KMTSO BAŞKANI KARAKÜÇÜK: OSB’YE DOĞALGAZ BİR AN ÖNCE VERİLMELİ

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Kemal Karaküçük, Kahramanmaraş Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ve yeni kurulacak olan OSB’lerle ilgili olarak ayrıntılı bilgiler verdi. Karaküçük sözlerini şöyle sürdürdü:

Yayınlanma:
Güncelleme: 14 Temmuz 2020 12:51
KMTSO BAŞKANI KARAKÜÇÜK: OSB’YE DOĞALGAZ BİR AN ÖNCE VERİLMELİ

“Biz OSB ve ıslah OSB’lerle ilgili olarak hazırladığımız dosyayı, milletvekillerimizle, İl Başkanımız, İl Genel Meclisi Başkanımız ve Ticaret ve Sanayi Odası yönetimindeki arkadaşlarımızla birlikte Bakan Bey’e götürdük. Ben Bakan Bey’e Kahramanmaraş’ın ekonomik yapısını, kalkınma hamlesini ve yatırım meylini anlattım. Bununla birlikte Türkiye’nin 2023 vizyonuyla birlikte Kahramanmaraş’ın hedeflerinden bahsettim. 5 milyar dolar ihracat olacağını dile getirdim. Dolayısıyla daha fazla yatırım, üretim ve ihracat yapmak için yeni yerlere ihtiyacımız olduğunu söyledim. Bakan Bey de, bu heyecanımızdan ve Kahramanmaraş olarak hem siyasilerle hem ekonomi çevresiyle beraber verdiğimiz fotoğraftan dolayı, ‘Böyle bir arzu varsa, bunun önünü açmamız lazım.’ dediler. Hazırladığımız dosyayı kendilerine sunduk. Fakat oradaki bürokratlar, OSB’lerin, yönetmelik gereği, il bazında değerlendirildiğini söylediler. Kahramanmaraş merkez OSB’de doluluk oranı %98’dir ama  500 dönümlük Elbistan ve 800 dönümlük Türkoğlu OSB’lerin şu an boş olduğunu, il olarak aslında doluluk oranının %32’ye düştüğünü belirttiler.

Biz de K.Maraş Elbistan arası mesafenin 170 km olduğunu, ulaşım bakımından, ekonomik olarak farklı bir konjonktürde olduğumuzu belirttik. Oraya daha çok tarıma dayalı sanayi yatırımları yapılabildiğini, ama K.maraş merkezde gerçekten hem ağır sanayi, hem de tekstil alanında yatırımlar yapmak istediğimizi söyleyerek, bunun farklı değerlendirilmesi gerektiğini dile getirdik.

İHTİSAS OSB

Bu isteğimiz karşısında, bakanlıktan, Kahramanmaraş’ta yeni kurulacak olan yeni OSB’nin müracaatının ihtisas OSB olarak alınabileceği sonucu çıktı.

Burada tekstil ağırlıkta olduğuna göre, buraya tekstil ihtisas OSB olarak müracaat alabiliriz, dediler. İhtisas OSB müracaatından sonra, diğer sektörlerden de talep gelirse onları toplar, ihtisas OSB’yi karma OSB’ye dönüştürme başvurusu yapmamız, gerektiği kararına vardık. Ancak bu şekilde yönetmeliği aşabileceğimiz söylendi. Bu durumda buraya talep toplarken, kuruluş onaylandıktan sonra, biz de bu yöntemi uygulayarak, buranın karma OSB olması için müracaatımızı yapacağız.

TOMSUKLU’DAKİ ASKERİ ALAN  

Milli Savunma Bakanlığı, Tomsuklu’daki askeri alanı 2016 yılında terk edeceğini deklare etmiş durumda. Fakat orman hazinesinde, buranın sanayiye tahsisi ile ilgili yasal bir düzenleme gerekiyor. Bu yasal düzenleme ile ilgili olarak da milletvekilimiz sayın Yıldırım M.Ramazanoğlu meclise bir dilekçe verdi. Henüz gündemde değil ama bizim de öncelikli hedefimiz 5320 dönümlük yeri yapmaktır.  

OSB’LERİN KURULUŞU ZOR

Organize sanayi bölgelerinin, kuruluş protokolü çok ağır. Bunların biraz daha kolaylaştırılmasını istiyoruz. OSB’lerin resmi kuruluşunu sağlamak, yapılması aşamasından daha zordur. Birçok kamu kuruluşundan onay alınıyor vs. Bu Mart ayında Sanayi Bakanlığından, buranın incelenmesi ve değerlendirilmesi ile ilgili olarak, bir heyet geldi. Bu heyetin burada hazırlayacağı rapordan sonra, 15 tane bakanlıktan temsilci gelecek, onlar tarafından da onaylanacak. Bunun öncesinden de Toprak Koruma Kurulu’ndan geçecek. Ben bu prosedürlerin biraz daha basitleştirilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Tomsuklu OSB için bu yaz talep toplamayı düşünüyoruz. Arzumuz bu yönde. Gidişatta herhangi bir problem yok. Ama bazı doğal gecikmeler olabiliyor. Gelecek olan 2. heyette 15 bakanlık var. Bunlar ortak olumlu bir rapor hazırlayacaklar. Sanayi Bakanlığı da bunu onaylayacak. Sürecin hızlanacağından umutluyuz.

