MANİFESTO NEYDİ? DEĞER ÜRETEN ŞEHİRLER NASIL OLUR? NASIL OLUŞUR?

AK Parti en son seçim manifestosunda, Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOGAN;

Klasik belediye hizmetleri başarının ölçüsü olmaktan çıktı demişti ve manifestonun 11. Maddesinde; DEĞER ÜRETEN ŞEHİRLER ile AK Parti belediyeciliğini bir üst aşamaya taşıyoruz. Şehirlerimizi gayrimenkul odaklı zenginleşme aracı olmaktan çıkartıp, insanın kültürel ve EKONOMİK üretkenliğinden kaynaklanan katma değerle güçlenen mekânlar haline getireceğiz.. Sözlerini söylemişti bu söylemler doğrultusunda, şehir ekonomisini güçlendirme adına dondurma festivaline baktığımızda; konunun siyasi muhataplarının bu ve benzeri çalışmalara çok daha fazla önem vermeleri gerektiği net bir şekilde ortadadır.

Biz kendi şehrimize kendi kültürümüze sahip çıkmazsak hep başkalarını takip etmeye devam eden bir durumdan öteye gidemeyiz. Şehir ekonomisini güçlendirme adına çalışmalar yapmazsak, tüketim toplumu olmaktan öteye gidemeyiz. Her toplum kendine özgü yöresel ürünlerini anlatmak, geliştirmek, katma değer katmak zorunda,  Aylardan beri Dondurma festivali yapılacak mı, ne zaman yapılmalı gibisinden sorular cevap beklerken sezonu geçirip yılsonunu bulduk. Festivalin vaktinde yapılmaması hem sektör hem şehir için büyük bir kayıp oldu. Bundan sonraki süreçte ne olur bilmiyorum ama ümit ederim ki beklentilerin çok üzerinde bir çalışma ile bu açık kapatılır.

 Dondurma festivali konusunda asıl önemli olan husus,  bu işin neden yapılıyor ya da neden yapılması gerektiğinin sorulması penceresinden bakanlardanım.  Öncelikle şehir ekonomisi derim, firmaları bir kenara bıraktığımızda şehrin adıyla hemhal olmuş bir ürünün, şehirle özleşerek anlatılması, tanıtılması, firmalardan ziyade, şehre önemli ölçüde (SÜRELİ) bir mali girdiye sebep olacaktır. Halk arasındaki hep şikayet konularından bir tanesi şehrin yeterince tanıtılmıyor olması, bu ve benzeri çalışmalarla şehrin tanıtımında önemli ölçüde mesafe alınabilir ama konunun muhataplarının önce konuyla ilgili dertlenmesi ve bir çalışma içerisine girmesi gerekir. Festivale standartları taşıyan şehirdeki tüm firmaların makul ölçüde dahil edilerek yapılması sektörü daha güçlü kılacaktır. Yaptığımız röportajlarda iki konu çok önemliydi Bunlardan bir tanesi festivalin sadece dondurma değil yöresel ürünlerimizin tamamının dahil edilerek yapılması ayrı bir güzellik katacağı yönündeydi ve mutlaka değerlendirilmeye alınmalı ki şehrin konuyla ilgili en önemli değerleri anlatımı, tanıtımı yapılsın  böylelikle yöresel ürünler alanında bir ivme oluşur aynı zamanda eksikler raporlanır.  Bir diğeri ise;  sektörün sorunlarına çözüm adına bir rapor hazırlayıp gıda osb ihtiyacını dillendirerek dertlenilmesiydi. Bu durum ise Türkoğlu’nda yapılması beklenen gıda OSB’nin ne kadar önem arz ettiği bir kez daha ortaya çıkardı. yapılması gereken ise; bu iş yılan hikayesine dönmeden sürecin hızlandırılması diyebilirim.

FESTİVALİN BİR ADIM ÖTESİNEDE YAPILMASI GEREKENLER ŞEHİR EKONOMİSİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Yıllardan beri hep gündemimizde olan, özellikle son iki yıldır her bulduğumuz fırsatta, Süper Medya’nın bütün yayın organlarında yayımladığımız bir konu var ki; GÜÇLÜ ŞEHİR EKONOMİSİ nasıl olur ya da oluşur. Festivale tamda bu pencereden bakıyoruz. KOBİ’lerin gelişmesi, gelirin tabana yayılması demektir. Şehre giriş, çıkış konusunda bir sürü sıkıntı var hep dedik yine diyoruz, Kahramanmaraş’ın ülke ekonomisindeki sıralaması 17-20. Sıra arasında yıllara göre değişiklik gösteriyor ama bu ekonomik büyüklüğün istihdamın dışında tabana yansıdığı net bir durum yok. Bu minvalde festivalle beraber sektörün dillenmeyen sorunu SÜT konusunda bir çalışma yapılarak şehir ekonomisinin gelişmesi adına bir süreç başlayabilir.  Dondurma ve tarhananın hammaddelerinden olan süt üretimi ve tüketimi konusunda net bir veri olmaması kayıtdışılıkla alakalı bir durum. Şayet şehre özel bir çalışma ile desteklenir ise merdiven altı kaçak-göçek bir sürü işletmenin kayıtdışılıktan çıkmasının önü açılacaktır.  Dinlediklerimiz doğrultusunda sezonun başlamasıyla beraber şehirdeki süt üretiminin yüzlerce ton fazlası endüstriyel tüketim olarak işlenmekte, burada ilk akla gelen şehirde mevcut hayvancılık ve süt üretim teşvik ve desteklerinin dışında KAHRAMANMARAŞ’a özel bir çalışma yapılarak özellikle keçi yetiştiriciliği ve büyükbaş hayvanda süt üretimini destekleyici bir çalışma yapılması elzem bir durumdur. Konuyla ilgili MİLLETVEKİLLERİ, KMTSO, TİCARET BORSASI, BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ, TKDK’nın dahil olduğu bir çalışma ile şehir ekonomisine değer katılabilir.

Kalın sağlıcakla….

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.