olduğunu belirten Merkel, "Türkiye, teröre karşı mücadelede, Suriye ve Irak'taki sorunların çözümünde müttefiktir. Açıkça konuşmamız gereken olumsuz gelişmelere rağmen bir kenara itilmemeli. Ayrıca Almanya'da Türk kökenli milyonlarca kişi yaşıyor." dedi.

"Türkiye ile iyi ilişkiler bizim çıkarımıza"

Merkel, anayasa değişikliği referandumundan sonra Türkiye'nin AB'de bir geleceği olup olmadığı sorusu üzerine, "Biz Avrupa'da, Türkiye ile gelecekte nasıl bir ilişki istediğimiz konusunda görüşmeliyiz. Elbette, NATO üyesi ve çok sayıda konuda önemli bir ortak olan ve öyle de kalan Türkiye ile doğrudan görüşmeliyiz. Eleştirimizde açık olmalıyız, buna şüphe yok. Diğer yandan akılcı da davranmalıyız çünkü Türkiye ile iyi ilişkiler bizim çıkarımıza." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin AB üyeliği sürecinde kırmızı çizgisinin idam cezası olup olmayacağı sorusuna Merkel, "İdam cezasının yeniden yürürlüğe konulması, üyelik müzakerelerinin dayanağını ortadan kaldıracaktır. Bu, temel Avrupa değerlerine ayıkırı düşer." yanıtını verdi. 

"Türk seçmenlerin eğilimiyle ilgilenmiyorum"

Referandum süreciyle ilgili bir soru üzerine Merkel, AGİT ve Avrupa Konseyinin eleştirileri olduğunu, bunlardan şüphe duymak için bir neden görmediğini söyledi

Almanya'da yaşayan Türklerin çoğunun referandumda "evet" oyu kullanması konusunda ne düşündüğünün sorulması üzerine Merkel, ne Alman ne de Türk seçmenlerin eğilimiyle ilgilendiğini ifade ederek "Almanya'da seçme hakkı olan Türk asıllıların yarısından azı sandık başına gitti ve üçte ikisi 'evet' oyu kullandı. En azından bu, Almanya'da yaşayan Türk asıllıların çoğunluğu değil." dedi.

"Belirli bir dini topluluk için yasa çıkartılmasına sıcak bakmıyorum"

Merkel, referandumda alınan sonuçtan sonra çifte vatandaşlık konusundaki görüşlerinin değişip değişmediği sorusuna, "Bu konuda referandum sonucuyla doğrudan bir bağlantı göremiyorum. Benim için önemli olan Almanya'da iyi uyum sağlanması." cevabını verdi. 

Vatandaşların kendilerinden, iltica talebi reddedilen, özellikle de Almanya'da suç işleyen yabancıların kararlı bir şekilde sınır dışı edilmelerini de beklediğini kaydeden Merkel, "Bir İslam Yasası uyuma katkı sağlar mı?" şeklindeki soru üzerine de "Belirli bir dini topluluk için yasa çıkartılmasına sıcak bakmıyorum." diye konuştu.

KAYNAK:

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.