Kahramanmaraş'ın Şifalı Hazinesi: Andırın'da Tescilli Andız Pekmezi

Geleneksel yöntemlerle üretilen coğrafi tescilli Andız pekmezi, Andırın'ın yüksek dağlarından elde edilen özel kozalaklarla, şifalı ve eşsiz bir lezzet sunuyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 20 Aralık 2023 12:38

Tescilli Andız pekmezi, geleneksel yöntemlerle üretiminin gerçekleştiği Kahramanmaraş'ta hayat buluyor.

Andırın ilçesinin 1300 ila 2000 rakımlı dağlarından toplanan andız kozalakları, özel işlemlerden geçirilerek pekmeze dönüştürülüyor. Yaz aylarında olgunlaşmadan önce toplanan kozalaklar, ilçenin yüksek rakımlı dağlarında imece usulüyle kırılıyor, ardından temizlik işlemleri tamamlandıktan sonra geleneksel yöntemlerle 2 gün boyunca bakır kazanlarda kaynatılarak pekmez haline getiriliyor.

tescilli-andiz-pekmezi-kahramanmarasta-geleneksel-yontemlerle-uretiliyor.jpg

Andırın Belediye Başkanı Ahmet Doğan, Andız pekmezinin coğrafi tescillenmiş bir lezzet olduğunu vurgulayarak, bu özel pekmezin zorlu ve özen gerektiren işlemler sonucunda mükemmel bir lezzete dönüştüğünü belirtti. Aynı zamanda Doğan, Andız pekmezinin birçok hastalığın tedavisinde kullanıldığını ve ilçenin kuzey mahallelerinde üretilerek Türkiye geneline gönderildiğini ifade etti.

Andız pekmezi üreticisi Mustafa Mirik ise, 10 yıldır bu zahmetli işi yaptığını dile getirerek, dağdan topladıkları andız ağacı meyvelerini özel bir süreçten geçirdiklerini söyledi. Mirik, "Andız pekmezi üretim sürecimiz oldukça zahmetli. Dağdan toplanıp getirilen andız ağacı meyvelerini suya ıslatıyoruz. Ardından 2 gün süzme işlemi uyguluyoruz ve bir gün bekletiyoruz. Sonrasında 2 gün boyunca geleneksel yöntemlerle bakır kazanlarda kaynatıyoruz. Kıvamına ulaştığında soğumaya bırakıyoruz." şeklinde konuştu.

Mirik, pekmezin birçok hastalığa iyi gelmesi nedeniyle talebin oldukça yüksek olduğunu da ekledi.

İlgili Haberler

KAYNAK: AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.