Kahramanmaraş'ta 7 ve Üzeri Deprem İddiası: Uzman İsim Açıkladı!

Jeoloji Mühendisleri Odası tarafından yapılan çarpıcı bir çalışma, Türkiye'de büyük deprem riskinin olduğu bölgeleri belirledi. Kahramanmaraş var mı?

Yayınlanma:
Güncelleme: 07 Eylül 2023 06:43
Kahramanmaraş'ta 7 ve Üzeri Deprem İddiası: Uzman İsim Açıkladı!

Jeoloji Mühendisleri Odası'nın açıklamasına göre, Türkiye'de 7 ve üzeri deprem riski taşıyan şehirler belirlendi. Kahramanmaraş da bu riskli şehirler arasında yer alıyor. Dr. Ramazan Demirtaş, Kahramanmaraş'ın deprem riski hakkında şu açıklamalarda bulundu:

Jeoloji Mühendisleri Odası'nın yaptığı çarpıcı bir çalışma sonucunda, Türkiye genelinde büyük deprem riski taşıyan bölgeler tespit edildi. Bu çalışmaya göre, 7 büyüklüğünde deprem olma olasılığı yüksek olan 24 il belirlendi. Bu iller arasında Kahramanmaraş da bulunuyor. Diğer riskli iller ise Hatay, Konya, Bingöl, Osmaniye, Manisa, Burdur, Balıkesir, Aydın, Erzurum, Tokat, Kocaeli, Kayseri, Muğla, Denizli, Eskişehir, Erzincan, Hakkari, Bursa, İzmir, Bolu, Tekirdağ, İstanbul ve Adıyaman olarak sıralanıyor.

Paleosimolog Dr. Ramazan Demirtaş Kahramanmaraş'ın deprem riskine ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

"Türkiye'de 7 büyüklüğünde deprem olma olasılığı olan yerler belli oldu" KAHRAMANMARAŞ

i) Kahramanmaraş merkezden geçen 7.0 ve üzeri #deprem üretecek diri bir fay bulunmamaktadır.

ii) MTA Türkiye Diri Fay Haritası'nda Ahırdağı eteklerini sınırlayacak şekilde ovaya doğru, 4 km genişlikte bir zon içinde dağılan 12 km; 15 km ve 15 km uzunlukta TERS FAYLAR haritalanmıştır.

ii) MTA yayınında, Wells and Coppersmith formülüne bu fayların uzunlukları yerleştirilerek M=6.3, M=6.4, M=6.7 deprem üretecekleri belirtilmiştir. iii) Bu zaten doğru bir yaklaşım değil ve her fay için geçerli değildir..

iv) Deprem tehlike parametreleri olmaksızın ve diğer fay parametreleri olmadan sırf uzunluklar dikkate alınarak, o fayların üretecekleri deprem büyüklükleri belirlenemez. v) MTA tarafından haritalanan bu fayların bir kısmı Kuvaterner fayları olarak gösterilmiştir.

vi) Kahramanmaraş fay zonunu fay yasassı ve yüzey faylanma tehlike zonu açısından irdeleyelim: vii) Dünyadaki yüzey faylanması ile ilgili düzenlemelere bakıldığında (1972 Kaliforniya Özel Çalışma Zonları Yasası) TERS FAYLAR için yüzey faylanma tehlike zonu oluşturulmaz.

turkiyede-buyuk-deprem-riski-iste-24-riskli-il.jpg

viii) Çünkü ters/bindirme faylarının eğim açılarından dolayı, yüzey kırığı oluştursalar bile, kırıklar kenar fayı olarak çizdiğinizden kilometrelerce uzakta çıkma olasılıkları yüksektir.

ix) Ters/bindirme fay geometrisinden dolayı, gelecekte olası sonraki depremlere ait kırıklar da aynı yerden çıkmayacaktır. Bu nedenle TERS/BİNDİRME FAYLARI için yüzey faylanma tehlike zonu oluşturulmaz.

x) Kahramanmaraş fay zonu olarak gösterilen 10 km genişlikte dağılan 12km, 15km, 15km uzunluktaki ters fayların M=7.0 büyüklüğünde deprem üretme ve yüzey kırıkları oluşturma olasılıkları çok düşüktür, hatta sıfıra yakındır.

xi) 06 Şubat 2023 depremlerinde Kahramanmaraş fay zonu olarak gösterilen ters faylarda yüzey kırıkları oluşmuş mudur? -TABİİ Kİ HAYIR.. xii) Kahramanmaraş fay zonunun 7.0 ve üzeri deprem(ler) ürettiğine ilişkin VERİ var mı? -TABİİ Kİ YOK..

xiv) Kahramanmaraş fay zonunun yıllık kayma hızı, en son ürettiği 7.0 ve üzeri deprem tarihi, yinelenme aralıkları ile ilgili bilgi var mı? -TABİİ Kİ YOK..

xv) Peki bu gerçekler ortada iken, Eosen ya da Kuvaterner'deki eski deformasyon izleri deprem izleri olarak tanımlanıp, Kahramanmaraş fay zonu etrafında neden yapı yasaklı koruma bandı oluşturulmuş, ve onaylanmıştır?

xvi) Kahramanmaraş fay zonu ile ilgili verilen bu yanlış karar, kentin planlanmasını engellemiş ve birçok insan mağdur edilmiştir. xvii) Bu yanlış karar ve mağduriyet yüzünden, bu rapor iptal edilme durumuna gelmiştir. xviii) Peki neden? -Ters faylarda tampon bölge oluşturulmaz

-Kahramanmaraş fay zonu M=7.0 büyüklüğünde deprem üretemez. -Haydi sizin hatırınız için üretsin, deprem yinelenme aralığı 5-10 bin yıldan daha fazladır. -Üretse de kırıklar aynı yerlerden çıkmayacak.. -Oluşturduğunuz koruma bantları içinden çıkmayacak.

xix) Kahramanmaraş fay zonu örneğinde yapılan yanlış kararlarda olduğu gibi, fay yasasının çıkması durumunda, bu örneklerin sayısı logaritmik bir şekilde katlanarak devam edecek, hukuki davalardan iş yapamaz hale gelinecektir.

xx) Özetle Kahramanmaraş merkezli 7 büyüklüğünde deprem olma olasılığı olan bir fay bulunmamaktadır. xxi) Kahramanmaraş fay zonunda koruma bantları oluşturmak mühendisliğin altına dinamit yerleştirmek demektir. xxii) Kahramanmaraş için fay yasasını işletmezsiniz.

İlgili Haberler

KAYNAK: Haber Merkezi

Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.