Kahramanmaraş’ta Müşterek Tapu Sahibi Olanlar Dikkat: Hissedarlığı Sonlandırıp Müstakil Tapuya Çevirmenin Formülü Açıklandı!

Birçok mülk sahibi vatandaş, müşterek halde olan tapuyu, hissedarlar arasında sorun çıkardığı gerekçesiyle müstakil tapuya çevirmek istiyor. Hissedarlığı sonlandırmak isteyenler, bir hisseli tapuyu nasıl müstakil tapuya çevirebilir? Detaylar haberimizde.

Yayınlanma:
Güncelleme: 08 Ağustos 2023 17:43
Kahramanmaraş’ta Müşterek Tapu Sahibi Olanlar Dikkat: Hissedarlığı Sonlandırıp Müstakil Tapuya Çevirmenin Formülü Açıklandı!

Mülkiyet hakkı birden çok kişide olan gayrimenkullerin tapusu “hisseli tapu” olarak biliniyor.

Bu tapulara sahip olan gayrimenkullerden, hissedar olanlar her zaman istedikleri gibi yararlanamıyor.

Bu da ortaya hissedarlar arasında zaman zaman sorun çıkmasına neden oluyor.

Bu nedenle de birçok hissedar, müşterek olan tapuyu müstakil tapuya çevirmek istiyor.

Ancak bu işlem kolay bir işlem değil ve farklı etkenler müstakil tapuya çevirme işleminde devreye girebiliyor.

Hissedarlar ile birlikte gayrimenkul sahibi olanlar, ellerinde bulundurdukları hisseli tapuları, yani müşterek olan bu tapuları, müstakil tapuya çevirmenin yollarını arıyor.

Bu işlem Türkiye’de yapılabiliyor ancak kolay bir işlem değil.

Hisseli tapulu olan tarlaların müstakil tapuya dönüştürülmesi kapsamında özel kurallar uygulanıyor.

Peki müşterek tapu, nasıl müstakil tapuya çevrilir?

MÜŞTEREK TAPU NASIL MÜSTAKİL TAPUYA DÖNÜŞTÜRÜLÜR?

Hisseli tapu sahipleri, ellerindeki bu müşterek tapuyu müstakil tapuya çevirebilir ancak bu işlem hiç de kolay bir işlem değil. Tarımsal üretim yapılan alanlarda mal paylaşımı ile alanın daralmaması için özel kurallar devreye alınıyor. Örneğin alan 5 bin metrekareden daha küçükse, o tarla hissedarlar aralarında anlaşsa dahi bölünemiyor. Bu nedenle böyle bir örnekte hissedarlardan birinin ya tüm hisseleri alması gerekiyor ya da tüm hissedarların hisselerini üçüncü bir kişiye satması gerekiyor.

GAYRİMENKULÜN PAYLAŞTIRILMASI

Müşterek tapulu olan bir gayrimenkulün müstakil tapuya dönüştürülmesi için ilk olarak mülkün veya alanın paylaşıma uygunluğuna bakılıyor. Örneğin bu noktada bir konut müşterek tapuya sahip ise hissedarlara paylaştırılamaz. Ancak bir arsa müşterek tapuya sahipse ve ortaklar arasında paylaşıma engel bir durum yoksa bu alan paylaştırılabilir. Bu ayrılan parseller için de hissedarların her birine müstakil tapu verilir.

HİSSEDARLAR ANLAŞAMAZSA NE OLUR?

Müşterek tapuların müstakil tapuya dönüştürülebilmesi için hissedarların aralarında anlaşma sağlamaları gerekir. Eğer anlaşma sağlanamazsa devreye mahkeme girebilir. Mahkeme de ilk aşamada gayrimenkulün paylaştırılmasını deneyecektir ve fiziksel olarak bu mümkün değilse, devreye hissedarlara ücret karşılığı devir formülü alınacaktır. Eğer bu da olmazsa mahkeme tüm gayrimenkulü satışa çıkarıp, hissedarlara paylarına göre gelir dağılımı yapacaktır.

İlgili Haberler

KAYNAK: Haber Merkezi

Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.