İçinden çıkılamaz durumlar reform ile kökten çözülecek

Kanunlar nedeniyle içinden çıkılamaz hale gelmiş durumların kökten çözümünün yargı reformu ile olacağını belirten Avukat Halil İbrahim Akpınar, reformu yerinde ancak yetersiz bulduğunu söyledi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 21 Kasım 2019 13:20
İçinden çıkılamaz durumlar reform ile kökten çözülecek

YENİ YARGI REFORMUNU NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ? GEREKLİ MİYDİ?

Geç kalınmış reformlardır, yargıda süre gelen kanunlar sebebiyle içinden çıkılamaz hale gelmiş durumlar ancak kökten çözümlerle düzelebileceği için yargı reformlarını yerinde ama yetersiz buluyorum. Mevcut hükümet sisteminde hızlı olarak kanunlarda değişiklik yapma kabiliyeti bulunmakta olup, dış siyaset kadar içerde de güçlü olmak adına bu reformları da sürekli gündemde tutup adil hukuk devleti hususunda milletimizin kenetlenmesini sağlamakla da güçleneceğimizi bilmeliyiz.

EN ÖNEMLİ GÖRDÜĞÜNÜZ AÇILIM HANGİSİDİR?

En çok kişiyi etkileyecek açılım olarak Cumhuriyet savcılarının yetkilerinin genişletilmesi en önemli açılımdır. Bu reformun olumlu yanları; bu şekilde yargılama hızlanacaktır. Olumsuz yanları ise ilk başta zorlanılacak bu sistemin şehirden şehire, ilçeden ilçeye farklı uygulanabileceği ve hızla verilen kararın denetim mekanizmasının uygulamada ne şekilde olacağı şeklinde tereddütler ortaya çıkarmasıdır.

BAZI BARO BAŞKANLARININ METİN FEYZİOĞLU’NA GÖSTERMİŞ OLDUĞU BİR TEPKİ VAR. BUNU NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?

Şahıslar özgürce düşüncelerini ifade edebilir. TBB başkanının da düşüncelerini kendine yakın bulmadığı için eleştirmek haksızlıktır. Rahatsız olan kişilerin bu rahatsızlığını Ankara’da bizzat iletebilmesinin yolu açıkken medyanın yakından tanıdığı TBB başkanın şahsına karşı beyanlarda bulunarak rol çalmaya çalışmak, kendi özgür düşünceleri ile gündeme gelemeyen kişilerin başvurduğu bir yoldur. Düşüncelerine saygım var ancak bunları aktarmak için seçtikleri yöntemden dolayı bu talihsiz açıklamaları uygun bulmuyorum. Ülkemizin halihazırdaki durumu göz önünde bulundurularak TBB başkanının açıklaması yerindedir TBB başkanı Metin Feyzioğlu’nun düşüncelerine karşı herhangi bir şekilde olumlu olumsuz eleştiride bulunmak yerine bazı barolar başkanlarının önyargılı ve siyasi saikli açıklama yapmaları toplum nezdinde itibar görmemiştir. Bu baro başkanlarının açıklamalarına bakıldığında yargı reformuda ilişkin herhangi bir çözümlerinin olmadığı görülecektir bu halliyle TBB başkanı Metin Feyzioğlu’nun elini taşın altına koyarak yerinde açıklamalar yapmıştır.

REFORMDA AVUKATLARI İLGİLENDİREN EN ÖNEMLİ UNSUR NEDİR?

Barajın daraltılarak stajyer avukatların daha iyi staj eğitim alması ve iş dünyasına da umutla bakması avukatlık mesleğini, itibarını, niteliğini güçlendirir. Avukatın güçlenmesi de yargıyı güçlendirir.

Avukatlar için 15 yıl meslekte olanlara tanınan yeşil pasaport hakkı, Dil bilen genç avukatların faydalanamadığı bir reform olup, 15 yıllık süre iş adamları için aranmaz iken yurtdışında iş yapan genç avukatlardan istenmesi adaletli değildir. Zamanla bu sınırın daha aşağılara düşeceğini öngörmekteyiz.

REFORMUN ÜLKEYE KATTIĞI DEĞER SİZE GÖRE NEDİR?

Reformun ülkeye kattığı en büyük değer umuttur. Yıllardır kangren haline gelmiş kanunlardan kurtulabilme umudur. Bu reformların devamının da hızla gelmesi ülkemizdeki adalete olan inancı da güçlendirecektir. fikir ve düşünce özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması tabi ki toplumda karşılığını bulacaktır. Toplumun geneline dokunan reformlardır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.