Kurtuluş Karasu

Kurtuluş Karasu

İnternet Kullanalım Ama Nasıl?

Hayatın neredeyse her alanında evimizde, cebimizde, kafelerde, restoranlarda, AVM’lerde ve her türlü ortamda interneti özgürce kullanabiliyoruz. Hayatımızın her noktasına yerleşen internet son zamanlardaki pandemi sürecinden dolayı daha fazla kullanıldığı görülmektedir.

Online alış verişlerin sürekli artış göstermesi, mobil cihazlarda oyun indirmelerin artması, ev ortamındaki internetin kullanımının etkilediği gibi kurumsal düzeyde iş süreçlerinin de internet üzerinden yapılmasından dolayı hem bireysel hemde kurumsal olarak daha güvenli ve bilinçli internet kullanımı önem arz etmektedir.
İnternetin faydalarından yararlanırken korunmak için dikkat edilmesi gereken önemli hususları şunlardır ;

 

1- Güvenilirliğinden emin olmadığınız hiçbir uygulamayı telefonunuza yüklemeyin. Yaptığınız bu indirme işlemi ve kurulum için verdiğiniz izinlerle telefonunuzdaki kişisel verilerinizi kötü niyetli insanlara servis etmiş olabilirsiniz.

2- İnternetebağlı cihazınızın sürekli güncel halde kalmasına dikkat edin. Sistem veya uygulama güncellemesi yapılmamış cihazlar her zaman için büyük risk taşımaktadır.


3- Lisanslı ve güncel anti-virüs yazılımları kullanın.

4- En az 90 günde bir parolalarınızı değiştirin. Örneğin: Evdeki kablosuz ağın parolasını en son ne zaman değiştirdiniz? Ya da en son üye olduğunuz bir uygulamadaki parolanızı yakın zamanda değiştirdiniz mi?

5- İnternet üzerinden yapacağınız bankacılık işlemlerinde URL kısmının sol tarafında bulunan kilit simgesinin kapalı olmasına dikkat edin.

6- İnternet üzerinden yapacağınız alışverişlerde 3D-Secure hizmetini veren, bir çok kişi tarafından bilinen, güvenli olduğunu düşündüğünüz e-ticaret sitelerinden alışveriş yapın

7- Online alış verişlerinizde fiziksel kartınızın bilgileri yerine sanal kredi kartı oluşturup, limit vererek sanal kartı kullanın.

8- Şüphelendiğiniz veya beklemediğiniz bir SMS veya e-posta alırsanız acele etmeyiniz ve bilenbirilerinden yardım isteyiniz.

9- Beklemediğiniz bir SMS veya e-posta geldiğinde doğruluğunu teyit etmeden herhangi bir linki tıklamayınız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum