Kahramanmaraş’tan Uluslararası Proje Hamlesi

Yayınlanma:
Kahramanmaraş’tan Uluslararası Proje Hamlesi
Editör

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Akdeniz ülkelerinin yer aldığı ORIENTATE projesinde paydaş olarak yer aldı; tarımsal atıkların katma değerli ürünlere dönüştürülmesi hedefleniyor.

Kahramanmaraş’ın uluslararası fon destekli ilk Interreg Next Med projesi resmen başladı. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, “Towards Circular Economy in The Agricultural Sector (ORIENTATE)” projesine ortak olarak katılırken, projenin açılış toplantısı 2–5 Şubat 2026 tarihleri arasında Ürdün’de gerçekleştirildi.

Akdeniz havzasında tarımsal üretimde döngüsel ekonomi yaklaşımını esas alan proje; İtalya, İspanya, Türkiye, Lübnan ve Ürdün iş birliğiyle yürütülüyor. Program kapsamında Kahramanmaraş’ın ilk projesi olma özelliğini taşıyan ORIENTATE ile narenciye ve zeytin üretiminden kaynaklanan tarımsal atıkların katma değerli ürünlere dönüştürülmesi amaçlanıyor. Proje sayesinde hem çevresel sürdürülebilirliğe katkı sunulması hem de tarımsal üretim zincirinde ekonomik verimliliğin artırılması hedefleniyor.3.jpg

Üniversiteyi projede, ORIENTATE Proje Finansal Koordinatörü Doç. Dr. İlyas Okumuş ile Proje Yürütücüsü Hamdi Ayyıldız temsil etti. Proje faaliyetleri kapsamında üniversitenin Tarla Bitkileri Bölümünde bir yem laboratuvarı kurulması planlanırken, Kayseri Şeker Anonim Ortaklığı’nın pektin alanındaki tecrübesinden yararlanılarak tarımsal atıkların işlenmesi sürecine teknik katkı sağlanması öngörülüyor.

Ürdün’de düzenlenen açılış seremonisine Ürdün Ulusal Tarımsal Araştırma Merkezi Direktörü Ibrahim Mohammed Al-Rawashdeh, Interreg NEXT MED Doğu Akdeniz Koordinasyon Ofisi Koordinatörü Esmat AlKaradsheh, Avrupa Birliği Ürdün Büyükelçisi Pierre-Christophe Chatzisavas ve Ürdün Tarım Bakanı Saeb Al-Khraisat de katıldı.

Uluslararası iş birliğine dayanan proje, tarımsal atıkların ekonomiye kazandırılması konusunda yenilikçi uygulamaları hayata geçirmeyi hedeflerken, Kahramanmaraş’ın küresel projelerdeki temsil gücünü de artırması bekleniyor.

İlgili Haberler

KAYNAK: Maraştanhaber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.