İstasyon Mahallesi Adını Nereden Almıştır?

Yayınlanma:
Güncelleme: 04 Haziran 2025 15:02
İstasyon Mahallesi Adını Nereden Almıştır?
Editör

Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu İlçesinde yer alan İstasyon Mahallesi hakkında merak edilenler

1948 yılından 1998 yılına kadar tam 50 yıl Tren Garı olan ve şehrin oldukça dışında bulunan, halkın mesire yeri olarak değerlendirdiği İstasyon günümüzde büyük bir mahalle haline gelmiştir.

Mevcut haliyle batısında Şazibey Mahallesi, kuzeyinde Egemenlik Mahallesi ve Bahçelievler Mahallesi bulunmaktadır. Bugün için kullanılmayan Devlet Demir Yolları binaları, Belediye Şantiyesi, Atatürk Parkı, Sabancı Kültür Merkezi, Eğlenceler Sitesi, Hanefi Mahçiçek Stadyumu mahalle sınırları içerisinde yer almaktadır.

Mahalleye isim olan İstasyon, Devlet Demir Yolları Tren Garı’na izafeten verilmiştir. Halkın Kısaca “İstasyon” diye bildiği Tren Garı çok büyük ümitlerle 1948’de açılmıştır. Şehrin kalkınmasında büyük önem taşıyan Tren Garı ile ilgili beklentileri 4 Ağustos 1948’de A. Saim Emirmahmutoğlu gazetesi Demokrasiye Hizmet’te “Maraş Trene kavuşurken” başlığı altında şu şekilde dile getirir:

“3 Mayıs 1946 Maraşın kalkınma tarihinde bir devir başlangıcıdır. Bu tarihte Maraş-Köprüağzı şube hattının inşasına başlama töreni yapılmıştı. Bu töreni hepimiz hatırlarız. O gün bütün Maraşlılar kalplerinde heyecan ve sevinç dolu olarak bir bayram yapmışlardı.

İşte o tarihte başlayan Maraş-Köprüağzı hattının inşaatı ilerlemiş ve ray ferşiyatı bugün sona ermiş bulunuyor. Maraş istasyonuna şube hattımızın bu Cumhuriyet Bayramı’nda (üç ay sonra) işletmeye açılacağı haber verilmektedir. Bu zamana kadar işletme için lazım olan esas tesisler ve istasyon binası da ikmal edilmiş olacaktır.

Demiryollarının şehirlerin kalkınmasındaki büyük önemini bugün burada belirtmeyi fazla buluruz. Ancak henüz, kör bir hat olarak pek önemli olmayan Maraş-Köprüağzı şube hattı, istikbalde İstanbul-Ankara-Kayseri-Maraş-Bağdat milletlerarası ekspres hattının bir parçasını teşkil etmesi halinde çok büyük değer kazanacaktır. Maraş istasyonu bilindiği gibi ileride Toprakkale’ye ve Kayseri’ye bağlanacak ve şube hattı öbür taraftan Gaziantep-Bağdat istikametinde uzatılacaktır. Bu taktirde önemli olan cihet Toprakkale’den ve Kayseri’den Maraş’a doğru uzanacak hatların Maraş istasyonunda birleşmesidir. Bütün Maraşlıların bu cihet üzerinde hassasiyetle durduklarına şüphe yoktur. Çalışılırsa bunda da muvaffak olunacağı bir an dahi hatırdan uzak tutulmamalıdır.

Maraş trenler kavşağı olduktan sonra hızla kalkınacak, Türkiye’mizin işlek ve zengin bir şehri olacaktır. Şoseler kavşağı olacağı da düşünülürse ihmal edilmiş olan şehrimizin istikbali hakkında ne kadar büyük ümitlere kapılsak, ne derece sevinsek yeridir.”

Ne var ki bu beklentiler gerçekleşmez ve büyük ümitler beslenen İstasyon kör bir hat olarak kalır. 1998’den itibaren ise yolcu yokluğundan kapatılır. Günümüzde sadece yük taşımacılığı için kullanılan kör bir hat durumundadır.

İstasyonun bulunduğu mıntıka Eski Maraş’ta mesire yeridir. Burası sulak bir yerdir. Pınarları dahi vardır. O bakımdan baharda cennet gibi bir yer olur. Özellikle, Hıdırellez’de Maraşlılar buraya akın eder.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.