KAAN'ın İlk Uçuşunu Yapan Test Pilotu Barbaros Demirbaş Kimdir?

Barbaros Demirbaş, Türkiye'nin 5. nesil uçağı KAAN'ın ilk pilotu. Uluslararası alanda tanınan bir test pilotu ve savunma sanayi lideri. Barbaros Demirbaş kimdir?

Yayınlanma:
Güncelleme: 24 Şubat 2024 15:03
KAAN'ın İlk Uçuşunu Yapan Test Pilotu Barbaros Demirbaş Kimdir?

Milli Muharip Uçağı KAAN'ın ilk pilotu Barbaros Demirbaş, uluslararası alanda tanınan ve 40'tan fazla farklı uçağı uçuran bir test pilotudur. Kendisi, Türkiye'nin 5. nesil uçağı olan KAAN'ın ilk uçuşunu gerçekleştiren isimdir. Barbaros Demirbaş, hava kuvvetlerinde F4 ve F16 gibi uçaklarda yoğun bir şekilde görev almış, Test Filo'ya 5 yıl komutanlık yapmıştır.

Demirbaş, uluslararası alanda tanınan bir test pilotu olarak 2016 yılında The Society of Experimental Test Pilots üyesi olmuş ve deneyimlerini önemli bir platformda paylaşma misyonunu üstlenmiştir. Aynı zamanda International Test Pilots School'dan mezun olan Demirbaş, kariyerine bu alanda aldığı kısa kurslarla başlamış ve 2009 yılında sertifikasını almıştır.

Uçuş öncesinde yapılan bir dizi kapsamlı test ve eğitimlerden geçen KAAN, son olarak Barbaros Demirbaş'ın kontrolünde pistte yavaş ve hızlı taksi testlerini gerçekleştirmiştir. KAAN'ın ilk uçuşu, Türk Havacılık Uzay Sanayii Genel Müdürü Temel Kotil tarafından 13 dakika süren bir uçuş olarak açıklanmıştır.

Demirbaş, uçuş sonrasında ekibi ve mesai arkadaşlarıyla kucaklaşmanın önemine vurgu yaparak, "Milletimizin emanetini Allah’a çok şükür emniyetle getirdik, görevimizi yaptık" demiştir. Ayrıca, uçağın mükemmel performans gösterdiğini ve bu başarının ekip çalışmasının bir ürünü olduğunu belirtmiştir.

KAAN'ın ilk uçuşu, Türkiye'nin savunma sanayisinde önemli bir adım olup, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, bu olayın sadece 5. nesil bir savaş uçağını değil, dünyada nadir bulunan teknolojileri de Türkiye'ye kazandıracağını belirtmiştir.

Test pilotu olmak isteyenler için belirli sağlık, teorik bilgi, uçuş eğitimi, uçuş tecrübesi ve sınav şartları bulunmaktadır. Bu şartlar, pilot adaylarının genel sağlık durumu, teorik bilgi, uçuş eğitimi alacakları okul ve hava aracı tipine göre değişkenlik göstermektedir. Uçuş eğitimi almadan önce adaylar, belirli testlerden geçirilmekte ve pilotluk için gerekli kriterlere uygunlukları değerlendirilmektedir.

İlgili Haberler

KAYNAK: Maraştanhaber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.