Kahramanmaraş Depremlerinde 72 Kişi Hayatını Kaybetmişti, 11 Sanık Hapisle Yüzleşiyor

İsias Oteli faciasıyla ilgili Adıyaman'da sunulan iddianame, 72 kişinin ölümüne ilişkin 11 sanık hakkında 22 yıl hapis talep ediyor. Olayın detayları mahkemeye sunuldu.

Yayınlanma:
Güncelleme: 17 Kasım 2023 15:51
Kahramanmaraş Depremlerinde 72 Kişi Hayatını Kaybetmişti, 11 Sanık Hapisle Yüzleşiyor

İsias Oteli'nde meydana gelen deprem faciasına ilişkin iddianame mahkemeye sunuldu. Adıyaman'da, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerde yıkılan otelde 72 kişinin hayatını kaybettiği trajik olayın ardından, 5'i tutuklu 11 sanık hakkında 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası talep ediliyor.

Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından tamamlanan soruşturma sonucunda ortaya çıkan iddianamede, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden (KKTC) sporcu, öğretmen ve tur rehberi dahil olmak üzere 72 kişinin hayatını kaybettiği İsias Oteli'nin sorumlularıyla ilgili detaylar yer alıyor.

depremde-72-kisinin-hayatini-kaybettigi-isias-oteline-iliskin-iddianame-mahkemeye-sunuldu.webp

5'i tutuklu toplam 11 sanık hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıl 8'er aydan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası talep edilen iddianame, Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesine sunuldu. KKTC Başbakanı Ünal Üstel'in de müşteki olarak bulunduğu davanın iddianamesinde, sanıkların kusurlu olduğuna dair Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü tarafından hazırlanan bilirkişi raporu da yer alıyor.

Raporda, binanın kolon ve kirişlerindeki eksiklikler, etriye aralıkları, kanca özellikleri, bindirme boyları, ankraj ve kenetleme boylarıyla ilgili aksaklıkların yanı sıra, donatı detayı eksikliklerinin binanın çökme nedenlerinden biri olabileceği vurgulanıyor. Ayrıca, beton basınç dayanımlarının TS EN 13791 standardındaki değerlendirme kriterlerine göre yeterli olmadığı tespit edilmiş bulunuyor.

İddianamede, sanıkların, binanın yapım tarihinde geçerli olan Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik esaslarına uyum sağlamadığı, bilim ve fennin gerektirdiği teknik şartlara uymamak suretiyle döneminde binanın yıkılmasında kusurlu oldukları belirtiliyor.

İlgili Haberler

KAYNAK: Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.