KAMALAK: KAHRAMANMARAŞ’IN, VİZYONUNUN DEĞİŞMESİNİ VE MARKA ŞEHİR OLMASINI İSTİYORUZ

Mak Yapı firma sahibi M.Akif Kamalak: KAHRAMANMARAŞ’IN, VİZYONUNUN DEĞİŞMESİNİ VE MARKA ŞEHİR OLMASINI İSTİYORUZ

Yayınlanma:
Güncelleme: 14 Temmuz 2020 12:51
KAMALAK: KAHRAMANMARAŞ’IN, VİZYONUNUN DEĞİŞMESİNİ VE MARKA ŞEHİR OLMASINI İSTİYORUZ

 Mak Yapı Malzemeleri kimdir?

Mak Yapı, 2011 yılı, Temmuz Ayı başında faaliyete başlayan ama inşaat deneyimi olan bir firmadır.  Mak Yapı Malzemeleri olarak, adından anlaşılacağı gibi, inşaat malzemesi satmaktayız ama aynı zamanda hizmet vermekteyiz. İnşaat malzemelerindeki satışlarımız genel olarak; seramik, parke, granit, vitrifiye ve bataryalardan oluşuyor. Bayisi olduğumuz ve aracılık hizmeti yaptığımız ürünler var. Bunlar arasında 15 yıl garantili Alman malı ürünlerimiz var ki, mükemmel ve son derece etkin. Yerli olarak, Çamsan ve Yıldız Entegre Grubu ürünlerini satıyoruz. Kahramanmaraş’ta işçilikli veya işçiliksiz olarak, toptan ve perakende satış yapıyoruz.

Kentsel dönüşüm nedir?

Kentsel dönüşüm ismi, zaten bize çok şeyi çağrıştırıyor. Kentlerde bulunan binaların, daha modern ve daha ferah hale getirilerek daha güzel yaşam alanları oluşturmaktır. Biz de bu konuda insanlara nasıl yardımcı oluruz, onu düşünüyoruz. Kentsel dönüşümdeki amaç şu olmalı: Belediye veya diğer birim yetkilileri vatandaşa, bu teklifle geldiğinde, vatandaş da yerin terkedilmesiyle ilgili olarak zorluk çıkarmaması lazım. Vatandaşın uyum sağlaması lazım. Ben şahsen 1999 Depremi’ni yaşayan biri olarak, bunu çok iyi bilmekteyim. Kentsel dönüşüm yapılacak yerlerde kalanların, ‘Biz burada yaşayacağız, burası bizim toprağımız.’ düşüncesinden kurtulması lazım. Bence kentsel dönüşüm, insanların ufkunu aydınlatacak. Hem mekan, hem yaşam tarzı olarak bizi daha iyi bir yerlere getireceğinden eminim.

Kahramanmaraş’ta kentsel dönüşüm yapılmalı mı?

Ciddi şekilde yapılmasını istiyoruz. Biliyorsunuz, deprem fay hattına çok yakınız. Kahramanmaraş’ta çok uzun süredir deprem olmadı. İnşallah olmaz ama yapıların sağlam yapılması lazım. Kahramanmaraş’ta dönüşmesi gereken çok bölge var.

Kahramanmaraş’ta kentsel dönüşüm nereden başlamalı?

Bence Yusuflar Mahallesi pilot bölge olmalı. Çünkü burası, hem şehrin merkezinde, hem de şehrin birçok yerinden görünen bir bölge. Akabinde Mevlana, Kaaracaoğlan, Serintepe Mahalleleri gibi yerler gelmeli. Yani şehre yakın yerlerden başlanması daha isabetli olur diye düşünüyorum.

Kentsel dönüşümde özel sektöre yer verilmeli mi? Fırsat tanınmalı mı?

Kentsel dönüşümde, tabi ki özel sektöre yer verilmeli ve özel sektör, daha çok ön planda tutulmalı. Bu, aynı zamanda piyasayı canlandırmak açısından da çok önemlidir. Bu payın dağılmasını istiyoruz.

Kentsel dönüşüm için belediye; sivil toplum kuruluşlarını ve özel sektör temsilcilerini bir araya getirip bu konuyu konuşmalı mı? 

Zaten en büyük eksiğimiz, burada göze çarpıyor. Mesela şu anda son 5 yılda konut üretiminde ve satışında artış var. Ama insanlar neye göre konuta yatırım yapıyor, bunu irdelemek lazım. Kulaktan dolma bilgilerle satın alıyor. Almak istediği konutla ilgili olarak, sağlıklı bilgi almıyor, bu konuda bir bilinçlenmeye ihtiyaç var. Biz medya da bu konuların işlenmesini istiyoruz.

Kentsel dönüşümde yerel firmalara öncelik tanınmalı mı? İnsanımız ve kamu kurumları bu konuda  duyarlı mı?

Bu tür projelerde, yerel esnaf desteklenmiyor. Genelde daha büyük firmalar ya da fabrikalardan doğrudan alımlar yapılarak, böylelikle yereldeki aracı firmalar ya da bayiler devre dışı bırakılıyor. Burada kentsel dönüşümde önemli olan, piyasanın canlandırılması esasıdır. Aynı zamanda, halka danışmanlık yapacak birimlerin de olması lazım.

Eklemek istediğiniz başka bir şey var mı?

Kahramanmaraş’ta kentsel dönüşüme büyük bir ihtiyaç olduğu kesin. Dışarıdan göç almadığı halde trafikte sorun yaşıyoruz. Hiç doğru dürüst yolu olmayan yerler var. Şehrimizin artık yaşanabilir bir yer olmasını istiyoruz. Kahramanmaraş’ın artık vizyonunun değişmesini ve marka bir şehir olmasını istiyoruz. Bu konuda bize de düşen ne varsa, yapmaya hazırız.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.