TEKSTİLDEN FARKLI SEKTÖRLERE DE GİRİLEBİLİR

Tekstil, çok kapsamlı ve ayrıntılı bir sektör. Buna rağmen tekstilde doyuma ulaşılmış değil. Tekstil alanında gelişmek ve yenilenmek isteyenler, tekstilin ara dallarında ilerlemek isteyenler olabilir. Tabi ki yeni sektörlere de açılmak lazım. Bununla birlikte ayakkabıcılara yer vermek istiyoruz. Çelik mutfak eşya üreticileri, otomobil yan sanayi ürünleri ve savunma sanayi ürünleriyle ilgililer. Bu sektörlerin yedek parçalarını üretmek için çok heyecan duyan arkadaşlarımız var. Bunların projeleri var. Sonuçta otomotiv yan sanayi ürünleri ve savunma sanayi ürünleri de paslanmaz çelik kromdan yapılıyor. Bunları yapabileceklerini, söylüyorlar. Bu yüzden, bizden yeni yerler talep ediyorlar. Bizim görevimiz onlara yer tahsis etmek.

ÜRETİM VE GELİŞME PARALELİNDE MARKALAŞMA OLABİLİR

Kahramanmaraş olarak üretimde henüz doyum noktasına gelmedik. Üretebileceğimiz daha çok ürün var. Biz sanayicilik ve üretim yapıyoruz. Bundan sonraki adım markalaşmak ve mağazalaşmaktır. Buna başlayan arkadaşlarımız var. Bununla birlikte sanayide ve üretimde daha da büyümeyi arzu eden arkadaşlarımız var. Bu, firmaların ya da kişilerin hedefleri ve kişisel tercihleridir. Bu konularda da ilerleyeceğimizi düşünüyorum. Ev tekstilinde belli üretimler ve gelişimler olsa, markalaşma daha çok ön plana çıkar, diye düşünüyorum.

OSB’DEKİ SANAYİCİLER HER YÖNDEN ÇOK AVANTAJLI

OSB’ler, adı üzerinde, organize olmaktır. Tek çatı altında olmak demektir. Biz OSB’de göreve geldiğimiz dönemde, zaman içerisinde bunu gördük.  Örneğin, 5084 sayılı teşvik yasasına dahil olduk. OSB dışında olan sanayi kuruluşlarında %40 enerji indirimi vardı. Oysa OSB’lerde bu oran %50 idi. Bu, kağıt üzerinde %10 olarak görünüyor ama aslında bunu, bir sanayici için şöyle değerlendiririz: Teşvikten, OSB’ler, dışarıdaki sanayicilere göre %25 daha fazla faydalandılar.

Bununla birlikte, buradaki alt yapıların tamamı Sanayi Bakanlığı’nın kredileriyle yapıldı. Yönetimde olduğum dönemde Enerji Piyasası Denetleme Kurulu (EPDK)’dan, özel OSB’ler için lisans almıştım. Şu anda OSB’de enerjiyi indirimli kullanıyoruz. Teşvik bittiği halde biz o lisans hakkımızdan dolayı enerjiyi indirimli kullanmaya devam ediyoruz. Bu, 49 yıl devam edecek. Birlik olmak, beraber hareket etmek, artık ülkemizde de, şehrimizde de önemli bir unsurdur. Dünyada birbirine ihtiyacı olmayan dev firmaların evlendiklerini görüyoruz. Demek ki birlikte hareket etmekte her zaman fayda var. OSB’lerde, alt yapıların yapılmasında devlet teşvik ve avantajlar sağlıyor. Bugün şehrimizde, OSB dışında bir sanayi arsası almaya kalkışıldığı zaman, çok büyük sermayeler harcamak gerekiyor. O zaman da üretim yapamıyorsunuz. Ama OSB’lerde, devlet bu alt yapıyı kuruyor. Siz sadece binanızı yapıp makinalarınızı alıyorsunuz. Bu, önemli bir başlangıçtır. K.Maraş olarak bunu maksimum seviyede kullanmalıyız.

OSB’YE DOĞALGAZ BİR AN ÖNCE VERİLMELİ

Sanayi için ucuz ve kaliteli enerji önemli. Şu anda doğalgazı, üretiminde kullanan sanayicilerimiz için doğalgaz şart. Bunun sağlanması gerekli. Bunun için bazı çalışmalar da oldu. Karayolları Genel Müdürlüğü’nün şu anda orada yapacağı yolu genişletme çalışmalarını ve yol güzergahının belli olmamasını, Armadaş mazeret olarak gösteriyor. Bu proje olmadan, bunu yapma konusunda çekince gösteriyor. Karayolları Genel Müdürlüğü de Armadaş’ın bu mazeretini geçerli görmüyor.  ‘Yollar yapılmadan Armadaş doğalgaz döşemiyor mu?’ diye eleştiri yapıyor. Gerçekten orada bu konuyla ilgilenmek gerekiyor. Ben de görüşüyorum. Bu, haklı bir taleptir.

KMTSO olarak da, bize de yapılan müracaatları, biz de Sanayi Bakanlığına ilettik. Arkadaşlar Karayolları Bölge Müdürlüğüne de gitti. Bu konuyu, siyasilerimiz ve milletvekillerimize de ilettik. Bunun üzerinde durulmalı ve OSB’ye doğalgaz mutlaka ulaştırılmalı, diye düşünüyorum.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.