İran, Haşdi Şabi ve PKK’dan ittifak

İran, Haşdi Şabi ve PKK’dan ittifak

Yayınlanma:
Güncelleme: 02 Haziran 2017 09:53
İran, Haşdi Şabi ve PKK’dan ittifak

Irak’ta İran destekli Haşdi Şabi güçlerinin Suriye sınırına ulaşması, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde endişe yarattı. IKBY yetkilileri, Tahran’ın, bölgede kendi ajandasını hayata geçirebilmek için için PKK ve Haşdi Şabi’yi kullandığını söyledi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ndeki (IKBY) siyasi ve askeri yetkililer, mezhepçi yaklaşımıyla bilinen Haşdi Şabi güçlerinin, Irak-Suriye sınırını ele geçirmek için başlattığı operasyonları, “İran’ın nüfuzunu artırma çabası” olarak değerlendiriyor. İran destekli Haşdi Şabi güçleri, cuma günü tartışmalı bir operasyon düzenleyerek, Musul vilayetinin batısındaki stratejik konuma sahip Türkmen kenti Telafer’den sonra Suriye sınırı üzerindeki Baac ilçesini de abluka altına aldı. Haşdi Şabi böylece Irak-Suriye sınırının bir kısmında kontrolü sağladı. Çoğunluğu Şii güçlerden oluşan Haşdi Şabi’nin söz konusu operasyonla, daha önce Musul’u terör örgütü IŞİD’aden kurtarmak için ABD öncülüğünde Erbil ile Bağdat arasında varılan askeri anlaşmayı ihlal ettiği belirtiliyor. Bu adımın arkasında ise İran’ın Haşdi Şabi ve terör örgütü PKK’ya bağlı yerel militanları kullanarak kendi bölgesel ajandasını hayata geçirme planının yattığı iddia ediliyor.

IKBY Başkanı Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Sincar Askeri Sorumlusu Serbest Lezgin, Haşdi Şabi’nin tartışmalı askeri operasyonlarını İran’ın bölgede ulaşmaya çalıştığı hedeflere bağlıyor. Lezgin, “Doğrusunu söylemek gerekirse, Haşdi Şabi, Şengal (Sincar) sınırları içindeki askeri operasyonların hepsini direkt İran’ın denetiminde yapıyor. İran, Irak-Suriye sınır denetimini ele geçirmek istiyor. İspata ve belgeye gerek yok, İran Şii Hilali’ni bölgede oluşturmak için somut adım atıyor” dedi. İran’ın bölgedeki Şii etkisini artırmayı planladığını söyleyen Lezgin, “İran, Irak içinde özellikle Şengal’de kendi ajandasını hayata geçirebilmek için Haşdi Şabi ve PKK’yı kullanıyor. İran, Şengal ve diğer bölgelerde Haşdi Şabi ve PKK militanlarının aracılığıyla istediği şekilde at koşturuyor” yorumunu yaptı.

KAYNAK:

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.