Hillary Clinton'nun partisi toparlanmaya çalışıyor

Hillary Clinton'nun partisi toparlanmaya çalışıyor

Yayınlanma:
Güncelleme: 27 Kasım 2016 16:48
Hillary Clinton'nun partisi toparlanmaya çalışıyor

ABD'de 8 Kasım'da gerçekleştirilen başkanlık seçimlerinde kazanamayan Clinton'ın partisi Demokratlar, yaşadığı hayal kırıklığından sonra toparlanmaya çalışıyor.

ABD'de 8 Kasım'da gerçekleştirilen başkanlık seçimini Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump'ın kazanmasının ardından Demokrat Parti'de sorun teşhis edilmeye çalışılıyor. Zira, Trump'ın başkan seçilmesiyle beraber, Kongre'de de azınlık haline gelen Demokratların, Amerikan siyasetindeki gücünü kaybetmeye başladığı yönünde yorumlar yapılıyor. 

ABD merkezli Wall Street gazetesinde yer alan haberde, parti içinde son durum sonrası bir “otopsi” yapıldığı belirtiliyor. 2016 seçim sonuçlarının incelenmesi için partide bir danışma kurulu kurulduğu açıklanırken, Demokratların geleceğiyle ilgili farklı öneri ve analizler bulunuyor. 

Liderlik yarışı

Partideki “ılımlı demokratlar” ve “ilerlemeci aktivistler” gibi gruplar, daha fazla güç elde etmek adına uğraş verirken, parti içindeki liderlik yarışının ne yönde ilerleyeceği bilinmiyor. Böyle bir ortamda, Başkan Barack Obama ve Başkan Yardımcısı Joe Biden, partinin yeniden yapılanması amacıyla ilişkilerini koparmayacaklarını ve yardımı sürdüreceklerini açıklamıştı. 

Bununla beraber, seçim mağlubiyetinin parti içinde farklı yorumladığı da görülüyor. Partide bir grup, sonucu felaket olarak değerlendirirken, bir diğer grup Hillary Clinton'ın Trump'tan daha fazla oy aldığını ve birkaç eyaletteki ufak farklar nedeniyle seçimin kaybedildiği görüşünde. Bu görüştekiler, sorunun bir iletişim problemi olduğu konusunda hemfikir. 

Obama yaptığı son basın toplantısında, “Demokratlar mesajımızın doğru biçimde anlaşıldığı ve seçim sonuçlarına etki ettiğinden emin olmak için oturup düşünmeliler” ifadesini kullanmıştı. Buna karşın parti içindeki önemli isimler, daha büyük bir endişe içinde. Zira başkanlık seçimi sonrası tarihi boyunca Amerikan siyasetindeki en düşük temsil seviyesine düşen parti, valiliklerde de son yıllar içinde büyük kayıp yaşadı.

KAYNAK: Maraştanhaber

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.