Kahramanmaraş'taki Depremde Yıkılan Binanın Müteahhidi: "Ben Hatasızım!"

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat 2023'te yıkılan binanın müteahhidi Ali Serdar Kazancı, 48 kişinin ölümüne neden olduğu iddialarına karşı savunmasını yaptı. Kazancı, "Ben işimi eksiksiz ve hatasız yaptım" dedi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 20 Mart 2024 12:54
Kahramanmaraş'taki Depremde Yıkılan Binanın Müteahhidi: "Ben Hatasızım!"

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve "asrın felaketi" olarak nitelendirilen depremlerde yıkılan Ebrar Sitesi Serdarbey Apartmanı'nın müteahhidi Ali Serdar Kazancı, 48 kişinin ölümüne neden olduğu iddialarına karşı savunmasını yaptı.

1Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya SEGBİS aracılığıyla katılan Kazancı, inşaat mühendisi olduğunu ve mesleğini severek yaptığını beyan etti. Bina inşaatında kullanılan betonun kalitesiz olmadığını ve her aşamada teknik uygulama sorumlusunun denetiminde ve ilgili kurumların kontrolünde eksiksiz ve hatasız yapıldığını savundu.

Kazancı, "Binanın inşası her aşamasında teknik uygulama sorumlusunun denetiminde ve Kahramanmaraş Belediyesi İmar Müdürlüğü'nün kontrolünde eksiksiz ve hatasız bir şekilde tamamlanmıştır. Bu sayede beton döküm izni de alınmış ve tüm beton döküm işlemleri kontrollü bir şekilde gerçekleştirilmiştir. Serdarbey Apartmanı'nda 11 defa beton döküm işlemi gerçekleştirdiğimizi ve her seferinde eksiksiz ve hatasız bir şekilde tamamlandığını belirtmek isterim. Bu durum, proje ile uygulama arasında herhangi bir fark olmadığının da açık bir göstergesidir." dedi.

Bilirkişi heyetinin hazırladığı raporu kabul etmeyen Kazancı, "Bilirkişilerin 3 boyutlu sistem analizi yaptığını ve kullandıkları programın bu veriye dayalı olarak hata ve eksiklik tespit ettiğini ifade ettiler. Ben bu eksik ve hataları kabul etmiyorum. Ayrıca, yapılan projeler Kahramanmaraş İnşaat Mühendisleri Odası tarafından incelenip onaylandıktan sonra Kahramanmaraş Belediyesi İmar Müdürlüğü tarafından 1997 deprem yönetmeliğine göre değerlendirilmiş ve eksik ve hata bulunmadığı, yönetmeliklere uygun olduğu için onaylanıp ruhsat verilmiştir." ifadelerini kullandı.

Apartmanda 361 kolon ve 569 kiriş olduğunu dile getiren Kazancı, "Ben işimi eksiksiz ve hatasız yaptım. Binada bulunan 361 kolondan 355 adetinin kesit alanının yeterli olup 6 adedinin yetersiz olması kabul edilemez bir durum değildir. Bu 6 kolonun hangi yüke göre ve ne kadar yetersiz olduğu da açıklığa kavuşturulmalıdır. Bilirkişiler, hesap raporlarını incelemiş olsalardı herhangi bir boyut uyumsuzluğu ya da donatı alanı yetersizliği hatasını tespit edemezlerdi. Bu binanın tasarım ve hesabı emniyet gerilmeleri metoduna uygun olarak yapılmıştır. Üzerime isnat edilmeye çalışan suçlamalar somut bir gerçeğe dayanmadığı için hukuka aykırıdır ve kabul etmiyorum." dedi.

Mahkeme heyeti, Kazancı'nın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı 16 Mayıs'a erteledi.

Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede Kazancı hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası talep edilmektedir.

İlgili Haberler

KAYNAK: AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.