Her ferdin fizyoterapiye ihtiyacı var

Sağlıklı yaşam merkezlerinin faaliyet alanlarından bahseden Fizyoterapist Samed Özşahan, mesleğin her geçen gün geliştiğini söyledi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 27 Ocak 2020 10:45
Her ferdin fizyoterapiye ihtiyacı var

Kahramanmaraş’ta 3 yıldır özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde ve sağlıklı yaşam merkezinde fizyoterapist olarak görev yaptığını belirten Özşahan, sağlıklı yaşam merkezlerinin insanların yaşamlarına dokunduğunu söyledi. Özşahan; “Sağlıklı yaşam merkezleri son zamanlarda tüm Türkiye genelinde iyi bir atılım yaparak insanların yaşamlarına dokunarak, yapılan yanlışlıkları düzeltmek amacıyla insanların sağlığına olumlu yönde etki etmeyi amaçlayan kuruluşlardır. Sağlıklı yaşam merkezleri bünyesinde Fizik Tedavi, Beslenme diyetetik ve fitness alanlarını bulundurulabilir. Sağlıklı yaşam merkezleri, başvuran kişilerin günlük fiziksel aktivitelerini, beslenme alışkanlıkları, psiko sosyal emonesyonel durumlarını ele alarak bu konuda gerekli düzenlemeler yaparak kişilerin yaşam kalitelerini artıran ve gelecekteki sağlık problemlerinin önüne geçmesini sağlayacak şekilde çalışan danışmanlık merkezleridir” dedi.

Fizyoterapi alanı hakkında bilgiler aktaran Özşahan; “Fizyoterapi, fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümünü lisans düzeyinde bitirerek fizyoterapist unvanı alan kişilerin uyguladığı tedavi edici yöntemlerin genel adıdır. Fizyoterapi kişilerin kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları başta olmak üzere, beyinde meydana gelen hasarlar sonucunda fiziksel yeterliliğini yitiren kişilere, yaşı ilerleyerek fonksiyonel yeterliliğini kaybeden kişilere fizyoterapistler tarafından uygulanmaktadır. Kısacası toplumun her ferdinin fizyoterapiye ihtiyacı vardır.  Fizyoterapinin amacı kişilerin yaşam kalitesini artırmaktır. Dünyada ki bütün insanların her gün bağımsız hareket özgürlüğünü kaybetmekle karşı karşıya olması fizyoterapistlik mesleğinin her geçen gün gelişmesine sebep olmaktadır.

Fizyoterapist; özel eğitim merkezinde, fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezinde, huzur evlerinde, spor kulüplerinde, termal tedavi merkezleri olan kaplıcalarda çalışabilmektedir. Ayrıca fizyoterapistler hastanelerin nöroloji, cerrahi, göğüs hatalıkları, yanık üniteleri, ortopedi ve travmatoloji, pediatri üniteleri, ve yoğun bakım başta olmak üzere tüm bölümlerinde çalışabilmektedir” ifadelerini kullandı.

KAHRAMANMARAŞ’TA İHTİYAÇ ARTIYOR

Fizik tedaviye ihtiyacı olan insanların sayısının dünyada her geçen gün arttığını söyleyen Özşahan, Kahramanmaraş’ta da bu sayının her geçen gün arttığını ifade etti. Özşahan; “Kahramanmaraş’ta ve dünya genelinde fizik tedaviye ihtiyacı olan insanların sayısı her geçen gün artmaktadır. Son yıllarda meydana gelen teknolojik gelişmeler kişilerin sedanter yaşamasına yani hareketsiz yaşamasına neden olmaktadır. Hareketsiz bir yaşam neticesinde insan vücudunda kas ve iskelet sistemiyle birlikte Kalp, damar ve solunum sistemi sistemimizde olumsuz yönde etkilenmektedir.  Hareketsiz bir yaşam neticesiyle kişilerin kas gücünde azalmalarla birlikte kemik kalitesi de düşmektedir. Bununla birlikte iskelet sistemimizde olumsuz etkilenerek duruş bozukluğu ortaya çıkmaktadır” şeklinde konuştu. 

Özşahan devam eden açıklamalarında şu ifadeleri kullandı; “Herhangi bir rahatsızlık sonrasında fizik tedavi alması gereken kişilere aylar sonrasına randevu verilmesi hem tedavinin etkinliğini azaltmakta hem de rahatsızlığın kronikleşmesini sağlamaktadır. Yeterli fizyoterapist istihdamı olmaması nedeniyle bu sorunlar ortaya çıkmakta ve bu konuda hem biz fizyoterapistler hem de vatandaşlarımız şikayetçi olmaktadır. Fizik tedavide bizim olmazsa olmazımız egzersizlerdir. Egzersizlerin doğru yapılması tedavinin sonucunu olumlu yönde etkilemektedir. Fizik tedavi sonrası verilen egzersizlerin doğru bir şekilde anlaşılması ve doğru bir şekilde yapılması son derece önemlidir. Fizik tedavi programı almadan önce mutlaka uzman hekim tarafından tanının konulması gerekmektedir. Fizyoterapi programı kapsamında yapılacak tedavinin mutlaka fizyoterapistler tarafında yapılması gerekmektedir”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.