İmar barışına hergün 300 başvuru

İmar barışı hakkında gazetemize bilgi veren Çevre Şehircilik İl Müdürü Osman Arısal en son 31 Ekim’e kadar yapılabilecek başvuruların ayrıntısını anlattı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 10 Temmuz 2018 09:37
İmar barışına hergün 300 başvuru

HABER: ABDULLAH YILDIZ

Arısal yurt genelinde 13 milyon vatandaşı ilgilendiren düzenleme için Kahramanmaraş’ta her gün 300’e yakın başvuru aldıklarını belirtti.

İmar barışını anlatarak sözlerine başlayan Arısal, kimlerin başvurabileceği konusuna da açıklık getirdi:

“İmar barışını ruhsat dışı ya da ruhsata aykırı ola imarları yapılandırma projesi olarak adlandırabiliriz. İmar barışı insanımızın tapusu olmayan yerlere yaptığı konutların tapusunun ya da belgesinin kolayca alınmasını sağlamak için devletimizin oluşturduğu bir yapılandırmadır. 08.06.2018 tarihinden bu yana e devlet üzerinden başvuruları yapmaya başladılar. Bunun en güzel yanı e devlet üzerinden herkes kendi müracaatını kendi yapıyor. Ve bu başvurular sonunda vatandaşımız beyanları kendileri yapıyorlar. Ama bu beyanları yaparken doğru beyanda bulunmaları lazım yoksa hukuki yaptırım uygulanmak zorunda kalınabilir. İmar barışında kaçak yapılara kadar ola bütün yapılar yararlanabilecek istisna olan birkaç husus var. O durumlardan biri üçüncü şahıs arazilerine yapılmış olan konutlar bu yapılandırmadan yararlanamaz. İkincisi sosyal alan olarak bırakılmış olan alanlara yapılan konutlar bu yapılandırmadan yararlanamaz. Üçüncüsü İstanbul da Boğaziçi’ne tabi olan yerler ve Gelibolu yarım adasına tabi ola yerler haricindeki yerlerde bulunan konutlar bu yapılandırmadan faydalanabilecekler.”

“TAHMİN ETMEMİZ ÇOK MÜMKÜN DEĞİL”

Kahramanmaraş’ta kaç vatandaşın bu barıştan faydalanabileceği basınla paylaşmaktan kaçınan Arısal, “Tahmin etmemiz çok mümkün değil” dedi. Arısal konuşmasına şöyle devam etti:

“Bakanımızın açıklamasına bakacak olursak eğer 13 milyon imardan bahsediliyor. Tahmin etmemiz çok mümkün değil ama dediğim gibi bize vatandaşlarımızdan günde 250-300 başvuru oluyor. İmar barışıyla alakalı bir konuda daha var. Mesela hazine arazisi üzerine yapılmış ola yapılar var. Bu hazine arazisi üzerinde eğer bir mahalle oluşmuş ise bu bölgedeki binalar içinde imar barışı için başvuru yapabilirler. Eskiden hazine arazisi üzerinde olan yapıların hesaplamasında arazide bulunan hazinenin bedeli de bina bedelinin üzerine eklenerek hesaplama yapılıyordu. Ama şu anda değişen kurallardan dolayı hazine bedeli kaldırıldı sadece binanın ya da orada ki yapının bedelinden hesaplama yapılıyor. Vatandaşlarımızın hazine arazisinde bulunan yapıları için bize başvurmaları lazım. Bize başvurdukları zaman biz o arsayı normal bedelinden alıp onlara satıyoruz. Vatandaşımıza da alırken kolaylık olsun diye ilk başta %10 peşin geriye kalan parayı ise 5 yıl ödeme şeklinde bir ödeme kolaylığı sağladık.”

Müracaatların nasıl yapılacağını da anlatan Arısal, vatandaştan alınacak bedelleri hesapladı ve şunları söyledi:

“Müracaat yapıldığı zaman o yer için kayıt yapılıyor. Ve bu kayıtların hepsi e devlet üzerinden vatandaşlarımızın kendilerinin yaptığı beyanlar üzerinden yapılıyor. Bu müracaatların hepsinin 31 Ekim 2018 tarihine kadar yapılması gerekiyor. Tabi bu bir barış olduğu için bununda cüzi bir bedeli var başvuru yapıldıktan sonra 31 Ekime kadar bu bedelinde ödenmesi gerekiyor. Bu bedel de arsa ve konutlarda o arsanın ya da o konutun fiyatının %3’ü kadar bir para ödeniyor. İş yerlerinde ise iş yerinin fiyatının %5’i kadar bir para ödeniyor. Arsa rahici hesaplaması nasıl yapılıyor derseniz size şöyle anlatayım. Belediyeden emlak üzerine alınan değer üzerinden hesaplanır; binalarda ise tarım arazisi ya da basit yapılar ise metre karesi 200 TL’den; 2 katlı binalarda metre karesi 600 TL’den; basit atölyelerde metre karesi 600 TL’den;3 ile 7 kata kadar olan binalar ve entegre sanayi tesislerinin metre karesi 1000 TL’den; 8 kat ve üzeri yapıların metre karesi 1600 TL’den; villa, hastane ve alışveriş merkezleri gibi büyük yapıların ise metre karesi 2000 TL’den hesaplanarak işleniyor. Yapılan yapı güneş enerji sistemi ise megabaytını 100 bin TL’nin üzerinden hesaplanır.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.