İstihbaratta İsrail “Eli”

Adı Kemal Emin Sabit (Eliyahu Ben- Shaul Cohen)… Kısa adı ELİ.

Bu isim İsrail adına özel yetiştirilip Suriye siyaset/bürokrasi/asker üçleminde titiz bir casusluk faaliyeti ile olağan üstü işler yapmış bir Mossad ajanıdır.

Eli Cohen 1924’te Mısır İskenderiye’de Suriye asıllı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. (Aslı Palmira-Suriye yahudisi) 1947'de Mısır ordusuna girmek için başvurmuş ancak başaramamıştır. (Kısmen girmiş ve mısır istihbaratına alınmış, orada istihdam edilmiş de olabilir) Mossad onu Mısır’da Amerikan ve İngiliz misyonlarına saldırılarda kullanmış ve bu saldırıların Mısır radikallerince yapıldığı izlenimini organize ettirmiştir. Mısır siyasetini ve batı ile ilişkilerini manipüle etmiştir.

Eli Cohen (Kemal Emin Sabit) 1960 yılı sonlarında Suriye asıllı Arjantinli iş adamı olarak Suriye’ye gelir. Asıl amacı Hitler’in bürokratlarından Rademacher’in Suriye’ye kaçması ile ilgili Mossad’ın onu infaz için organize etmesidir. Eli Cohen 1961'de Suriye rejimi BAAS partisine üye olur. 1962'de Rademacher’a başarısız bir bombalı saldırı düzenler. Fakat Mossad onu BAAS partisinde yükselmesi ve bürokrasi/siyaset/asker kanadında ciddi ilişkiler kurma ile görevlendirir. Şartları oluşturur. Önünü açar. Ona, iyi bir yahudi/siyonist düşmanı gibi uluslararası camiada algı yaratır. İsrail aleyhtarı gösterilerde kullanılır.

Eli Cohen 1962–65 arasında Suriye’nin güney cephesine yüksek bürokrasi/siyasi dostları ile geziler yapar ve burada 1967’deki 6 gün savaşlarında çok işe yarayacak bilgileri toparlayarak İsrail’e aktardığı ve zaferde büyük payı olduğu resmi kayıtlara geçer. 1963'de BAAS kongresine katılır ve devlet medyasına sızar, orada ciddi sorumluluklar alır. 1964'de Suriye’nin İsrail’e baskın bir saldırı yapacağı bilgilerini alır ve İsrail’e aktarır ve İsrail önce davranarak büyük bir üstünlük sağlar.

Eli Cohen zengin yaşar, evinde ve özel mekânlarda davetler verir, nüfuz casusluğu yapar, ciddi dostluklar kurar. Dönemin Suriye Cumhurbaşkanı Emin Hafız’a 1963–66 arası özel dostluğu gereği danışmanlık yaptığı iddiaları vardır. Cohen bürokrasi ve siyasette o kadar ilerlemiştir ki onun Savunma Bakan Yardımcılığına getirilmesi çalışmaları yapılır.

Eli Cohen’in o dönemdeki dikkat çekici yükselişi Rusların ilgisini çekmiştir. Rus istihbaratının önerisi ile Suriye istihbaratının başına getirilen Albay Ahmet Süveydani ilk iş olarak Eli Cohen’e yoğunlaşır. Albay Ahmet Süveydani’nin kişisel şüpheleri ve olaya yoğunlaşması Suriye için çok önemli bir casusluk faaliyetini ortaya çıkarır. Eli Cohen, üzerine yapılan çalışmalardan haberdar olur ve gizlice İsrail’e gidip en üst düzeyde çıkış izni ister. Mossad onu son görevi tamamlaması şartı ile tekrar Suriye’ye yollar.

Suriye istihbaratı KGB’den teknik destek alarak Eli Cohen’in evindeki özel bir radyo düzeneği ile İsrail’e bilgi aktardığını özel bir operasyonla suçüstü yaparak tespit eder. Sorgulanır, yargılanır ve 18 Mart 1965’te Şam’ın en ünlü meydanında halkın önünde idam edilir. Dönemin İsrail hükümeti çok büyük paralar teklif etmesine, Papa ve derin ilişkilerin devreye girmesine rağmen idam engellenemez.

Eli Cohen İsrail’de kahraman olarak tanınan ve devlet tarafından anıları halen yaşatılan çok önemli bir Mossad ajanıdır. Çalışmaları ve Suriye’ye yerleştirdiği Mossad ajanları on yıllarca İsrail için çok önemli başarıların devamını getirmiştir. Cohen 20 yıl özel yetiştirilip hedef ülke siyaset/bürokrasi/asker kademesine sızdırılmış “yalnız kurt” modeli bir istihbaratçıdır. Bu modeli Rus, İngiliz, Amerikan ve İsrail istihbarat örgütleri yüzyılı aşkındır kullanıyor.

Buradan bize çıkan nasihat ne peki?

  • Bir kısım istihbarat örgütleri o derece faaliyettedir ki, size kendinizden daha yakın olabilirler.
  • Sizin ülkenizde en üst düzey makamlarda adamları olabilir.
  • Sizin dininizden görünebilirler.
  • Sizin her türlü gafletinizden azami derecede faydalanırlar. Ve hatta bu faydalanma, adamlar deşifre olsa veya ölse dahi yıllarca devam eder nitelikte olabilir.
  • Sizin politikalarınızı etkileyip, sizi dış dünya ile savaşır ya da barışır hale getirebilirler.
  • Kısacası ocağınıza öyle bir incir ağacı dikerler ki, ne olduğunu anlayana kadar on yıllar ve belki yüzyıllar geçer.

Dileriz ki, bizim başımıza böyle işler gelmez ve devlet politikalarını belirleyen askeri, siyasi ve bürokratik kadrolarımızda bu tür istihbarat faaliyetleri cereyan etmez.

Allah’a emanet olunuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.